Προσκυνητάριον της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

Το «Προσκυνητάριον της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας» αποτελεί έναν περιεκτικό προσκυνηματικό οδηγό της ιστορικής Μονής των «Γουρνιών» της Ιεράπετρας Κρήτης, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας (αριθ. έκδοσης 3). Το Προσκυνητάριον πλαισιώνεται από εξαιρετικές φωτογραφίες των ιερών χώρων και των ανεκτίμητων κειμηλίων του μοναστηριού.

Στην πρωτότυπη αυτή έκδοση περιλαμβάνονται ενότητες για την ίδρυση και τη θέση της Μονής, την επαναστατική συνέλευση που έλαβε χώρα στη Μονή το 1293 και η περίοδος της τουρκοκρατίας, κατά την οποία η Μονή αποτέλεσε το καταφύγιο και το ορμητήριο των αγωνιστών Χριστιανών Επαναστατών της επαρχίας. Ακόμα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο «πρωτοπαλίκαρο» του οπλαρχηγού Καζανομανώλη, την ηρωίδα Ροδάνθη την Κριτσοτοπούλα, και το Κρυφό Σχολείο που κάτω από το μελιχρό φως του λυχναριού ή του καντηλιού της Μονής μεταλαμπάδευσε την ελληνορθόδοξη παιδεία και παράδοση στα χριστιανόπουλα, υποδαυλίζοντας στις ψυχές των ελληνοπαίδων τη φλόγα της πίστεως και τον πόθο της ελευθερίας.

Επίσης σε σύντομο κεφάλαιο, αλλά με μεστό περιεχόμενο, καταγράφεται η νεώτερη περίοδος και οι αφιερώσεις στη Μονή χάρη στη θαυματουργή εικόνα της «Κυρίας της Φανερωμένης», που φυλάσσεται στόν σπηλαιώδη Ναό του Μοναστηριού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μεγαλονήσου.