Ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος και η Παιδόπολη στο Γοργολαΐνι

Το βιβλίο «Ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος και η Παιδόπολη στο Γοργολαΐνι» εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας (αριθ. έκδοσης 4) με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου Ψαλλιδάκη. Αποτελεί προϊόν μακρόχρονης και ενδελεχούς έρευνας στις αρχειακές πηγές (Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, περιοδικό «Απόστολος Τίτος», κ.α.) και φωτίζει άγνωστες πτυχές από το πολυσχιδές έργο του αοδίμου Πρωθιεράρχου, ο οποίος αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης ιστορίας της Εκκλησίας της Κρήτης. Το σύγγραμμα πραγματεύεται τη ζωή και τη δράση του Αρχιεπισκόπου Ευγενίου σε σχέση με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι (Παιδικές Κατασκηνώσεις, Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή, Ιερατικά Συνέδρια) και καταδεικνύεται το πρωτοποριακό και πληθωρικό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο του.

Το βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας των Παιδικών Κατασκηνώσεων στο Γοργολαΐνι, προλογίζει κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Ευγένιος, ο οποίος διετέλεσε επί δεκατέσσερα συνεχόμενα έτη Ηγούμενος της ιστορικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι Ηρακλείου. Επίσης στο πόνημα αυτό καταγράφονται αποκαλυπτικές και συγκινητικές μαρτυρίες των Σεβ. Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ανθίμου, καθώς και άλλων γνωστών Κληρικών και λαϊκών συνεργατών των Κατασκηνώσεων (αρχηγοί, ομαδάρχες, κατηχητές κ.α.).

Τέλος, αφιερώνεται ειδικό Παράστημα με σπάνιες φωτογραφίες της εποχής για τη δημιουργία και λειτουργία της Αγροτικής Μεταβατικής Οικοκυρικής Σχολής (Α.Μ.Ο.Σ.) και από τις εισηγήσεις του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ευγενίου στα πολυήμερα Ιερατικά Συνέδρια που φιλοξενήθηκαν στο παραπάνω Μοναστήρι.