Η Ιερά Μονή Καψά Σητείας και ο Όσιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης

Σε νέα βελτιωμένη έκδοση προχώρησε πρόσφαρα η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική καταγραφή της ιστορικής πορείας του Μοναστηριού και του βίου και της πολιτείας του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, κτήτορος της Ι. Μονής Καψά, του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.

Ειδικότερα, η νέα πολυτελής έκδοση περιλαμβάνει τα ιστορικά στοιχεία της Μονής από την καταστροφή του 1460 ή 1471 από τους Τούρκους, την εκ βάθρων ανακαίνιση το 1841 από τον Ιωάννη Βιτσέντζο, γνωστό ως Γεροντογιάννη, μέχρι την κοίμησή του, τον Βίο του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη από τη γέννηση έως την κοίμησή του και τη διάδοση της μνήμης του μέχρι σήμερα. Επίσης δημοσιεύεται η διήγηση της οπτασίας του Αγίου του εγγονού του Οσίου Αρχιμ. Ιωσήφ Γεροντάκη, ο οποίος την βρήκε χειρόγραφη από κάποιο «Ανεγνώστη Παπαδάκη» από το βιβλίο του Νικολάου Παπαδάκη με ημερομηνία 20 Ιουλίου 1933 και τόπο συγγραφής τη πόλη των Χανίων, όπου ο συγγραφέας καταγράφει στοιχεία της ζωής και της δράσης του Ιωάννου Βιτσέντζου ή Γεροντογιάννη, μετέπειτα Οσίου Ιωσήφ, από το 1979 που γεννήθηκε στο ημιερειπωμένο Μονύδριο Τιμίου Προδρόμου Καψά.

Ακόμα ξεχωριστά κεφάλαια αποτελούν τα θαύματα του Αγίου Ιωσήφ, όπως τα κατέγραψε ο Αρχιμ. Ιωσήφ Γεροντάκης, τα συγγραφέντα θαύματα από τον Μοναχό Δαμασκηνό Αγιοβασιλειάτη, καθώς και πλήθος μαρτυριών για θαυμαστά γεγονότα που συνδέονται με τον Όσιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη . Το βιβλίο πλαισιώνεται από ποιητική αφήγηση του βίου του Οσίου Ιωσήφ από τον εγγονό του Αρχιμ. Ιωσήφ Γεροντάκη. Τέλος υπάρχει και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό από τους χώρους και τα κειμήλια της ιστορικής Μονής, όπως είναι η γενική άποψη του Μοναστηριού στο εξώφυλλο και η εικόνα του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, όπως την φιλοτέχνησε λαϊκός ζωγράφος της εποχής του λίγο πριν την οσιακή κοίμησή του τοπικού μας Αγίου στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Το έργο προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι: «Ως έκφραση και ταπεινή προσφορά στο σπουδαίο έργο της λειτουργικής και λατρευτικής αναγεννήσεως που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολή μας, με την ευκαιρία της προσφάτου κατατάξεως από το Πάνσεπτο της Ορθοδοξίας Κέντρον, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωσήφ του θαυματουργού στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, δια της υπ? αριθ. 970/16 Νοεμβρίου 2004 Συνοδικής Πράξεώς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ε ντάσσεται η παρούσα επανέκδοση καλαίσθητου τόμου, που αναφέρεται στην ιστορία της ιεράς Μονής Καψά».

Ο Σεβ. Κ. Ευγένιος καταλήγει ότι «ύστερα από το προσκύνημά μας στον Όσιο Ιωσήφ και το Μοναστήρι του Καψά, δεν έχομεν παρά να αγαπήσωμεν τους Αγίους. ??Αγάπησον τους Αγίους για να ελεηθείς'' μάς προτρέπει ο Αββάς Ησαΐας. Γιατί οι Άγιοι μετέχουν του Αγίου Θεού. ??Όλον τον Χριστόν εν εαυτοίς ολοτελώς κτησάμενοι'' κατά τον Άγιο Συμεών τον Νέον Θεολόγον. Η δε Ορθόδοξος Εκκλησία αποδεικνύεται κοινωνία πίστεως και πνεύματος, Σώμα Χριστού και εργαστήρι των Αγίων. Γι? αυτό σε όλες τις εποχές έχει τους Αγίους της, με τον προσωπικό τίμιο αγώνα του κάθε πιστού και με απώτερο σκοπό την απόκτηση της Αγιότητας, αυτό το θείο δώρο, που είναι συγχρόνως δεδομένο αλλά και ζητούμενο στην Εκκλησία μας σε κάθε εποχή, σύμφωνα με το γνήσιο Ορθόδοξο ήθος και πνεύμα της κατά Χριστόν ενηλικιώσεως».