Κρήτες Αγιορείτες Μοναχοί

Το βιβλίο «Κρήτες Αγιορείτες Μοναχοί» αποτελεί έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας (αριθ. έκδοσης 2) και συνέγραψε ο φιλοαθωνίτης εκπαιδευτικός κ. Αντώνιος Εμμ. Στιβακτάκης. Ευσύνοπτα αλλά πολύ περιεκτικά ο συγγραφέας καταγράφει τη μοναχική ζωή όλων των Κρητών Μοναχών που ασκήθηκαν στο Αγιώνυμο Όρος από τον προγούμενο αιώνα έως και σήμερα.

Το σύγγραμμα αποτελεί το καταστάλαγμα πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα στα αρχεία της Αθωνικής πολιτείας. Η καταγραφή και δημοσιοποίηση της επίπονης αυτής μελέτης των σχετικών πηγών φέρνει στην επιφάνεια, εκτός από τα βιογραφικά στοιχεία δεκάδων μοναχών του Αγίου Όρους που κατάγονταν από την Κρήτη, ιστορικά στοιχεία και σημαντικές πληροφορίες για τον Αθω και φωτίζει την αγία βιωτή μεγάλων μορφών που συνδέθηκαν με το ιερό αυτό μοναστικό κέντρο της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, όλοι οι Μοναχοί που παρουσιάζονται στο πόνημά του αγωνίστηκαν τον καλό αγώνα της πίστεως και, χάρη στην ασκητική τους ζωή, αποτέλεσαν ευώδη άνθη της Αθωνικής ερήμου που μεταφυτεύτηκαν από την αγιοτόκο και εύανδρο Κρήτη στο «Περιβόλι της Παναγίας».

Τό βιβλίο περιέχει σπάνιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.