ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αριθμ. πρωτ.  161                                       Εν Ηρακλείω, τη 5η Μαρτίου 2008

Προς
Τους Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς
και τον ευσεβή Λαό της Εκκλησίας Κρήτης

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Σήμερα γιορτάζομε την εορτή της Ορθοδοξίας. Εορτή θριάμβου και δόξης για την Εκκλησία, έκφραση της Πίστεως και της Ομολογίας του πληρώματος της. Ημέρα κατά την οποία «η χάρις έλαμψεν, η αλήθεια αποδέδεικται, το ψεύδος απελήλαται».
Η Αγία μας Εκκλησία, κατά το συναξάριο της σημερινής εορτής, «ανάμνησιν ποιείται της αναστηλώσεως των αγίων και σεπτών εικόνων». Σήμερα βιώνομε τη μεγάλη αυτή στιγμή της εκκλησιαστικής μας Ιστορίας. Τη στιγμή της νίκης της Ορθοδοξίας  εναντίον της πλάνης και της αιρέσεως. Μέσα στη χαρμολύπη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με πνευματική ευφροσύνη,. με ύμνους και ωδές πνευματικές, λιτανεύομε τις ιερές Εικόνες. Διακηρύττομε την προσήλωσή μας στην πίστη της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής  Εκκλησίας μας, η οποία «την οικουμένην εστήριξε» και στηρίζει. Διατρανώνομε δε, την αφοσίωση μας στο υπερδεδοξασμένο και υπερύμνητο πρόσωπο του Δομήτορος της Εκκλησίας μας Ιησού Χριστού, με τη δύναμη και τη χάρη του Οποίου αποδιώχθηκε το σκοτάδι της πλάνης και έλαμψε το φως και η αλήθεια Του. 
Σήμερα μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, μέσα στη λατρευτική κατάνυξη, τις θυσίες των Πατέρων και των προγόνων μας, για να κρατηθεί ανόθευτη και απαραχάρακτη η Ορθοδοξία, η πίστη των Πατέρων, των Οσίων και Μαρτύρων, των Ομολογητών και όλων των Αγίων.
Αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη να βιώσουμε περισσότερο, να εισχωρήσομε στο θεολογικό βάθος των ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με αυτή την Εορτή και να αντιληφθούμε τις ανθρωπολογικές και σωτηριολογικές προεκτάσεις τους. Έτσι θα μπορέσομε να γνωρίσομε και να εννοήσομε την θεολογία των Εικόνων, των οποίων την αναστήλωση εορτάζομε σήμερα, τον ίδιο τον άνθρωπο στην αληθινή ταυτότητα του και να αντισταθούμε στις νέες αντιλήψεις που αλλοιώνουν την εικόνα και το πρόσωπό του, τον εκφυλίζουν και τον υποβαθμίζουν.
 Ιδιαίτερα στους καιρούς μας που οι Κοινωνίες μας γίνονται πολυφυλετικές και πολυπολιτισμικές και η καθημερινή επαφή μας με ετεροδόξους και ετεροθρήσκους είναι πραγματικότητα, στις ημέρες μας κατά τις οποίες θεσμοθετούνται νομοθετήματα που αντίκεινται στην Παράδοση μας, προβάλλεται ενώπιον όλων μας το χρέος και η επιταγή, να είμαστε προσηλωμένοι στην Έκκλησία μας, τα Δόγματα της πίστεώς της. Να διαφυλάττομε το Ορθόδοξο φρόνημά μας, από τις οποθενδήποτε προερχόμενες επιβουλές. Όλοι έχομε σήμερα, ανάγκη συνεχούς αναβαπτισμού στα νάματα της αμωμήτου Πίστεως μας, στην Ορθοδοξία και στον πνευματικό αγώνα, ο οποίος οδηγεί στην ορθοπραξία. Αυτό διδάσκει η Εκκλησία μας με το ασκητικό και νηπτικό ήθος της, αυτό οδηγεί στην αλήθεια, την πνευματική ελευθερία και τη σωτηρία του.
 Αδελφοί και Πατέρες, τέκνα πεφιλημένα εν Κυρίω,
 Ως Ποιμένες και πνευματικοί σας Πατέρες και αδελφοί, σας παρακαλούμε να παραμείνομε όλοι μας πιστοί στην Εκκλησία, σε όσα Εκείνη πιστεύει και διαφυλάσσει, τα οποία πρέπει να αποτελούν το κέντρο της ζωής και του πολιτισμού μας. Αυτή την πίστη, την πίστη των Αποστόλων, των Πατέρων, την πίστη που παραλάβαμε από τους ευσεβείς προγόνους και διδασκάλους μας, να την μεταδίδομε στα παιδιά, στους ανθρώπους που αναστρεφόμαστε, στους επισκέπτες του Τόπου μας.
 Παρακαλούμε να παραμένομε όλοι αφοσιωμένοι στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τη Μητέρα μας Εκκλησία, η οποία είναι η ευσεβής μήτρα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, λιτανεύει τόσο χαρισματικά δια του Προκαθημένου της Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το ήθος, το φρόνημα και την ελπίδα των Ορθοδόξων ανά την Οικουμένη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των μειονοτήτων, την φροντίδα για το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της φτώχειας και των άλλων προβλημάτων που ταλανίζουν τον πλανήτη μας.
 Να προσέχομε από τους ψευδοπροφήτες, από όλους εκείνους που αποπροσανατολίζουν τον λαο μας και αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς του δεσμούς αλλά και θεσμούς, και έτσι να ζούμε πάντοτε μέσα στο πνεύμα και το ήθος της Ορθοδόξου πίστεως και Παραδόσεώς μας.
 Να μη χάσομε, μέσα στην πολυπλοκότητα και την σύγχυση των καιρών μας, κατά τις οποίες οι άνθρωποι με δυσκολία μπορούν να βρουν τον δρόμο και το νόημα της ζωής τους, τούς μόνιμους στόχους μας, που είναι η αυθεντική ζωή της Εκκλησίας, αγωνιζόμενοι για τη σωτηρία μας, αφού έξω από αυτήν σωτηρία δεν υπάρχει.
 Με τις σκέψεις αυτές, εκ μέρους της Εκκλησίας μας, ευλογούμε πατρικά τη ζωή και τα έργα όλων σας και σας ευχόμαστε θεάρεστη την υπόλοιπη Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Με πατρικές ευχές και εν Κυρίω αγάπη

† Ο Κρήτης Ειρηναίος, Πρόεδρος
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος
† Ο Κυδωνίας και Απoκoρώνoυ Δαμασκηνός
† Ο Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος
† Ο Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος
† Ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας
† Ο πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος

Ο Αρχιγραμματεύς
† Ο Κνωσού Ευγένιος