ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ Η΄ ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ

       Η χάρη του Παντοδύναμου Θεού και οι πρεσβείες του Αγίου Μάρτυρος Νέστορος, προστάτη των αθλητών, μας αξίωσε για όγδοη συνεχή χρονιά να διοργανώσουμε τα «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ».

       Οι Πατέρες της Εκκλησίας μιλούν για την άθληση, προτρέπουν τα παιδιά και τους νέους να αθλούνται, και χρησιμοποιούν παραδείγματα από τους στίβους και τους αγωνιστικούς χώρους για να μιλήσουν για την πνευματική άθληση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ενδιαφέρεται για τον ενιαίο ψυχοσωματικό άνθρωπο, τον όλο άνθρωπο, ο οποίος είναι διφυής, δυσυπόστατος, αποτελείται δηλ. από ψυχή και σώμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργούμε και την ψυχοπνευματική μας υπόσταση και το σώμα μας. Έτσι, ο αθλητισμός, που δεν έχει σχέση με την εμπορευματοποίηση, τα αναβολικά, τη βία και τον φανατισμό, διαπαιδαγωγεί τον άνθρωπο και ενισχύει την ψυχοπνευματική υγεία και τη σωματική ευεξία. Βοηθά στη σωστή ανάπτυξη, την ισορροπία και την συγκρότηση της όλης προσωπικότητας του ανθρώπου. Μέσα στην Εκκλησία αθλούμε το σώμα και την ψυχή, με υψηλό σκοπό την πευματική μας ολοκλήρωση, την ένωσή μας με τον Χριστό. Από τη σωματική προπόνηση και άθληση οφείλουμε να προχωρήσουμε και στην πνευματική άθληση, ώστε να περάσουμε στον πνευματικό αγωνοθέτη τον Ιησού Χριστό. Έτσι όλη η ζωή μας θα αποκτήσει νόημα και θα εκλείψει το υπαρξιακό κενό και η απελπισία.

       Η Τοπική μας Εκκλησία συνεχίζοντας αυτή την εκκλησιαστική παράδοση  δέχεται τον αθλητισμό, ατομικό και ομαδικό, και παρακινεί τους νέους να ασχοληθούν με την άθληση για να εξασκούνται στην πειθαρχία, στην αυτοσυγκέντρωση, στην εγκράτεια και την τιθάσευση των επιθυμιών, στην ομαδικότητα και την συνεργασία, στην ευγενική άμιλλα, στην αποδοχή της αξίας των κανόνων για τη ζωή μας, στο αγωνιστικό πνεύμα. Θέτει στόχους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο που πρέπει να κατακτήσει μόνο με θεμιτά μέσα στον αγωνιστικό στίβο, όπου υπάρχουν και άλλοι συναθλητές που αποβλέπουν στη νίκη.

       Ευχαριστίες οφείλουμε στον Δήμο Ιεράπετρας και το Γυμναστικό Σύλλογο της πόλης «Λιβυκός», που και φέτος συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολή μας για αυτό το αγαθό σκοπό υπέρ της νεολαίας μας.

       Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας και τους αθλητές και τις αθλήτριες των συλλόγων της Κρήτης, που συμμετέχουν στα δώδεκα αγωνίσματα των «Η΄ ΝΕΣΤΟΡΕΙΩΝ», αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τιμή στον μεγάλο αθλητή και μάρτυρα της πίστεως και προστάτη των αθλητών, τον Άγιο Νέστορα, μαθητή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου. Πατρικά τους συγχαίρουμε και ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλοι συνομίλικοί τους το καλό παράδειγμα της συμμετοχής και της αγωνιστικότητας.

       Κηρύσσομε την έναρξη των αγώνων με τη ευχή να γίνουμε αγωνιστές, και γιατί όχι, πρωταθλητές του πνεύματος και της ζωής, ώστε η πορεία μας, που κατά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου, να έχει τελικό σκοπό το βραβείο και το στεφάνι της νίκης, που δεν είναι άλλο από τη βασιλεία των ουρανών.

Ιεράπετρα 27 Οκτωβρίου 2007

Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ