ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΗΤΕΙΑΚΩΝ

«Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ»

Έντονο προβληματισμό μάς προκάλεσε η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας της Οικολογικής Ομάδας Σητείας και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου κατά της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο και τα παρακάτω ερωτήματα μάς βασανίζουν:

1. Γιατί δεν υπογράφουν την ανακοίνωση τους επώνυμα. Υπάρχει πολιτική ή άλλη υστεροβουλία στις διακηρύξεις και τις πράξεις τους. Ας αποκαλυφθούν.

2. Στα λοιπά διαμερίσματα της Κρήτης που από χρόνια τώρα δέχονται με χαρά τέτοιες επενδύσεις, κατοικούν αφελείς ή ηλίθιοι.

3. Οι Οικολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι του τόπου μας, τώρα ανακάλυψαν ότι η Εκκλησία έχει τεράστια περιουσία και το καθεστώς αυτό δέχτηκαν και οι εκάστοτε κατακτητές. Εάν εμείς αμφισβητήσουμε την Περιουσία και την Δομή της Εκκλησίας, γιατί να μην μας μιμηθούν οι Αιγύπτιοι, οι Τούρκοι, οι Αραβες, οι Εβραίοι κ.α. Ας συνέλθουν, ας διαβάσουν λίγο Ιστορία και ας κοιτάξουν λίγο πέρα από την μύτη τους.

4. Κατανοούμε τις αντιδράσεις για την επένδυση των άλλων Διαμερισμάτων της Κρήτης, που θέλουν τον τόπο μας, για μονοήμερες εκδρομές και χώρο αποβλήτων και σκουπιδιών. Αδυνατούμε να καταλάβουμε σύμπλευση μαζί τους ατόμων που γεννήθηκαν και κατοικούν στην Επαρχία Σητείας.

5. Θέλουν οι Νέοι μας να τρέχουν να βρουν δουλειά στα άλλα Διαμερίσματα και στα νησιά του Αιγαίου θέλουν να παραμείνουν υποανάπτυκτοι και οι κακομοίρηδες της Κρήτης. Ρώτησαν τους Επαγγελματίες τους Ανέργους και τον Λαό της Επαρχίας που πένονται και φυτοζωούν.

6. Η Αγγλική Εταιρεία διοικείται από βλάκες που θα χάσουν τα χρήματα τους και οι Οικολόγοι Σητείας ανησυχούν. Γιατί.

7. Μήπως πίσω από τις... θυμοσοφίες των οικολόγων κρύβονται ανομολόγητα συμφέροντα. Ποιος πληρώνει τους δικηγόρους και τα έξοδα που απαιτούνται για τις προσφυγές;

8. Γιατί δεν ζητούν τοπικό δημοψήφισμα για την επένδυση; Φοβούνται μήπως ότι το ποσοστό του Λαού που συντάσσεται με τις απόψεις τους, είναι μικρότερο του 3%.

9. Γιατί εναντιώνονται οι Οικολόγοι Σητείας, σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου μας. Μελέτησαν τους Περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης; Αν ναι πού διαφωνούν συγκεκριμένα και ποιες περιβαλλοντικές γνώσεις και περγαμηνές διαθέτουν οι Σητειακοί Οικολόγοι.

10. Ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Τοπλού, ο πρώην και ο νυν Μητροπολίτες και άλλοι έχουν καταβάλει επαινετές προσπάθειες για την επένδυση και πολεμούν αντιξοότητες προερχόμενες από εξωσητειακά κέντρα, κέντρα συμφερόντων επί δεκαπέντε χρόνια περίπου και σήμερα (κυριολεκτικά στο παρά πέντε) έρχονται οι ντόπιοι Οικολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι (ως νεόκοποι Βρούτοι) να επιβραδύνουν την επένδυση για μια ακόμα φορά.

Οι Τοπικοί Αρχοντες και οι Εκκλησιαστικοί Παράγοντες τάσσονται υπέρ της Επένδυσης, συντασσόμενοι με το Λαϊκό συμφέρον, οι Οικολόγοι έχουν πάρει διαζύγιο από την λογική και την θέληση του λαού.

Η Ενωση απανταχού Σητειακών «Ο Ερωτόκριτος» αποδοκιμάζει τις μεθοδεύσεις επιβράδυνσης της Επένδυσης και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της κατά το δυνατό ταχύτερης ενεργοποίησης της, με πλήρη επίγνωση της Αρχής ότι "Ουδέν Καλόν Αμιγές Καλού" και τα εύλογα ερωτήματα για διάφορα επί μέρους θέματα που θα ανακύψουν κατά την διαδρομή."

Ο Πρόεδρος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗΣ