Τα σεπτά ονομαστήρια  του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου

 

Με μεγάλη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών από τις επαρχίες Ιεράπετρας και Σητείας εορτάσθηκαν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου.


Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Τοπλού και Καψά Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και Μεθόδιος Περάκης, οι Ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής Παναγίας  Φανερωμένης και πλειάδα Εφημερίων των επαρχιών Σητείας και Ιεράπετρας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδίας τους συμμετέχοντες Κληρικούς και τους δύο πολυμελείς χορούς των Ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» από την Ιεράπετρα και από τη Σητεία, που με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιω. Αρώνη και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Αλεξάκη αντίστοιχα έψαλλαν πολυφωνικά και λάμπρυναν την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, καθώς και τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκη, τον Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλη, τον Διοικητή της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχο κ. Γεώργιο Καθεκλάκη, τον Λιμενάρχη Ιεράπετρας Πλωτάρχη κ. Ιω. Παπαδάκη και όλους τους παρόντες. Τέλος ο Σεβασμιώτατος επικαλέσθηκε τις πρεσβείες του Αγίου Ευγενίου και των τεσσάρων συμμαρτύρων του, για να κατευθύνει ο Θεός τα διαβήματα και όλη τη ζωή μας.


Ακολούθησε δεξίωση στο παρακείμενο Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 13/12, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής, κατά την οποία χοροστάτησε ο άγων τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Εφημέριοι του ναού και άλλοι Κληρικοί.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή του μεγάλου δείπνου που συμβολίζει το τραπέζι της Βασιλείας του Θεού, το οποίο γεύονται όσοι δέχτηκαν την κλήση του Χριστού, και συνδαιτυμόνες του έγιναν για πάντα ο τιμώμενος Άγιος μάρτυς Ευγένιος και οι τέσσερις συμμάρτυρές του Ευστράτιος, Αυξέντιος, Μαρδάριος και Ορέστης.


Τέλος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι η εορτή του Επισκόπου είναι και εορτή και της Τοπικής Εκκλησίας, δεδομένου ότι ο εορτάζων Σεβ. Ποιμενάρχης για 21 και πλέον συναπτά έτη παραμένει σταθερός φύλακας και προασπιστής των ιερών αληθειών και κοινός πατέρας όλων, και απηύθυνε εόρτιες ευχές και προσρρήσεις για μακροημέρευση και συνέχιση της πολύκαρπης και καλλίκαρπης ποιμαντορίας του.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος αντιφώνησε κατάλληλα και ευχαρίστησε τον π. Κύριλλο που διερμήνευσε τα αισθήματα αφοσίωσης και σεβασμού του ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως προς το πρόσωπο του Επισκόπου του, τους συλλειτουργούντες Κληρικούς, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τον περιεστώτα λαό για τη συμμετοχή τους στην εορτή της μνήμης του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου και των τεσσάρων συμμαρτύρων του, επισημαίνοντας την ανάγκη συμπόρευσης και αγαστής συνεργασίας στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στις εγκαταστάσεις του νεόδμητου Κέντρου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας, όπου ο Σεβ. κ. Ευγένιος δέχθηκε τις ευχές Κλήρου, τοπικών αρχόντων και λαού.


Μεταξύ των πιστών που παρέστησαν στην Άρχιερατική Θεία Λειτουργία και ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη ήταν  ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Κων/νος Περάκης, ο Ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ανδρ. Παπαδοπετράκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών και Διευθυντές σχολείων, ιεροψάλτες, μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και συνεργάτες της Εκκλησίας.