ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2013

Αξιότιμοι κ. Εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,
Σήμερα η Εκκλησία του Χριστού τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και της παιδείας μας. Οι Άγιοι Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναγνωρίστηκαν δια μέσου των αιώνων ανυπέρβλητα υποδείγματα Ελληνο-χριστιανικής αγωγής, όχι μόνο γιατί γνώριζαν σε βάθος τη χριστιανική και την ελληνική σοφία αλλά κυρίως γιατί έκαναν πράξη όσα πίστευαν και δίδασκαν. Έτσι τα έργα τους συμφωνούσαν απόλυτα με τα λόγια τους. Ο λόγος τους ηχούσε σαν βροντή, γιατί η ζωή τους έλαμπε σαν αστραπή, γράφει ο βιογράφος τους.
Οι Τρεις μεγάλοι αυτοί Πατέρες της Εκκλησίας έζησαν σε μια εποχή με πολλά εκκλησιαστικά, κοινωνικά, παιδευτικά και άλλα προβλήματα. Πέτυχαν, όμως, με τον προσωπικό τους αγώνα και τη χάρη του Θεού να γίνουν φωτεινά παραδείγματα ενάρετης ζωής και προσφοράς στο συνάνθρωπο. Διακρίθηκαν για τη φιλομάθεια και την άριστη επίδοση στις σπουδές, για την καθαρή πίστη  αλλά και για τη φιλομάθεια και την άριστη επίδοση στις σπουδές, για την καθαρή πίστη τους αλλά και για την πλούσια κοινωνική δράση τους. Η φιλανθρωπία τους δεν περιοριζόταν μόνο στα ιδρύματα που δημιούργησαν, τα συσσίτια των πτωχών και την περίθαλψη των πονεμένων. Επεκτεινόταν και στους συνεχείς αγώνες τους για τη διάδοση των κοινωνικών αξιών της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας.
Σύμφωνα με την διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών η παιδεία είναι το βασικό αγαθό που μορφοποιεί εσωτερικά και αναγεννά πνευματικά τον άνθρωπο. Πρώτιστη επιδίωξη της αγωγής θεωρούσαν την πνευματική πρόοδο του ανθρώπου και την απόκτηση των αρετών και των αξιών της ζωής. Το μήνυμα της αγάπης με έμφαση το έλεος, τη συνεχή δηλαδή και αμέριστη αγάπη προς τον αμαρτήσαντα, είναι στοιχείο δομικό του ορθοδόξου πολιτισμού μας. Επιπλέον, οι αρχές της ισοτητας, της εύνοιας και της συμπάθειας προς τον αδικούμενο, τον ανίσχυρο και ανυπεράσπιστο άνθρωπο, είναι η πολύτιμη κληρονομιά του ευαγγελικού λόγου και της πολιτιστικής παραδόσεώς μας. Δικαιούσθε, λοιπόν, αυτή την πολύτιμη αγιοπατερική διδασκαλία και μπορείτε να αγωνισθείτε να σας γίνει εμπειρία και τρόπος ζωής, ως φυσική κληρονομιά, ως συνέπεια της μακραίωνης παραδόσεως και της ιστορικής συνέχειας του τόπου μας, για να υπερβούμε τις δύσκολίες και τα εμπόδια των καιρών μας.
Καλή πρόοδο, υγεία και επιτυχία στις σπουδές και τη ζωή σας.

Ιεράπετρα, 30 Ιανουαρίου 2013
Με πατρική αγάπη και ευχές


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


Ο Ιεραπύτνης & Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ