Πλήρης εόρτιος ακολουθία του Αγίου Ευγενίου

του Μεγαλομάρτυρος και των τεσσάρων Συμαρτύρων αυτού

Η «Πλήρης εόρτιος ακολουθία του Αγίου Ευγενίου του Μεγαλομάρτυρος και των τεσσάρων Συμαρτύρων αυτού μετά Παρακλητικού Κανόνος» αποτέλεσε το έτος 2001 μία από τις πρώτες εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Πρόκειται για μια καλαίσθητη και άρτια επιμελημένη έκδοση από τις Γραφικές Τέχνες-Εκδόσεις «Μυγδονία» με την ανέκδοτη ακολουθία της εορτής της μνήμης των Αγίων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, την 13η Δεκεμβρίου.

Την ακολουθία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου και των τεσσάρων συμμαρτύρων του συνέταξε ο γνωστός υμνογράφος μακαριστός Γέροντας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης. Επιπλέον περιλαμβάνεται και η ανάκδοτος Ακολουθία των Αγίων Πέντε Μαρτύρων υπό Κυρίλλου Σιμωνοπετρίτου εν έτει 1951. Το βιβλίο διανθίζεται από εκκλησιαστικά σχέδια και εικόνες των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, όπως την τοιχογραφία εκ του Καθολικού της Ι. Σκήτεως της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Ευγένιος υπογραμμίζει ότι η έκδοση αυτή αποτελεί «χρέος τιμής και αγάπης στους Αγίους Πέντε Μεγαλομάρτυρες Ευστράτιο, Αυξέντιο, Ευγένιο, Μαρδάριο και Ορέστη και συνάμα μνημόσυνον της σεβασμίας Αρχιερατικής μορφής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου. Προβαίνουμε χρεωστικώς, ιδί'δαπάνη, σ΄αυτήν την έκδοση και μετά σεβασμού την αφιερώνομε στην ιερά μνήμη του, για όσα με την πολυετή, ανιδιοτελή και θεάρεστη Πρωθιεραρχία του προσέφερε στην ελαχιστότητά μου και σ'ολόκληρη την Εκκλησία».