ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ & ΣΗΤΕΙΑΣ κ. κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ
 ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014

 

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και τέκνα περιπόθητα,
Η μεγάλη σημερινή εορτή της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου μας εισάγουν στην έναρξη του νέου ημερολογιακού έτους 2014 με περιορισμένες μεν ελπίδες, συγκρατημένους πόθους και προσδοκίες, όμως με πίστη και αγάπη Χριστού, η οποία «ουδέποτε εκπίπτει» (Α  Κορ. 13,8).
Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφορμή υπομνήσεως των ευεργεσιών και των δωρεών του Θεού για τον χρόνο που πέρασε, αλλά και ευκαιρία προβληματισμού, περισκέψεως και αναθεωρήσεως της όλης βιοτής και αναστροφής μας για ένα καλύτερο νέο έτος.
Τα λάθη του παρελθόντος ας γίνουν ευκαιρίες ανάκαμψης, αναδημιουργίας, πείρας και προβληματισμού. Ο Kύριος ημών Ιησούς Χριστός, «πάντα προς το συμφέρον οικονομών», χαρίζει σε όλους την ελπίδα της ζωής και σωτηρίας, λέγοντας «και μη καυχάσθω ο πλούσιος εν τω πλούτω αυτού» (Α  Βασιλ. 2,9), καθότι «Κύριος θανατοί και ζωογονεί, κατάγει εις άδου και ανάγει. Κύριος πτωχίζει και πλουτίζει, ταπεινοί και ανυψοί» (Α  Βασιλ. 2, 6-7), ανάλογα προς την αγαθή προαίρεση, την προσπάθεια και την καθαρότητα του νου και των διαθέσεων των ανθρώπων.
Κατά την εύσημη και εόρτια αυτή ημέρα ας στρέψουμε τον νου και την καρδιά μας στους χειμαζόμενους και δεινοπαθούντες αδελφούς μας, ειδικά στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, στις οποίες δοκιμάζεται και απειλείται ακόμα και αυτή η ζωή του ανθρώπου από θρησκευτικό η πολιτικό φανατισμό και συμφέροντα αλλότρια. Προσευχόμαστε ο νέος χρόνος να γίνει ευκαιρία και ευλογία από Θεού Παντοκράτορος, να συντομεύσει ο χρόνος της δοκιμασίας των αδελφών μας και να παραμείνουν στις εστίες τους για να ζήσουν και φέτος την επιφάνεια του Θεού στη γη, γιατί στα δοκιμαζόμενα μέρη της Ανατολής βάδισαν ο Κύριος Ιησούς Χριστός, οι άγιοι Απόστολοι, οι Μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας.
Όσα προβλήματα και αν υπάρχουν, εύκολα οι άνθρωποι τα αποδίδουν στους υπεύθυνους. Για την οικονομική κρίση της Χώρας, μας φταίνε μόνο οι πολιτικοί, για τα προβλήματα της Εκκλησίας, μόνο οι Κληρικοί, για τη δυσλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, μόνο οι υπάλληλοι. Εύκολα ενοχοποιούνται άνθρωποι ως υπεύθυνοι θεσμών και φορέων από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινή γνώμη. Παρά τις υπερβολές και τις αδικίες, ένα είναι βέβαιο, ότι το πρόβλημα παραμένει πάντα ο άνθρωπος, ο κατά Θεόν πλασμένος και προορισμένος να ζήσει εν Χριστώ και δια του Χριστού για τον συνάνθρωπό του. Ευθύνονται, βέβαια, και τα ποικίλα πολιτικοοικονομικά συστήματα και οι νόμοι, που πολλές φορές ο ένας αναιρεί τον άλλο, αλλά και οι αλληλοσυγκρουόμενες μεταφυσικές και φιλοσοφικές ιδεολογίες, που προβάλλονται ανεξέλεγκτα, οι αθεϊστικές πρακτικές και οι ψυχοπαθητικές συμπεριφορές, που συχνά αρρωσταίνουν τον άνθρωπο, τον διαφθείρουν και τον εξουθενώνουν.
Έτσι η ζωντανή εικόνα του Θεού, ο άνθρωπος, μπερδεύεται και δεν γνωρίζει ποιά είναι τα κριτήρια και η συμπεριφορά του υγιούς ανθρώπου με ψυχοσωματική ισορροπία και ενδιαφέροντα πνευματικά. Ο άνθρωπος έχει εγκαταλειφθεί, παρά την ανεκτίμητη αξία του ανθρωπίνου προσώπου, παρά τις διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Όλοι ψάχνουμε για ευεργετικές νομοθεσίες, διατάξεις και προγράμματα, παραθεωρώντας το ανθρώπινο πρόσωπο και την αξία του. Δυστυχώς, χάσαμε την προσωπική επικοινωνία και ενεργητική συμμετοχή, και μείναμε στη συλλογική απρόσωπη ανευθυνότητα. Απουσιάζει η αμεσότητα, η συμπόνοια και η συμπόρευση με τον συνάνθρωπό μας και με τον Χριστό. Γιατί «Αυτός είναι η οδός και η αλήθεια και η ζωή» και «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω. 15,5).
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Ας σηκώσουμε και φέτος τον βαρύ σταυρό της οικογενειακής ευθύνης, της επαγγελματικής ευσυνειδησίας, της μορφωτικής και πολιτιστικής κατάρτισης, της πατροπαράδοτης ευσέβειας και της προγονικής ευαισθησίας, «συγχωρούντες εαυτούς και αλλήλους». Και, όταν προβληματισθούμε με σοβαρότητα, θα κατανοήσουμε τα λόγια του θεοφόρου χρυσορρήμονος πατρός Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Μη τοίνυν ζήτει το σον, ίνα εύρης το σον. Ο γαρ ζητών το εαυτού ουχ ευρίσκει το εαυτού... Το γαρ οικείον συμφέρον εν τω του πλησίον συμφέροντι κείται και το εκείνου εν τούτω» (Ιω. Χρυσοστόμου, P.G. 61,280). Τότε θα έχουμε ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό και τον υπαρξιακό σκοπό της ζωής μας.
Πατρικά εύχομαι, με τη χάρη του Σαρκωθέντος, Περιτμηθέντος και Επιφανέντος Σωτήρος Χριστού, να βρούμε κατά το νέο έτος 2014 αυτή την κατά Χριστόν αλληλοπεριχώρηση, την αλληλεγγύη και την προσωπική συνάντηση και επικοινωνία με τον ουράνιο Θεό και Πατέρα και τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Να εργασθούμε και να επιτύχουμε, αφού Εκείνος, ο Ποιητής των αιώνων και Αρχηγός της ζωής, θα κατευθύνει και κατά τον χρόνο αυτό τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις πράξεις και όλα τα νοήματα και διανοήματά μας, τις εισόδους και τις εξόδους μας.
Ευλογημένο, ειρηνικό και δημιουργικό το νέο έτος.

Ιεράπετρα, Πρωτοχρονιά 2014

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ,
Διάπυρος προ τον εν σαρκί Περιτμηθέντα Κύριον
ευχέτης πάντων υμών