Η ελληνορθόδοξη Παιδεία

και η αγωγή στην Ευρώπη της τρίτης χιλιετίας

Τα Πρακτικά του παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου με γενικό τίτλο: «Η ελληνορθόδοξη Παιδεία και η αγωγή στην Ευρώπη της τρίτης χιλιετίας» εξέδωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Το τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κρητών Θεολόγων υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Μακρύ Γιαλό Σητείας από 15 έως 17 Οκτωβρίου 1998.

Στο βιβλίο, το οποίο πλαισιώνεται από πλούσια φωτογραφικά στιγμιότυπα του συνεδρίου, περιέχονται το Μύνημα της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Ευγενίου, του Προέδρου του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων Κων. Νεονάκη. Επίσης, περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών κ.κ. Μάριου Μπέγζου «Η Ελληνορθόδοξη παιδεία και αγωγή στην Ευρώπη της τρίτης χιλιετίας» και Εμμ. Περσελή «Προοπτικές της Ορθόδοξης χριστιανικής Αγωγής στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμικού και εκπαιδευτικού γίγνεσθαι», της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκης κ. Ανέστη Κεσελόπουλου «Ο Θεολόγος και τα Θρησκευτικά στο σχολείο», Μέσης Εκπ/σης Δρος Ελευθερίου Χαραλαμπίδη «Σύγχρονα εποπτικά μέσα στο μάθημα των Θρησκευτικών», καθώς και του Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασιλείου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους «Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός και η ''Μεγάλη Ιδέα'' του Ορθοδόξου Γένους μας».

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμείται από την εικόνα της Αμπέλου (15ου αι.), έργο του Αγγέλου, από την Ενορία Μαλλών Ιεράπετρας, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει μαρμαρόγλυπτο θύρωμα του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Ενορίας Ανατολής.