Χαιρετισμός Σεβ. Μητροπολίτου
Iεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου


Αγαπητοί φίλοι του Διαδικτύου,

Με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης σάς καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα της καθ’ ημάς ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης. Μέσα από αυτή τη διαδικτυακή τοποθεσία στον χώρο του παγκόσμιου ιστού μπορείτε να ενημερωθείτε για πτυχές της ιστορικής πορείας και της ποιμαντικής και λοιπής διακονίας της Τοπικής μας Εκκλησίας. Είναι κι αυτή μια εφαρμογή της προτροπής του Αποστόλου Παύλου «Την διακονίαν σου πληροφόρησον» (Β΄ Τιμοθ. 4,5). Η Εκκλησία, έχοντας εξ ορισμού την ευθύνη του έργου της μεταδόσεως του ευαγγελικού λόγου στα πέρατα της οικουμένης σύμφωνα με την επιταγή του Δομήτορος αυτής, του Αρχιποίμενος Κυρίου μας Ιησού Χριστού «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…» (Ματθ. 28, 19), αξιοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας προς ωφέλεια και πνευματική αναψυχή και οικοδομή του λαού του Θεού.
Αυτή η μαρτυρία μας μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο μέσο επικοινωνίας, συνεχούς, άμεσης, έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης για τη ζωή και την καθημερινή διακονία της Τοπικής μας Εκκλησίας, δεδομένου ότι ζούμε στην εποχή της άμεσης ενημέρωσης και ο πλανήτης μας έχει μεταβληθεί σε ένα «παγκόσμιο χωριό». Η χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών έχει γενικευθεί. Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος και τα ψηφιακά στοιχεία που εφαρμόζονται στον παγκόσμιο ιστό (video, φωτογραφία, ήχος κ.α), μπορούν να γίνουν ένας μικρός άμβωνας του θείου λόγου. Αλλά και ένα μέσο γνωριμίας της πλούσιας και ζωντανής εκκλησιαστικής και πολιτισμικής παράδοσης του τόπου μας, όπως μαρτυρούν τα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία, τα ιστορικά μοναστήρια και οι κατάγραφοι ναοί και τα Ιερά Θυσιαστήρια απ’ άκρου εις άκρον της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, από τον Κάβο Σίδερο Σητείας έως την Κάτω Σύμη Βιάννου και από το Καλό Χωριό Μερ/λου μέχρι και τα νησιά Χρυσή και Λεύκη.
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μας έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως, της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης και της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Iεραπύτνης και Σητείας, αλλά και των ιστορικών Μοναστηριών μας, που αποτελούν προπύργια των μεγάλων αγώνων για τη διαφύλαξη της αμωμήτου πίστεως και της απελευθέρωσης του Γένους μας, των 86 Ενοριών και των διάσπαρτων εκκλησιαστικών μνημείων της Τοπικής μας Εκκλησίας. Επίσης, μπορεί να λάβει χρήσιμες πληροφορίες για τη διοικητική διάρθρωση της Τοπικής μας Εκκλησίες, για τις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» και τις άλλες δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως για τις εκδόσεις, για το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τους τοπικούς αγίους μας. Επιπλέον, μπορεί να ενημερωθεί για τις εγκύκλιους, τις ομιλίες, καθώς και σε καθημερινή βάση για σημαντικές ειδήσεις και εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα. Μπορεί όμως να αντλήσει πληροφορίες για τα ήθη και τις παραδόσεις της πατρίδας μας, ιδιαιτέρως δε της αγιοτόκου και ηρωοτόκου Κρήτης.
Ευχόμαστε ολόθυμα σε όλους εσάς, τα εγγύς και απόδημα τέκνα της Εκκλησίας των Ιεραπυτνίων και των Σητειωτών, αλλά και στους λοιπούς επισκέπτες της διαδικτυακού τόπου της Τοπικής μας Εκκλησίας μας, ο Παντοδύναμος Θεός να σας ενδυναμώνει στον προσωπικό σας αγώνα. Η περιήγησή σας στον ιστοχώρο μας ας αποτελέσει αφορμή όχι μόνο για λήψη πληροφοριών σχετικά με τη μακραίωνη ιστορία και τη δράση της Τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και ευκαιρία μεταλαμπάδευσης των ζείδωρων ναμάτων της διδασκαλίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της ορθόδοξης πολιτισμικής μας παράδοσης, παρέχοντας ελπίδα, χαρά και αληθινή ψυχαγωγία σε όλους σας.

 

Με εγκάρδιες ευχές και εν Κυρίῳ αγάπη
† O Iεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος