ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΤΟΠΛΟΥ

            Πρόσφατα είδε το φως  της δημοσιότητας ( 27. 3. 07) ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης «Οικολογικής» Ομάδας Σητείας για την επένδυση της Μονής Τοπλού.

            Η Περιηγητική Λέσχη Σητείας, το μεγαλύτερο και μακροβιότερο σωματείο της  επαρχίας μας, αλλά και κάθε πολίτης της επαρχίας μας έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί απέναντι στην Επένδυση της Μονής Τοπλού. Η  Περιηγητική Λέσχη, σύμφωνα  και με  το καταστατικό της (άρθρο 2)  θα πρέπει να έχει άποψη για θέματα ανάπτυξης, διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

            Εύλογο είναι το πρώτο ερώτημα: γιατί η « Οικολογική» Ομάδα Σητείας δημοσιοποίησε την απόφασή της για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο τέλος της χρονικής προθεσμίας; Σχετικά με την ανακοίνωσή της επισημαίνουμε ενδεικτικά τα εξής:

 1. Μια εταιρεία υψηλού ρίσκου: Όσοι ασχολούνται με ακίνητα έχουν ελάχιστο ρίσκο. Αν αποτύχουν , εκτός της διάσωσης του περιβάλλοντος , για το οποίο δήθεν κόπτονται οι « Οικολόγοι», τα ακίνητα θα ανήκουν σε όλους μας για οποιαδήποτε χρήση.
 2. Μια εξουσία ανίκανη να διαχειριστεί το δημόσιο χρήμα: Μήπως όλοι είναι ( δημόσιο, ΟΤΑ κ.ά.) ανίκανοι να διαχειριστούν το δημόσιο χώρο και απαιτείται η συνεργασία τους με την  « Οικολογική» Ομάδα Σητείας ;
 3. Μια εκκλησία που κυνηγά τη μεγιστοποίηση του κέρδους: Δεν υπάρχει κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο να μην επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων. Αν είναι δημόσιο πρόσωπο και πράξει το αντίθετο, θα κατηγορηθεί για απιστία.
 4. Πρόκειται για τεράστια παρέμβαση σε μια ευαίσθητη περιοχή που διασώζει ακόμη τη ψυχή και το τοπίο της Κρήτης: Πρωταρχικός στόχος του Έργου είναι η αρμονική ένταξή του στο πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Ο φυσικός πλούτος και η πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής θα αναδειχθούν. Πότε, αλήθεια,  οι « Οικολόγοι» ασχολήθηκαν με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής; Το γνωρίζουν; Ασχολήθηκαν με προβλήματα, όπως η λαθροθηρία, ανάδειξη οικολογικών μονοπατιών και γενικότερα με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής;
 5. Το φυσικό κάλλος και τα μνημεία της θα μπορούσαν να την καταστήσουν παγκόσμιας έλξης πολιτιστικό και φυσιολατρικό πάρκο: Το Έργο προβλέπει Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Κέντρο. Αυτά τα οφέλη δεν τα βλέπουν οι « Οικολόγοι» της Σητείας; Μήπως θέλουν αυτόν τον πόλο έλξης να τον χρησιμοποιούν τα μεγάλα συμφέροντα του Ηρακλείου κλπ., ώστε να πραγματοποιούν μόνο ημερήσιες εκδρομές, όπως άλλωστε κάνουν και σήμερα;  

Στο τέλος της ανακοίνωσης της « Οικολογικής» ομάδας υπογραμμίζεται: «Η αναζήτηση μιας ανεξάρτητης κρίσης είναι για μας η αυτονόητη εκδήλωση αξιοπρέπειας και αγωνίας…Θα υπογράψουμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, προσωπικότητες και πολίτες».

 Η τοπική κοινωνία ακούει, διαβάζει και κρίνει τις απόψεις και τις πράξεις των « Οικολόγων». Τα ερωτήματα είναι πολλά για το ρόλο και το έργο της « Οικολογικής» Ομάδας Σητείας:

  1. Αν ενδιαφέρονται οι « Οικολόγοι» για τη διάσωση του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής , αυτό θα το κρίνουν οι κάτοικοι της επαρχίας μας. Αλήθεια, τι έχουν προσφέρει  οι « Οικολόγοι» μέχρι σήμερα στην περιοχή μας; Ασχολούνται με δενδροφυτεύσεις, με ενημερωτικά φυλλάδια για τους μαθητές μας για το τοπικό περιβάλλον, με εκδηλώσεις αειφορίας, με προτάσεις για σοβαρά θέματα , όπως είναι η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα; Έχουν αναδείξει φυσιολατρικές διαδρομές;
  2. Σε κάθε έργο ανάπτυξης η αυτοαποκαλούμενη « Οικολογική» ομάδα  Σητείας αντιδρά με προσφυγές και καταγγελίες. Έχουν κάνει αυτοκριτική οι « Οικολόγοι» για τις αντιδράσεις τους για το αεροδρόμιο της Σητείας και για τις αντιδράσεις και τις προσφυγές τους για το λιμάνι και το καρνάγιο της Σητείας; Οι αντιδράσεις τους στέρησαν από τη Σητεία ένα λιμάνι και μια  μαρίνα ανάλογη με αυτή του Αγίου- Νικολάου.
  3. Ποιες είναι οι απόψεις τους και οι προτάσεις τους για την πόλη τους; Δεν τους ενδιαφέρουν τα σοβαρά οικιστικά και  περιβαλλοντικά προβλήματα της Σητείας; Ή μήπως είναι η πόλη τους  χώρος για να δραστηριοποιούνται οικονομικά με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και η Μονή Τοπλού για την έκφραση των κάθε είδους ιδεολογικών ή άλλων απόψεών τους;
  4. Η αξιοπρέπεια και η αγωνία τους  πρέπει να συνάδουν με τη κοινό νου και το λαϊκό αίσθημα. Ας αφουγκραστούν τις απόψεις των πολιτών. Πόσοι πολίτες «ασπάζονται» τις απόψεις τους;

            Η Περιηγητική Λέσχη Σητείας έχει συμβάλλει πολύπλευρα στην ανάπτυξη του τόπου μας. Γι΄αυτό έχει καταξιωθεί στη σητειακή κοινωνία.  Έχει καθήκον και χρέος να τοποθετείται απέναντι σε κάθε Έργο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Τοπικής Κοινωνίας. Η Λέσχη υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που βοηθούν στην πρόοδο( πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική). Θα είναι αυστηρός κριτής του σχεδιασμού και της υλοποίησης της Επένδυσης.  Παράλληλα θα  κριτικάρει και θα  αναδεικνύει απόψεις που δεν εξυπηρετούν τα γενικότερα συμφέροντα των πολιτών της επαρχίας μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ