ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΠΛΙΝΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Μια νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κυκλοφόρησε στις αρχές του Αυγούστου 2010. Αφορά την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Παπλινού, η οποία είναι κτισμένη σε περίοτη θέση βρίσκεται πάνω από την περιοχή «Καθαράδες», ανατολικά της Ιεράπετρας. Πρόκειται για το «Ιστορικόν της Ιεράς Μονής Παναγίας Παπλινού Ιεράπετρας» που καταγράφει περιεκτικά όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που συνθέτουν την πορεία της μαρτυρικής Μονής μέσα στο διάβα των αιώνων, πλαισιωμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τα κείμενα προέρχονται από τη γραφίδα του συγγραφέα της τοπικής ιστορίας και Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού κ. Γιάννη Γ. Χρηστάκη, ενώ και σ᾽ αυτήν την έκδοση την επιμέλεια είχε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Το εξώφυλλο του έγχρωμου εντύπου (διαστάσεων 23,5Χ13,5 cm ) κοσμεί στο εξώφυλλο η γενική άποψη της Μονής με το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, όπου συνδυάζει το βουνό με μια ιδιαίτερη βλάστηση και τη μοναδική θέα προς το Λυβικό πέλαγος. Περιλαμβάνει σύντομη ιστορική επισκόπηση της Μονής, το αποτρόπαιο έγκλημα του Μεχμέτ Πιλαβά που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το μαρτυρικό θάνατο των καλογραιών της Παπλινού, τη Μονή μετά τα αιματηρά γεγονότα του 1823 που σήμαναν τη διάλυση της Μονής, τους θρύλους και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τον ιερό χώρο της Παναγίας Παπλινού, και τέλος περιγράφεται η σημερινή κατάσταση του μοναστηριού, το οποίο υπάγεται ως Ενοριακή Μονή στην Ενορία Βαϊνιάς.

Τη όγδοη κατά σειράν έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως προλογίζει κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Μονή Παπλινού «α ποτέλεσε, όπως όλα τα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εργαστήρι των Αγίων της αμωμήτου πίστεως. Οι Μοναχές που ασκήθηκαν στον ιερό χώρο της Παπλινού αφοσιώθηκαν στο πιο υψηλό και επίπονο έργο της κατά Χριστόν ζωής καί τελειώσεως. Αναδείχθηκαν δοχεία της θείας Χάριτος και ευώδη άνθη του Αγίου Πνεύματος και πολλές από αυτές έγιναν Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες, αφού υπέστησαν ταπεινωτικό και μαρτυρικό θάνατο το 1822-23 κατα την αποτρόπαιη σφαγή, λεηλασία και καταστροφή της Μονής από τον γενίτσαρο Μεχμέτ Πιλαβά και τους άνδρες του.

X ρέος μας είναι να γνωρίσουμε τη μαρτυρκή ιστορία της Μονής που αποτελεί τμήμα της πλούσιας τοπικής μας ιστορίας. Το παρόν έντυπο είναι μία ελάχιστη τιμή στη μακαρία μνήμη των Μοναζουσών που μαρτύρησαν στο μοναστήρι τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας ῾῾για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία῾῾, σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη».

Και ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ευγένιος καταλήγει στον πρόλογό του: Ευχόμαστε από καρδίας η μεσιτεία, η παραμυθία και η προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, μαζί με τις πρεσβείες και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού που τιμάται στο πρόσθετο κλίτος της Ι. Μονής Παπλινού, να είναι αδιάλειπτη και Μητρική για να κατευθύνει ο Πανάγαθος Θεός τα διαβήματα όλων μας «εις παν έργον αγαθόν» (Β´ Κορ. 9,8). Να μας ενδυναμώνει στον αγώνα και στις δοκιμασίες της ζωής μας, ώστε να φθάσουμε να ακούσουμε εν ημέρᾳ Κρίσεως και της ευκταίας θεϊκής φωνής: «ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ… είσελθε εις την χάραν του Κυρίου σου» (Ματθ. 25,21), όταν κι εμείς από τώρα προσευχόμαστε θερμά λέγοντας «Την πάσαν ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην Σου».

Το έντυπο διατίθεται στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην Ιεράπετρα (Λασθένους 28, τηλ./ FAX : 28420 27585), και από την Ενορία Βαϊνιάς Ιεράπετρας.