ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ. κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

 

Αξιότιμοι κύριοι Εκπαιδευτικοί,
Αγαπητά μας παιδιά,
 
Ο κοινός εορτασμός των Τριών Αγίων Ιεραρχών σήμερα είναι εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας του Γένους μας. Πρόσφεραν την αληθινή παιδεία του ανθρώπου, που είναι η σύζευξη του λυτρωτικού μηνύματος του Χριστιανισμού με τη σοφία του ελληνισμού.
Οι Τρεις Μεγάλοι Οικουμενικοί Διδασκάλοι, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος διακήρυξαν, ότι η γνώση και τα κλασσικά γράμματα βοηθούν σήμερα τον νέο για να μυηθεί στα μυστήρια της Εκκλησίας του Χριστού, αρκεί να δίνεται προτεραιότητα στην ηθική, δηλαδή την ψυχική, ωφέλεια κι όχι στην αισθητική. Εφόσον ο κύριος καρπός της ψυχής είναι η αλήθεια, η οποία βρίσκεται στην Αγία Γραφή, «δεν είναι καθόλου άσχημο να ντύνουμε αυτό τον καρπό με την ελληνική σοφία, η οποία είναι όπως τα φύλλα που προστατεύουν και ομορφαίνουν τους καρπούς των δέντρων» αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος στο έργο του «Πώς οι νέοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα ελληνικά γράμματα».
Οι επιστήμες που βρίσκονται έξω από το οικοδόμημα των ιερών γραφών, θεωρήθηκαν από τους Τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας χρήσιμες για τον νέο, όχι μόνο ως μέσο καλύτερης και πειστικότερης έκφρασης των δογμάτων της πίστης του, αλλά και ως προπαρασκευαστικό στάδιο απαραίτητο για την ορθή κατανόηση των συμβολικών και αλληγορικών νοημάτων του Ευαγγελίου.
Οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες υπήρξαν μεγάλοι από κάθε άποψη. Μεγάλοι στη μόρφωση, αφού σπούδασαν, εκτός από τη θεολογία, την ελληνική φιλοσοφία και όλες τις επιστήμες της εποχής του. Υπήρξαν μεγάλοι στην εξάσκηση της αρετής της αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον. Καλλιέργησαν με επιμέλεια όλα τα χαρίσματα που τους χάρισε ο Θεός και τα διέθεσαν στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους. Από όποια θέση κι αν πέρασαν διακόνησαν τον άνθρωπο, τον στήριξαν έμπρακτα, τον συμπόνεσαν και τον παρηγόρησαν με όλες τους τις δυνάμεις. Μοίρασαν στους πτωχούς τις πατρικές περιουσίες τους και δεν εύρισκαν ανάπαυση όσο έβλεπαν δίπλα τους αδικία, πόνο, δυστυχία, φτώχεια, ασθένεια, πείνα και ορφάνια. Ίδρυσαν πτωχοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία και νοσοκομεία, για να περιθάλπτουν τους αναξιοπαθούντες. Δεν δίστασαν, όποτε χρειάσθηκε, να έρθουν σε σύγκρουση με τους τότε άρχοντες με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν, όπως ο Ιερός Χρυσόστομος. Ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως εκθρονίσθηκε και εξορίσθηκε από την αυτοκράτειρα Ευδοξία στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Μικράς Ασίας, η οποία περιγράφεται ως «το πιο έρημο μέρος του κόσμου», και πέθανε εξαντλημένος από τις κακουχίες κατά τη μεταφορά του σε μεθοριακό φρούριο της Καυκάσου.
Οι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν αγωνιστές του Πνεύματος, Θεοφόροι Παιδαγωγοί, και κοινωνικοί αναμορφωτές, που χρησιμοποίησαν την πλατειά μόρφωση και τις σπάνιες αρετές τους για το καλό των συνανθρώπων τους κι όχι για την προσωπική τους ανέλιξη. Έγιναν φωτεινοί οδοδείκτες της πλέον ασφαλούς πορείας για να πετύχουμε μια κοινωνία πραγματικής και αδιοτελούς αγάπης με προσανατολισμό και στόχο τη Βασιλεία του Θεού.
Εύχομαι εγκάρδια όλοι μας να υιοθετήσουμε αυτή τη στάση ζωής των τριών «φωστήρων της τρισηλίου θεότητος», που βάση ήταν η πίστη ότι ο άλλος άνθρωπος είναι «εικόνα Θεού» με αθάνατη ψυχή. Η προσφορά τους στην Παιδεία, η οποία συμπυκνώνεται στο σύνθημα του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «Δράξασθε Παιδείας», να σας καθοδηγεί στον αδιάκοπο αγώνα σας για την πνευματική προκοπή και την κατά Θεόν μόρφωση.  
Ιεράπετρα, 30 Ιανουαρίου 2008

 

Με πατρικές ευχές και αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

* Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ