Γέρων Αβιμέλεχ Μπονάκης

Ένα διαμάντι της Αθωνικής Ερήμου

Καρπός επίπονης αναζήτησης και γόνιμης πνευματικής συνεργασίας με ασκητές της ερήμου και άλλους μοναχούς της Αθωνικής Πολιτείας αποτελεί το νέο βιβλίο του κ. Αντωνίου Στιβακτάκη, με τίτλο «Γέρων Αβιμέλεχ Μοναχός, ένα διαμάντι της Αθωνικής ερήμου», εκδόσεως του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας (σε διαστάσεις 17,5Χ25 εκ., με 128 σελίδες, με 27 φωτογραφίες και 3 γραμμικά σχέδια). Έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, αφού μετουσιώνει τη θεωρία της ορθόδοξης χριστιανικής πνευματικής ζωής σε βίωμα και την αισθητική της έκφρασης σε πράξη, περιγράφοντας την Ορθόδοξη χριστιανική βιωτή ενός διακεκριμένου σύγχρονου ασκητού.

Πρόκειται δηλ. για μια πρωτότυπη, επίκαιρη και πρωτοποριακή εργασία όπου ο συγγραφέας, μετά τον εμπνευσμένο και άκρως κατατοπιστικό Πρόλογο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγενίου, με υπευθυνότητα προσεγγίζει τη βιωματική ορθόδοξη εμπειρία, τους πνευματικούς αγώνες και τους ψυχικούς παλμούς του κοιμηθέντος το 1965 μεγάλου νηπτικού και διακεκριμένου ασκητού Γέροντος Αβιμέλεχ του Μικραγιαννανίτου (Μπονάκη). Ο Γέροντας Αβιμέλεχ επί 85 συνεχή έτη στο Άγιον Όρος αγωνίστηκε υπεράνθρωπα για την εσωτερική κάθαρση και την πνευματική του τελείωση. Αναχωρητής γνήσιος και Ησυχαστής μέγας, ακτήμων και υπάκουος, λόγιος και ευσεβής, εγκρατής και φιλόθεος και εραστής της νοεράς προσευχής ο Γέροντας Αβιμέλεχ, αναδείχτηκε μεγάλος συνεχιστής της ερημικής αγιορείτικης ζωής με την αδιάλειπτη προσευχή και τη συνεχή μνήμη του θανάτου.

Ο γνωστός εκπαιδευτικός και συγγραφέας ιχνηλατεί προσεκτικά την κατά Χριστόν ζωή του αγιορείτου μοναχού Αβιμέλεχ του Κρητός, εκθέτει πράξεις και βιώματα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά απηχήσεις και προεκτάσεις ψυχικών παλμών σηματοδοτώντας έτσι την ασκητική ζωή ενός ορθόδοξου ασκητού μοναχού.

Εκείνο μάλιστα που γοητεύει περισσότερο το βιβλίο είναι οι ειδικές φωτογραφίες που διανθίζουν τα κείμενα του κ. Στιβακτάκη, στιγμιότυπα από τη ζωή του οσιακού Γέροντα, που πραγματικά διηγούνται με την δική τους γλώσσα, ώστε να δονείται ο ψυχικός κόσμος κάθε αναγνώστου. Η προσέγγιση εξ'άλου σε έννοιες και συμβολισμούς της ασκητικής πνευματικής εμπειρικής ζωής του μυστικισμού του Άθω, που δεν είναι εύκολη υπόθεση, επιχειρείται με επιτυχία και υπευθυνότητα δίνοντας την δυνατότητα στους αναγνώστες να γνωρίσουν «εν εσόπτρω και αινίγματι» το βαθύτερο νόημα της Ορθόδοξης μοναχικής ζωής.

Διάχυτη, τέλος, είναι η προσπάθεια του συγγραφέα να παρουσιάσει ότι οι Μοναχοί του Αγίου Όρους αγωνίζονται ψυχικά και σωματικά στα πλαίσια μιας αμφίδρομης επικοινωνίας. Από τη μια πλευρά στον Άθω λατρεύεται ακατάπαυστα ο επουράνιος Θεός με δεήσεις, με ικεσίες, με νηστείες και με προσευχές στα πλαίσια πάντοτε των Μυστηρίων και της λειτουργικής ζωής των αζύγων Μοναχών, και από την άλλη ο ίδιος ο Θεός και οι Άγιοί του αποδέχονται τις προσευχές, τις δεήσεις και τις καλές και καθαρές καρδιές των Μοναχών και ετοιμάζουν τους χώρους να τους υποδεκτούν, όταν κληθούν, και που δεν είναι άλλοι από τους χώρους της Βασιλείας του Θεού όπου επισκοπεί το φως του Προσώπου Του.

Η ακριβολογία εξ άλλου και η γλαφυρότητα του έργου, η ακρίβεια και η σαφήνεια των κειμένων και τέλος η υπεύθυνη και τεκμηριωμένη παράθεση στοιχείων και φωτογραφιών, συνθέτουν μια αληθινή πνευματική προσφορά και έναν εξαιρετικό οδηγό πλεύσεως κάθε ορθόδοξου πιστού, γεγονότα που σηματοδοτούν την πορεία του Αγιορείτικου Μοναχισμού και δίδουν τη δυνατότητα στους αναγνώστες για ουράνια πτερουγίσματα.

 

Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, Δ/ντής Υπουργείου Πολιτισμού

και Άρχων Καστρίνσιος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας