ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (ΣΗΤΕΙΑ 31/7 ΕΩΣ 2/8/2009)

Αξιότιμοι κ. Βουλευτές, κ. Δήμαρχοι, κ. Νομάρχη, κ. Αντινομάρχη, κύριοι καθηγητές και έγκριτοι εισηγητές, κ. Γυμνασιάρχες, Λυκειάρχες και καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, κυρίες και κύριοι Σύνεδροι.
Με εξαιρετική χαρά συμμετέχω σ᾽ αυτό το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα το ανεπανάληπτο αριστούργημα του Ερωτόκριτου, έργο του «Όμηρου της λαϊκής φιλολογίας» και εκφραστή της Κρητικής Αναγέννησης Βιτσέντζου Κορνάρου.
Κατά κοινή ομολογία το πολύστιχο αυτό έμμετρο μυθιστόρημα τοποθετείται στην κορυφή της ποιητικής παραγωγής της κρητικής λογοτεχνίας.
Η ιστορική διαδρομή της Σητείας έχει αναδείξει ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, όπως ήταν και οι λόγιοι αδελφοί Γαβριήλ και Μελέτιος Παντόγαλοι, Ηγούμενος και ανακαινιστής της Μονής Τοπλού ο πρώτος, Μητροπολίτης Εφέσου ο δεύτερος.
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος, γέννημα-θρέμμα της Σητείας, από τη μεγάλη και ευγενή οικογένεια των Κορνάρων υπήρξε απ᾽ τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, αφού ο «Ερωτόκριτος» διαβάστηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο κείμενο σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο και πέραν αυτού.
Αναμφίβολα, το διεθνές αυτό επιστημονικό συνέδριο, που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του, συμβάλλει στην ανάδειξη και περαιτέρω αναζωπύρωση του διαρκούς επιστημονικού ενδιαφέροντος γύρω από τον «Ερωτόκριτο», καθώς συμπληρώνονται τέσσερις αιώνες από τη συγγραφή του κορυφαίου αυτού επικολυρικού ποιήματος, το οποίο αποτελεί το πιο δημοφιλές έργο που έχει γραφτεί ποτέ στην κρητική διάλεκτο και εμείς οι Σητειακοί διαβάζουμε και τραγουδούμε μέχρι σήμερα.
Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στον Δήμαρχο Σητείας κ. Νικ. Κουρουπάκη και τον Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη, καθώς και στους εκλεκτούς συνεργάτες-μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, που προβάλλει ακόμη περισσότερο το απαράμιλλης γλωσσικής και λογοτεχνικής αξίας δημιούργημα του Σητειακού ποιητή, αλλά και τη γενέτειρά του.
Καλωσορίζουμε τους αξιότιμους σύνεδρους και έγκριτους εισηγητές στην πάντα φιλόξενη και γραφική Σητεία και ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Ἱεραπύτνης & Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ