ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 2007-2009

Τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Στεφάνου του ομώνυμου χωριού του Δήμου Μακρύ Γιαλού.

Το εσπέρας της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου 2010 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από μεγάλο αριθμό Εφημερίων της περιοχής, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής του Αγίου Στεφάνου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Ενορίας Συκιάς Σητείας.

Την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε τό μνημόσυνο των μακαριστών Παρασκευής Παγκάλου, Εμμανουήλ Καββουσανού και Μαρίας Περάκη. Επίσης...

Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, εορτή της κατά σάρκαν Γεννήσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους της Ενορίας, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου των Χριστουγέννων και ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας,

Την παραμονή των Χριστουγέννων, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, χοροστάτησε στις ακολουθίες του Όρθρου και των Μεγάλων Ωρ ῶ ν και στη Θεία Λειτουργία το υ Μεγ. Βασιλείου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Α γίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, μνήμη των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Δέκα Γδοχίων Ιεράπετρας.

Tη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, μνήμη του Aγίου Iγνατίου του Θεοφόρου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία στον Iερό Nαό Oσίου Nίκωνος (κάτω από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής) Ιεράπετρας, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, για τους μαθητές δύο τμημάτων της Γ´ τάξεως του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας .

Σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον κατάμεστο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας η εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων των Ενοριών της πόλεως αλλά και των γειτονικών Ενοριών ενόψει των ημερών των Χριστουγέννων.

Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πολλών πιστών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε την ορκωμοσία του Δημάρχου της νέας Δημοτικής Αρχής Σητείας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου στο αμφιθέατρο του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου, των τεσσάρων Συμμαρτύρων του και της Αγίας Παρθενομάρτυρος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, παρότι δεν εόρτασε επίσημα τα σεπτά ονομαστήριά του, προέστη στις ακολουθίες του πανηγυρικού Εσπερινού της παραμονής, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.


Με μεγάλη λαμπρότητα και συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ο Ιερός Ναός Αγίας Άννης Ενορίας Πισκοκεφάλου Σητείας. Το εσπέρας της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού.

Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ΧΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΛΩΤΗΣ
Στους μαθητές της Β´ τάξης των τριών περιφερειακών Γυμνασίων της Μητροπολιτικής περιφέρειας διένειμε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τα αντίτυπα της Καινής Διαθήκης που πρόσφατα εξέδωσε το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με την Ελληνική Βιβλική Εταιρία

Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου πανηγύρισε ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Νικολάου Σχινοκαψάλων. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και μίλησε στο εκκλησίασμα για τον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας και Θαυματουργό,

Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός ο οποίος βρίσκεται στην παλαιά πόλη (κάτω Μερά) Ιεράπετρας. Το απόγευμα της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού,


Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, μνήμη του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον φερώνυμο και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στη Λαγκάδα της Ενορίας Καρυδίου Σητείας.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή των Ενοριτών το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, τέλεσε τα Θυρανοίξια και στη συνέχεια χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Σάββα στον φερώνυμο και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ενορίας Κεντρίου Ιεράπετρας.

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Ενορίας Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας.

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και Ιδρυτού της Εκκλησίας Κων/πόλεως, η Μητέρα Εκκλησία εόρτασε τη Θρονική εορτή της με εκκλησιαστική λαμπρότητα και εκπροσώπηση από όλες τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, εορτή της μνήμης του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

ΛΑΜΠΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή των Σητειακών πανηγύρισε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Παραρτήματος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) Κρήτης στα Λακώνια Αγίου Νικολάου ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη του θρησκευτικού, του αθλητικού και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού στο Νομό Λασιθίου.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, πανηγύρισε με λαμπρότητα και πάνδημο συμμετοχή ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Χανίων, το σημαντικότερο εκκλησιαστικό και πολιτιστικό μνημείο και το σημείο αναφοράς των κατοίκων της πόλης των Χανίων και των απανταχού Χανιωτών από τον 14ο μ.Χ. αιώνα. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ιερά Παράκληση και νυκτερινή Θεία Λειτουργία.


Με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη πανηγύρισε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, ο φερώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως του Ηρακλείου.Ο εορτασμός του πολιούχου και προστάτου της πόλης του Ηρακλείου ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης 9 Νοεμβρίου, οπότε τελέσθηκαν με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος παλαιού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πανηγύρισε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ιεράπετρας, στη συνοικία της Καλλιθέας.


Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, εορτή των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία τίμησε τον προστάτη της Μιχαήλ Αρχάγγελο. Στο 3ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (Κ.Ε.Π.) Ζήρου Σητείας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού, ευχόμενος χρόνια πολλά στον Διοικητή και το προσωπικό της μονάδας

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 7 Νοεμβρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο τα Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισμένου Ιερού Ναού Μιχαήλ Αρχαγγέλου Κεντρίου.

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα για την ευαγγελική περικοπή της ημέρας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Μηνά Βαϊνιάς Ιεράπετρας. Επίσης τέλεσε το σαρανταήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Αικατερίνης Φουσκάκη.


Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας. Αφ᾽ εσπέρας τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμ. Εφημέριοι της πόλεως. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μίλησε επίκαιρα για το παράδειγμα του Αγιου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.


Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος πραγματοποίησε στο Επισκοπείο συνάντηση με τους Θεολόγους καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ιεράπετρας και την επομένη ημέρα, Τρίτη 2/11, στην αίθουσα του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας με τους Θεολόγους των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.


Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των κληρικών και λαϊκών Θεολόγων της Κρήτης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου στη Σητεία Λασιθίου οι εργασίες του διήμερου Παγκρητίου Θεολογικού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση», το οποίο διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

Β΄ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία και μαζική παρουσία των κληρικών και λαϊκών Θεολόγων της Κρήτης συνεχίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου στη Σητεία Λασιθίου οι εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση», το οποίο διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου η έναρξη των εργασιών του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σητείας, με γενικό θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση» . Το συνέδριο φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και τελεί υπό την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ έχει και την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη συμμετοχή των Θεολόγων Εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων Β/θμιας Εκπ/σης της Κρήτης στις διήμερες εργασίες του.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ «ΙΑ´ ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ» ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή και καλές επιδόσεις διεξήχθησαν για ενδέκατη συνεχή χρονιά την Τρίτη 27 Οκτωβρίου οι αγώνες στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ», προς τιμή του προστάτη των Αθλητών Αγίου Νέστορα. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας και το Γυμναστικό Σύλλογο της πόλης «Λιβυκός» στο κλειστό γήπεδο του παραλιακού δημοτικού Γυμναστηρίου της Ιεράπετρας.

Μέ τόν καθιερωμένο Ἁγιασμό ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Εὐγένιο ξεκίνησε καί ἐπίσημα τό ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας 25 Ὀκτωβρίου στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς ἡ λειτουργία τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στήν πόλη τῆς Ἱεράπετρας γιά τή νέα περίοδο 2010-2011.

Τριάντα (30) μαθητές με καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά και ιστορική Μονή Φανερωμένης Ιεράπετρας το διήμερο 23 και 24 Οκτωβρίου.

Το απόγευμα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού και μίλησε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ιερούργησε, κύρηξε επίκαιρα τον θείο λόγο και τέλεσε το μνημόσυνο της μακαριστής Καλλιόπης Πλακαντωνάκη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας. Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ευγένιος απένειμε Δίπλωμα Τιμής στον Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Φώτιο Διακάκη, λόγω της συνταξιοδότησής του ύστερα από σαράντα επτά (47) έτη ιερατικής διακονίας.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Ρεθυμνιώτες στο νέο Ποιμενάρχη τους, Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο κατά την ενθρόνισή του στο Ρέθυμνο το Σάββατο 16 Οκτωβρίου. Το νέο Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων υποδέχτηκαν το πρωί στα όρια του νομού ο Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Νομάρχης Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Παπαδάκης.


Με έκδηλα συναισθήματα χαράς και με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους οι τριακόσιοι (300) και πλέον μαθητές και μαθήτριες της Β´ τάξης των τριών Γυμνασίων (1ο, 2ο και 3ο) της Ιεράπετρας έλαβαν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου από τα χέρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου την Καινή Διαθήκη, σε έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας με αρχείο κείμενο και μετάφραση-ερμηνεία των τεσσάρων Καθηγητών, η οποία έχει την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.

Το απόγευμα της Κυριακής 3 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αναστάσιο Χατζάκη και τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσ. π. Μηνά Κρητικό, τέλεσε μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης στο κατάγραφο εξωκκλήσι του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ενορίας Ορεινού το Χρίσμα στην Ρωμαιοκαθολικό κ. Rosemarie Barone -Φατσή, συνταξιούχο Νοσοκόμο από τις Η.Π.Α.

Με την προβλεπόμενη επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας, στην Επάνω Επισκοπή, η τελετή ονομασίας-απονομής πτυχίων νέων Αστυφυλάκων της 14ης Εκπαιδευτικής Σειράς 2008-2010. Στην τελετή της Δοξολογίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής,

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροχωρίου, όπου τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Εφημερίου της Ενορίας Σταυροχωρίου πρωτ. Γεωργίου Καναβάκη.

Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ"
Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας και Πρόεδρος του Κοινωφελούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ευγένιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Πανοσ. Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, επισκέφθηκε τα δύο Γυμνάσια (1ο καί 2ο) της πόλεως Σητείας,

Το βράδυ της της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους δύο Εφημερίους της Ενορίας, προέστη στην αγρυπνία επι τη εορτή της Παναγίας Γοργοεπηκόου, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος κάτωθεν του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας).


Με τον καθιερωμένο Αγιασμό από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο ξεκίνησε και επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας τη λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Σητείας για τη νέα περίοδο 2010-2011.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας Ιερατική Σύναξη των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την καθιερωμένη προσευχή και τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιου, ο οποίος, μεταξύ άλλων σημείωσε το εξής: «Με τη χάρη του Θεού εισήλθαμε στον ‘νέον ενιαυτόν της Χρηστότητος του Κυρίου', δηλ. στο νέο εκκλησιαστικό έτος από της 1ης Σεπτεμβρίου, εορτή της Ινδίκτου.


Με μεγάλη λαμπρότητα και πολυπληθή παρουσία πιστών πανηγύρισε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας. Στον Μεγ. πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος και ευλόγησε τους άρτους, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο της Ι. Μονής Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και πολλούς Εφημερίους της περιοχής της Σητείας.


Με μεγάλη κατάνυξη και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο πανηγυρίσαντα Ιερό Ενοριακό Nαό της πόλεως της Ιεράπετρας. Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο.


Με την ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και επίσημα το σχολικό έτος 2010-2011. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα δύο Γυμνάσια της πόλεως Σητείας και στη συνέχεια στα δύο Λύκεια της πόλεως (Γενικό Λύκειο και ΕΠΑ.Λ) που βρίσκονται στην οδό Πισκοκεφάλου.


Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής περισυλλογής την Κυριακή προ της Υψώσεως, 12 Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε η 67η επέτειος του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών του Δήμου Ιεράπετρας με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ρίζας η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου,


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Άνθιμου.

ΛΑΜΠΡΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΘΙΝΩΝ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού από όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια πανηγύρισε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο φερώνυμος ιστορικός Ναός της Παναγίας των Λιθινών Σητείας. Στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της παραμονής χοροστάτησε και κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από μεγάλο αριθμό Εφημερίων, ενώ έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη.


Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο το απόγευμα της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου τα Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισμένου Ιερού Ναού Παναγίας Κεραγραμμένης της Ενορίας Σταυρού (Καπιστρίου), που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων νοτιανατολικά από την Μονή Παναγίας Βρυωμένου.


Με τη συμμετοχή πολλών Μικρασιατών τελέσθηκε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας.


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΜΥΘΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Με τη συμμετοχή Κληρικών και μεγάλου αριθμού ευσεβών χριστιανών πανηγύρισε την Τρίτη 31 Αυγούστου, εορτή της καταθέσεως της Αγίας Ζώνης, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός των Μύθων Ιεράπετρας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία,

Την Κυριακή 29 Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου της Ενορίας Κάτω Σύμης Βιάννου

Με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών και μεγάλου αριθμού ευσεβών χριστιανών εορτάσθηκε την Παρασκευή 27 Αὐγούστου η μνήμη του Αγίου Φανουρίου του Θαυματουργού στο φερώνυμο εξωκκλήσι της Ενορίας Παπαγιαννάδων Σητείας, που βρίσκεται κοντά στον δρόμο προς το οροπέδιο των Αρμενοχανδράδων.

Την Τρίτη 25 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους των όμορων Ενοριών, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Τίτου στον φερώνυμο υπό ανέγερση ναό της Ενορίας Κουτσουρά.

ΕΞΕΔΗΜΗΣΕΝ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ Ο ΙΕΡΕΥΣ π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΠΡΑΔΑΚΗΣ
Εξεδήμησεν εις Κύριον τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 22 Αυγούστου ο Συνταξιούχος Ιερεύς π. Γεώργιος Ασπραδάκης, πρώην Εφημέριος της Ενορίας Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας, σε ηλικία 91 ετών. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Κληρικού τελέσθηκε από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιου με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της ευρύτερης περιοχής και με την παρουσία συγγενών, φίλων και πλήθους κόσμου.

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστανών από τις Μάλλες και την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο την Κυριακή 22 Αυγούστου τα Ιερά Εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, στη θέση «Ρούσο Ξύλο» της Ενορίας Μαλλών, σε μια μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή σε υψόμετρο 1000 μέτρα.


TA ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με μεγάλη τιμή και λαμπρότητα το απόγευμα του Σαββάτου 21 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους των όμορων Ενοριών, τέλεσε τον αγιασμό των Θυρανοιξίων στον πλήρως ανακαινισμένο βυζαντινό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στους Αρμένους Σητείας και στη συνέχεια έχρισε με μύρο την Αγία Τράπεζα του εκ βάθρων ανακαινισμένου Ναού.

AΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΗΦΗ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ ΣΤΗ ΜΑΡΩΝΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκαν τό ἀπόγευμα τῆς Τετάρτης 18 Αὐγούστου τά ἀποκαλυπτήρια τῆς προτομῆς τοῦ καπετάν Σήφη Δερμιτζάκη, στήν πλατεία τῆς Μαρωνιάς. Ἐψάλη ἐπιμνημόσυνη δέηση ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Εὐγένιο..

ΕΞΕΔΗΜΗΣΕΝ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΑΝΘΙΜΟΣ
Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε ηλικία 57 ετών, εξεδήμησεν εις Κύριον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Άνθιμος, από καρδιακή ανακοπή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλευόταν, καθώς τα τελευταία χρόνια έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια ενώ είχε υποβληθεί και σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Με αισθήματα πνευματικής ανάτασης και πάνδημη συμμετοχή των πιστών από διάφορα σημεία της Ανατολικής Κρήτης εορτάσθηκε και φέτος η μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή του λειτουργικού έτους της Εκκλησίας μας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.

Με πολυπληθή συμμετοχή πιστών από την ευρύτερη περιοχή τελέσθηκαν μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ιεροπρέπειας το απόγευμα της Τρίτης 10 Αυγούστου τα Ιερά Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Ενορίας Χρυσοπηγής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο.

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών το απόγευμα του Σαββάτου 7 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, τέλεσε τα Θυρανοίξια στον νεοανεγειρόμενο Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, που αποτελεί τον υπερυψωμένο υπόγειο Ναό του υπό ανέγερσιν Ιερού Ναού Αγίου Μύρωνος, και ακολούθως χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Μύρωνος, Επισκόπου Κρήτης.

Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, στην οποία έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι της πόλεως. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μίλησε επίκαιρα για το φως της θείας Μεταμορφώσεως στο πολυάριθμο εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ναό, σημειώνοντας την ανάγκη να επικρατήσει το αληθινό φως στη ζωή μας, ώστε να αποκτήσει νόημα και σκοπό η ύπαρξή μας.

Σε κλίμα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο το απόγευμα της Κυριακής 1 A υγούστου τα Θυρανοίξια του δίκλιτου Ιερού Βυζαντινού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αναλήψεως του Κυρίου στη ορεινή θέση «Γουρνί» της Ενορίας Σταυρού (Καπίστρι) Ιεράπετρας. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, και άλλους Εφημέριους, μετά το πέρας των Θυρανοιξίων χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Με πλήθος προσκυνητών την Παρασκευή 30 Ιουλίου, εορτή του Αγίου Αποστόλου Σίλα, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Καλού Χωριού Μερ/λου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου Σητείας, στα όρια της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ιεραπύτνης και Σητείας.

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Ειρήνης, Ηγουμένης της Ι. Μονής Χρυσοβαλάντου. T ο απόγευμα της Τρίτης 27/8 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Ενορίας Δάφνης, περιστοιχούμενος από μεγάλο αριθμό Εφημερίων.

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών από την περιοχή του Δήμου Μακρύ Γιαλού και από την Ιεράπετρα την Τρίτη 27 Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός στην περιοχή «Μαύρος Κόλυμπος».

Την Κυριακή 25 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από μεγάλο αριθμό Εφημερίων της επαρχίας Σητείας, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Αγίας Παρασκευής της Οσιοπαρθενομάρτυρος στον φερώνυμο ναό της Ενορίας Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) Σητείας, που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Σητείας-Μακρύ Γιαλού.

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του ευσεβούς λαού της ευρύτερης περιοχής τελέσθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο την Κυριακή 25 Ιουλίου τα Ιερά Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, πρώτου Επισκόπου και προστάτου της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και των παρακείμενων παρεκκλησίων της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και του Οσίου Εφραίμ στους Μεσελέρους Ιεράπετρας.

Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Με τη συμμετοχή περίπου εκατόν δέκα (110) προσκυνητών από τις επαρχίες Ιεράπετρας και Σητείας πραγματοποιήθηκε το δεκαήμερο από 1 έως και 11 Ιουλίου τρέχοντος έτους η καθιερωμένη κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο.

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΕΛΑΚΑΝΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν την Κυριακή 18 Ιουλίου τα Ιερά Εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στη θέση «Μαθοκοτσανά» Σελακάνου Ιεράπετρας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο. Η τελετή των Ιερών Εγκανίων έγινε στο προαύλειο του Ναού με την καθιερωμένη λιτανεία των ιερών λειψάνων που στη συνέχεια κατατέθηκαν στην Αγία Τράπεζα για την καθιέρωσή της.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ
Το Σάββατο 17 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός στους Καλογέρους Ιεράπετρας. Το απόγευμα της Παρασκευής 16/7 τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα, για το θαυμαστό μαρτύριο της Παρθενομάρτυρος Μαρίνης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής.

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Πέμπτη 15 Ιουλίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης, ο φερύνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Σταυρού (Καπιστρίου) Ιεράπετρας.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΡΥΩΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Το διάστημα από την Τετάρτη 7 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 15 Ιουλίου λειτούργησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις στους χώρους της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας, υπό την ευθύνη του Αιδεσιμολ. Οικονόμου π. Γεωργίου Μανθαιάκη, Εφημερίου της Ενορίας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Τετάρτη 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην πόλη της Σητείας με αφορμή την ολοκλήρωση της περιόδου 2009-2010.

«ΤΑ Δ´ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Πολιούχο Κορίνθου και φωτιστή ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι᾿ εφέτος η μνήμη Του στον Ι. Καθεδρικό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.


πί τῇ μνήμῃ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, τῇ καί εὐσήμῳ ἡμέρᾳ τῶν σεπτῶν Πατριαρχικῶν Ὀνομαστηρίων, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Πέμπτην, 10ην Ἰουνίου, ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ.


Με τη συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και άλλων επωνύμων Σητειακών παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό της Σητείας τη Δευτέρα 31 Μαΐου οι δύο νέες εκδόσεις του Κοινωφελούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Παναγία η Ακρωτηριανή» στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου « Sitia Beach ».

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού αλλά και των Ανατολιωτών που ζουν στην Ιεράπετρα και την ευρύτερη περιοχή πανηγύρισε την Κυριακή των Αγίων Πάντων 30 Μαΐου ο φερώνυμος Ενοριακός Ναός της Ανατολής.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 23 Μαΐου πανηγύρισε με μεγάλη συμμετοχή πιστών από τα γύρω χωριά το παρεκκλήσιον της Ενορίας Αρμένων Σητείας, το οποίο βρίσκεται σε μια υψηλή και επιβλητική θέση του οροπεδίου.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής στους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως, στις οποίες τα συγκεντρωθέντα έσοδα των παγκαρίων θα κατατεθούν στο Ειδικό Ταμείο Στήριξης της Βουλής των Ελλήνων,

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη το Ψυχοσάββατο 22 Μαΐου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, τέλεσε τα Ιερά Θυρανοίξια του νεόδμητου Κοιμητηριακού Ναού Εγέρσεως του Λαζάρου, στο νέο Κοιμητήριο της πόλεως Σητείας, στην περιοχή της Γκέλας.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου στη δημοτική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» η τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρητης που λειτουργεί με επιτυχία από το 2003 στην Ιεράπετρα.

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Παρασκευή 21 Μαΐου, μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο φερώνυμος Ναός της Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου πανηγύρισε με λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις Εργατικές Κατοικίες Σητείας. Κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Μαΐου,

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης καθώς και σε προσκυνήματα της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας πραγματοποίησε η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου την Τρίτη 18 Μαΐου με τη συνοδεία και καθοδήγηση δέκα καθηγητών της Σχολής.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010. Το απόγευμα της Τετάρτης 12/5 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και κήρυξε επίκαιρα κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου,

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε Αγρυπνία για τους διαγωνιζομένους μαθητές τ η ς περιοχής της Σητείας το βράδυ της Δευτέρας 10 προς Τρίτη 11 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου με αφορμή την επέτειο των Εγκαινίων του καλλιμάρμαρου και περικαλλούς Ναού (στις 11/5/2008). Τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 9 Μαΐου η εκδήλωση λήξης των Κατηχητικών Συνάξεων στον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας.

 


Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓ.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΧΕΙΑΣ ΑΜΜΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από την ευρύτερη περιοχή πανηγύρισε την Κυριακή 9 Μαΐου ο Ιερός Ναός Αγίου Χριστοφόρου Παχείας Άμμου Ιεράπετρας. Στον Εσπερινό της παραμονής προεξήρχε και μίλησε επίκαιρα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Το Σάββατο 8 Μαΐου, μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Νέας Ανατολής Ιεράπετρας

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ
Την Τετάρτη 5 Μαΐου πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης της Ενορίας Κουτσουρ ά Σητείας. Στην πανήγυρη προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος,

ΛΑΜΠΡΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των Ιεραπετριτών εόρτασε την Ε´ Κυριακή από του Πάσχα (της Σαμαρείτιδος) 2 Μαΐου ο μεγαλοπρεπής και καλλιμάρμαρος Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής, που συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος και διένειμε τον άρτο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον περικαλή ναό.


ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Με αναστάσιμη λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Παρασκευή 23 Απριλίου ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου, πολιούχος και προστάτης της πόλεως Ιεράπετρας. Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και τους Εφημερίους της πόλεως.

Την Κυριακή των Μυροφόρων 18 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και μίλησε επίκαιρα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Άννης Πισκοκεφάλου.

Την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) 11/4 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στην πανηγυρίσασα Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας.

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 5/4, πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, ιερούργησε στον Ιερό Νεκροταφειακό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ιεράπετρας, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους, αλλά και για τους ευεργέτες της πόλεως, για τους οποίους ο Δήμος Ιεράπετρας κατέθεσε στεφάνι στο ειδικό κενοτάφιο.

Το πρωΐ της Κυριακής του Πάσχα 4 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, όπου κατά την παλαιά τάξη ενδύθηκε άπασα την Αρχιερατική στολή στον κυρίως Ναό κάτω από τον πολυέλαιο, ενώ τα Αρχιερατικά Άμφια έφεραν μαζί τους οι Εφημέριοι, οι οποίοι περιστοίχιζαν τον Σεπτό Ποιμενάρχη.

Το Μεγάλο Σάββατο 3/4 τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας. Το βράδυ προέστη στην τελετή της Αναστάσεως, μετέδωσε στους πιστούς το Άγιον Φως, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα:

-Την Κυριακή των Βαΐων 28/3 ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας.

-Το απόγευμα χοροστάτησε στην πρώτη ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Σητείας.


Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 28 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην πρώτη ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πόλεως Σητείας, ευχόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.


Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας και στη συνέχεια τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο π. Νεκτάριο Παθιάκη, πρώην Υπαξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το βράδυ του Σαββἀτου 27 Μαρτίου, μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής της Κυριακής των Βαΐων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος παρακολούθησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας την καθιερωμένη εκδήλωση ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία

Την 25 Μαρτίου, τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της εθνικής παλιγεννεσίας του 1821 στο Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως με την παρουσία των μελών της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Mε λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Πέμπτη 25 Μαρτίου ο μεγαλοπρεπής και καλλιμάρμαρος Ιερός Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη της Σητείας. Στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της παραμονής χοροστάτησε και κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους της πόλεως

Tη Δευτέρα 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας η καθιερωμένη Ιερατική Σύναξη των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Ο ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗ Ε΄ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Την Ε´ Κυριακή των Νηστειών, 21 Μαρτίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας ολοκληρώθηκαν οι επίκαιρες ομιλίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Tην Κυριακή της Ε ´ Εβδομάδος των Νηστειών , 21 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλού Χωρίου Μερ / λου..

Το απόγευμα της Παρασκευής τ η ς Ε ´ Εβδομάδος των Νηστειών , 19 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα για το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ..

Tην Τετάρτη της Ε ´ Εβδομάδος των Νηστειών , 17 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου (κάτωθεν Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου) πόλεως Σητείας.

Το απόγευμα της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών (Ιωάννου της Κλίμακος), 14 Μαρτίου συνεχίστηκαν οι ομιλίες της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής, αμέσως μετά τό πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεραπέτρας, όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.

Την Δ´ Κυριακή των Νηστειών (Ιωάννου της Κλίμακος), 14 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας και μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης ο Σεβ. κ. Ευγένιος χειροτόνησε σε Διακονο τον κατά κόσμον Περικλή Παθιάκη, τον οποίο μετονόμσε σε Νεκτάριο.


Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα κατά την Δ´ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.


Την Τρίτη 8 Μαρτίου, εορτή της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, τέλεσε τη Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και μίλησε ...

Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ Μ.ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ(ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

Την Γ´ Κυριακή των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως), 7 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στην τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως...


Η Γ´ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, περιστοχούμενος από τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους της Ενορίας, χοροστάτησε κατά την Γ´ Στάση τ ω ν Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.


ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Ε.Σ.Π.Α.

Τη Δευτέρα 1 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Ηρακλείου, σύσκεψη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, υπό την προεδρία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και παρουσία του Γενικού Γραμματέως της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου.


Την Β´ Κυριακή των Νηστειών 28 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια,

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ «ΑΝΑΤΟΛΗ»

Το μεσημέρι της Β´ Κυριακής των Νηστειών, 28 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος τέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» στην περιοχή της Παναγίας Κοτσυφιανής Ιεράπετρας,

Η Β´ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την Β´ Στάση των Χαιρετισμών

Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΟ Τ.Ε.Ι. ΣΗΤΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 26/2 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος παρέστη και απηύθηνε χαιρετισμό στην τελετή ορκωμοσίας και απονομής πτυχίων στους αποφοίτους του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στη Σητεία.

Το απόγευμα της Κυριακής της Α´ εβδομάδος των Νηστειών, 21 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της ευρύτερης περιφέρειας της Ιεράπετρας και μεγάλου αριθμού πιστών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

T ην Κυριακή της Α´ εβδομάδος των Νηστειών, 21 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και προέστη στην τελετή της περιφοράς των ιερών εικόνων.

Tην Παρασκευή της Α´ εβδομάδος των Νηστειών, 19 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα για την Υπεραγία Θεοτόκο ως απαρχή της σωτηρίας του κόσμου, κατα την Α´ Στάση της ακολουθίας των Χαιρετισμών στο Ιερό...


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Την Κυριακή της Απόκρεω, 7 Φεβρουαρίου, η Ενορία Μιχαήλ Αρχαγγέλου της πόλεως Ιεράπετρας παρέθεσε γεύμα στους μαθητές του Κατώτερου και Μέσου Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην ταβέρνα «Πατρικό». Στη συνεστίαση παρέστη, κατόπιν προσκλήσεως του Αιδεσιμωτάτου Εφημερίου της Ενορίας π. Σάββα Λιναρδάκη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και τους Διακόνους π. Αμβρόσιο και π. Ευγένιο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη από την Κυριακή 31 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου, πολιούχου της Καλαμάτας. Η επίσημη υποδοχή έγινε το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου στην κεντρική πλατεία 23ης Μαρτίου...


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Την καθιερωμένη ποιμαντική επίσκεψή του στην αρχή του έτους σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε πολυθέσια Δημοτικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ξεκίνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος την Τρίτη 19 Ιανουαρίου από τα δύο Γενικά Λύκεια (1ο και 2ο Γ.Ε.Λ.) της Ιεράπετρας που συστεγάζονται στο δυτικό σχολικό συγκρότημα, καθώς και το 1ο Γυμνάσιο της πόλεως.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝΤΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, εορτή της μνήμης του Οσίου Αντωνίου, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός Καλαμαύκας Ιεράπετρας.

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010, εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα για τον τελευταίο Προφήτη, Βαπτιστή του Κυρίου και μάρτυρα Ιωάννη στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Μεσελέρων Ιεράπετρας.

 

 


ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥΛΙΑΝΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση κατά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου στα Μέσα Μουλιανά Σητείας. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Ν. Κουρουπάκη, τον Νομάρχη Λασιθίου κ. Σ. Αναστασάκη και τον Βουλευτή Ν. Λασιθίου κ. Ι. Πλακιωτάκη, καθώς και η κεντρική ομιλία από τον συντοπίτη Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχαήλ Καρχιμάκη.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Με μεγάλη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκαν την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου τα Άγια Θεοφάνεια. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας.


ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ» ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ 2009 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ & ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου και πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγ. Εσπερινού της κατά σάρκαν περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της ευρύτερης περιοχής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Στη συνέχεια, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε τη Βασιλόπιτα και επέδωσε τους διορισμούς στα μέλη των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων για την τριετία από 1/1/2010 έως 31/12/2012.


ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 2007-2009