ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ

ΣΗΤΕΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ

Ογκώδης και πολυτελής είναι ο τιμητικός τόμος που εξέδωσε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας «επι τη εκατονταετηρίδι» (1899-1999) αυτού. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο και πολυσχιδές έργο, προϊόν συστηματικής έρευνας των υπαρχουσών πηγών, της βιβλιογραφίας, του αρχειακού υλικού και της προφορικής παράδοσης καθώς και η παρουσίαση νέου ανέκδοτου υλικού.

Ο Τόμος αποτελεί καρπό τόσο της πολύχρονης έρευνας του συγγραφέως όσο και της συστηματικής και εργώδους προσπάθειας της Οργανωτικής Επιτροπής των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας από τα εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας το καλοκαίρι του 1999, στα πλαίσια των «Κορναρίων» του Δήμου Σητείας, που κορυφώθηκαν με τη λαμπρή και πάνδημη πανήγυρη της 25ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Για την καταγραφή της εκατόχρονης πορείας του Ναού εργάστηκε άοκνα ο μακαριστός Σητειακός αρχαιολόγος Νίκος Π. Παπαδάκης, ο οποίος ασχολήθηκε διεξοδικά με την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη υμνογραφία της πανεύφημης νύμφης του Χριστού Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου. Ειδικότερα ο συγγραφέας καταγράφει σε επιμέρους ενότητες την ιστορική διαδρομή του Ναού από την ανέγερση και τη λειτουργία του στο πρώτο μισό του 20ου αιώνος, τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου στον αύλειο χώρο, το μνημείο του Βιτσέντζου Κορνάρου, τη λειτουργία του Ναού στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνος, την αρχιτεκτονική περιγραφή του ναού, τους ιερείς, την εικονογράφιση (εικόνες του παλιού τέμπλου, φορητές εικόνες, τοιχογράφηση) και τα κειμήλια του Ναού. Ακόμα γίνεται καταγραφή στους άλλους Ναούς της Αγίας Αικατερίνης στην Κρήτη, την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, την εικονογραφία της Αγίας Αικατερίνης, την αποδιδόμενη τιμή της Αγίας Αικατερίνης στη Δύση και λαογραφικά θέματα που σχετίζονται με την Αγία.

Σημαντικό τμήμα του βιβλίου αποτελούν τα Αγιολογικά-Υμνογραφικά και τα Συναξάρια της Αγίας Αικατερίνης, που συνέγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, καθώς και «Ιωαννικίου Σιναΐτου του Κρητός, Κανόνες οκτάηχοι εις την Αγίαν Αικατερίναν», που επιμελήθηκε ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τέλος, υπάρχει ειδικό παράρτημα με τη Αγιολογία-Υμνολογία, όπου δημοσιεύεται η ακολουθία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία εκδόθηκε υπό ανωνύμου στη Βενετία το 1817, καθώς και το Συναξάριο του Αγίου Παρθενίου και Πανσόφου Αικατερίνης, καθώς και το Μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης.

Την έκδοση του καλαίσθητου Τόμου, τον οποίο κοσμούν εξαιρετικές εικόνες της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του Ιερού Καθεδρικού Ναού της πολιούχου Σητείας, ευλογεί με Συγχαρητήριο και ευχετικό Γράμμα της η Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «συγχαίρομεν υμίν την επί τη επισήμω επετείω ταύτη και επί τη εκδόσει του συναφούς αναμνηστικού Τόμου». Επιπλέον, το σύγγραμμα προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος τονίζει ότι: «Η πόλη της Σητείας, πρωτεύουσα της ομωνύμου Επαρχίας, μπορεί να σεμνύνεται και να καυχάται που βρήκε ‘‘τοιαύτην πολιούχον'', λαμπρά και ένδοξη προστάτιδα των κατοίκων της».