ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 2007-2009 2010

Η εορτή του Αγίου Στεφάνου
Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, πλαισιούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Στεφάνου του ομώνυμου χωριού της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Τουρλωτή Σητείας

Την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τουρλωτης Σητείας.

Η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων
Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου των Χριστουγέννων και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Η παραμονή των Χριστουγέννων
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, μνήμη των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και των Μεγάλων Ωρών στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το εσπέρας της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, που λειτουργεί στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας.

Το εσπέρας της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε «Σύναξη προς τιμήν και μνήμην του μακαριστού Γέροντος Τιμοθέου Τζαννή» στο κατάμεστο από Κληρικούς και λαϊκούς Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με θέμα: Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλοσώρισμα και την παρουσίαση της βιογραφίας του αοιδίμου Γέροντος, ιδρυτού του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους δύο Εφημερίους του Ναού, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Την καθιερωμένη εκδήλωση ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου διοργάνωναν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου οι μαθητές των Ενοριακών Κατηχητικών Συνάξεων της ευρύτερης περιοχής στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Σχολικού Παραλιακού συγκροτήματος Ιεράπετρας.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Το βράδυ του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ιεράπετρας.

ΕΞΕΔΗΜΗΣΕΝ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ Ο ΙΕΡΕΥΣ π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου εκοιμήθη εν Κυρίω πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών, ο Συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Καρυδίου, πρωτ . Νικόλαος Μαρκαντωνάκης. Η Εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Επαρχίας Σητείας, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας,


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού εορτάσθηκαν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου, των τεσσάρων Συμμαρτύρων του, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ

Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων ευκλεούς Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης οργάνωσε τιμητικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στο Ηράκλειο, και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Κισάμου Χανίων, με τη συμμετοχή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των Σεβ. Μητροπολιτών της μεγαλονήσου καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, πλήθους κληρικών και πιστών.

Eπαινετικοί στίχοι εἰς τήν Αὐτοῦ θειοτάτην Παναγιότητα, τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕΡ/ΛΟΥ

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλού Χωριού Μεραμβέλλου, όπου τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Νικολάου Κουρίνου. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ευγένιος τέλεσε τον Αγιασμό στη Σχολή Αγιογραφίας που λειτουργεί στην αίθουσα της Ενορίας.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το εσπέρας της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Νικολάου και μίλησε επίκαιρα στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην παλιά πόλη (Κάτω Μερά) της Ιεράπετρας, μεταφέροντας και τις Πατριαρχικές εὐχές καί εὐλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου από το μαρτυρικό Φανάρι

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος μετείχε στη Συνοδική αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, με τους Σεβ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, η οποία μετέβη στο Φανάρι για την Θρονική εορτή της Μητρός Εκκλησίας Κων/πόλεως , με ευκαιρία τον εορτασμό του ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κων/πόλεως Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, μνήμη του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» και του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός στην πόλη της Ιεράπετρας, που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, εορτή της μνήμης της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της Σητείας, πανηγύρισε με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Σητείας ο φερώνυμος Ιερός Καθεδρικός Ναός της πόλεως της Σητείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, κατόπιν προσκλήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προέστη κατά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της πανηγύρεως του φερώνυμου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και πολιούχου της πόλης των Χανίων.

ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΑΝΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τρεις διαδοχικές Ιερατικές συνάξεις ανά Αρχιερατικές περιφέρειες έλαβαν χώρα στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας ενόψει της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων. Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος μίλησε σε σύναξη των Εφημερίων της Α´ και της Β´ Αρχιερατικής Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΒΑΪΝΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός Βαϊνιάς Ιεράπετρας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, μίλησε επίκαιρα στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως. Το απόγευμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Νεκταρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό στον οικισμό Αγκαθιάς Παλαικάστρου.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ 3ο Κ.Ε.Π. ΖΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία εόρτασε τον προστάτη της Μιχαήλ Αρχάγγελο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην Επίσημη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία στη μονάδα του 3ο Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (Κ.Ε.Π.) Ζήρου Σητείας Σητείας και ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Διοικητή και στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων, πανηγύρισε με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή ο Ιερός Ενοριακός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας. Το απόγευμα της Δευτέρας 7/11 τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και άλλοι Κληρικοί της πόλεως.


Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας η καθιερωμένη Ιερατική Σύναξη του Νοεμβρίου με θέμα: «Ο πόνος και ο θάνατος κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας».

Tην Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, πανηγύρισε με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των Σητειακών ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επέτειου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Με ρεκόρ συμμετοχής και καλές επιδόσεις διεξήχθησαν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μάρτυρος Νέστορος, προστάτη των Αθλητών, τα «ΙΒ´ ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ». Η διοργάνωση των αγώνων πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό Δημοτικό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και τον Γυμναστικό Σύλλογο της πόλης «Λιβυκός»,

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΕΡΜΩΝ
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου υιού του Αλφαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παύλου Φέρμων, όπου τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Νικολάου Χαρκιολάκη,

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 13 ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τό Σάββατο 8 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό κατα την τελετή απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παρακτίων και Θαλάσσιων Περιοχών σε δεκατρείς Δήμους της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιεράπετρας.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΓΟΥΡΝΙΩΝ

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, εορτή της μνήμης της Αγίας Πελαγίας, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Παχείας Άμμου στα Γουρνιά Ιεράπετρας. Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής και μίλησε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.


Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΟΥ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Θεοφόρων Πατέρων, το φερώνυμο Επισκοπικό παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.


ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης I εραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από άλλους Κληρικούς, προέστη στην τελετή ονομασίας και απονομής πτυχίων στους νέους αστυφύλακες της Σχολής Αστυφυλάκων Σητείας, οι οποίοι έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο και θα ενταχθούν το προσεχές διάστημα στις αστυνομικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου (Β´ Λουκά) ο Σεβ. Μητροπολίτης I εραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, συμπαραστατούμενος από τους δύο Εφημερίους του Ναού, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.

Με τ o ν καθιερωμένο A γιασμό από τ o ν Σεβ. Μητροπολίτη I εραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο έγινε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου η έναρξη της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για την περίοδο 2011-2012 στην πόλη της Σητείας, παρουσία Εφημερίων της περιοχής και πολλών γονέων των παιδιών.

ΛΑΜΠΡΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Με μεγάλη λαμπρότητα και πολυπληθή παρουσία πιστών πανηγύρισε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου η ιστορική και Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας. Την παραμονή, Κυριακή 25/9, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και πολλοί Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως.


Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και τον ιερατικώς προϊστάμενο της Ενορίας.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Ευσταθίου, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Σελάκανο της Ενορίας Χριστού Ιεράπετρας. Αφ εσπέρας, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος,

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου πόλεως Σητείας, στην περιοχή «Λειβάδια», το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Προηγήθηκε η θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής περισυλλογής τελέσθηκε στη Ρίζα Ιεράπετρας την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το μνημόσυνο των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβριο του 1943 στα χωριά Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Παρσά, Χριστός και Μάλλες Ιεράπετρας.

Με ιερή κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγύρισε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως Ιεράπετρας. Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους της πόλεως.


Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠ.ΑΛ.) και το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας (στο παραλιακό σχολικό συγκρότημα), στο 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο της πόλεως (δυτικό σχολικό συγκρότημα) και στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας

ΛΑΜΠΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΘΙΝΩΝ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού πανηγύρισε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο φερώνυμος ιστορικός Ναός της Παναγίας των Λιθινών. Την παραμονή, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιο Περάκη και πολλούς Εφημερίους της ευρύτερης περιοχής.


Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ιερούργησε και τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Εμμανουήλ Κουνελάκη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ενορίας Σταυρωμένου Σητείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Με τη μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού πανηγύρισε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, το φερώνυμο καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά. Στον Μεγάλο Εσπερινό της Κυριακής 28/8 χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Μονής και Εφημέριοι των επαρχιών Σητείας και Ιεράπετρας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ
Την Κυριακή 28 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Αιδεσιμ. Εφημέριο της Ενορίας π. Μηνά Κρητικό και τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Λέναδρο Σταματάκη, Εφημέριο της Ενορίας Αγίας Κυριακής Ζαρού Ηρακλείου

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ
Με τη συμμετοχή πολλών Εφημερίων της επαρχίας Σητείας και με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε το Σάββατο 27 Αὐγούστου η μνήμη του Αγίου Φανουρίου του Θαυματουργού στο φερώνυμο εξωκκλήσι της Ενορίας Παπαγιαννάδων Σητείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΤΟΥ
Την Τετάρτη 24 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αγίου Αποστόλου Τίτου στο υπόγειο του νεοανεγειρόμενου φερώνυμου Ναού της Ενορίας Κουτσουρά. Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περράκης και πολλοί Εφημέριοι των όμορων Ενοριών και της ευρύτερης περιοχής και συμμετείχε μεγάλος αριθμός πιστών.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΓΟΥΔΟΥΡΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Κυριακή 21 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στόν Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Γούδουρα Σητείας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος μίλησε επίκαιρα για την ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Ματθ. 17, 14-23)

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με επίκεντρο την πανηγυρίζουσα Ιερά και ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας. Εκατοντάδες πιστοί από ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη, αλλά και από άλλα σημεία της πατρίδας μας που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Νομό Λασιθίου ως παραθεριστές κατέκλυσαν το ιστορικό μοναστήρι για να συμμετάσχουν στην κορυφαία Θεομητορική εορτή τους έτους και την πανήγυρη της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Την Κυριακή 14 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ι ερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας.


Την Παρασκευή 12 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος εις στην Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε στο πλήθος των προσκυνητών κυρίως από τις περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΤΣΥΦΙΑΝΗΣ ΓΡΑ- ΛΥΓΙΑΣ
Το εσπέρας της Πέμπτης 11 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος εις την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής της Ενορίας Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μίλησε επίκαιρα για την Παναγία Μαρία, σημειώνοντας ότι «την αγαθήν μερίδα εξελέξατο, ήτις ουκ αφαιρεθήσεται απ᾽ αυτής», δηλαδή ακολούθησε το δρόμο της πνευματικής τελειώσεως και ανυψώσεως.

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΡΥΩΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος εις την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε επίκαιρα για την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σωστική πρεσβεία, την παραμυθία και την προστασία της Θεοτόκου.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΤΙΣΜΕΝΗ ΡΙΖΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το απόγευμα της Τρίτης 9 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος εις την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Παναγίας Γαλακτοκτισμένης στον οικισμό Ρίζα της Ενορίας Σκορδύλλου Σητείας.


Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΠΛΙΝΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς στην Υπεραγία Θεοτόκο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Παπλινού της Ενορίας Βαϊνιάς Ιεράπετρας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Κυριακή 7 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό K αθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, όπου τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Ιατρού Ιωάννου Καταπότη.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Με την πρέπουσα λαμπρότηα και με πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε το Σάββατο 6 Αυγούστου, εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο φερώνυμος Ενοριακός Ναός στην Κάτω Μερά (παλαιά πόλη) της Ιεράπετρας. Την παραμονή της πανηγύρεως, Παρασκευή 5 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.


ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Την Τρίτη 2 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς στην Υπεραγία Θεοτόκο και μίλησε επίκαιρα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο «Μπεράτι» της Ενορίας Πισκοκεφάλου Σητείας.

Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα κατά την ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος προς στην Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας. Την ακολουθία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και συμμετείχαν οι περίπου εκατό «δεκαπενταριστές» και άλλοι προσκυνητές της Ιεράς και ιστορικής Μονής.


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ
Με μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Παλαικάστρου Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΑ

Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε το Σάββατο 30 Ιουλίου, εορτή του Αγίου Αποστόλου Σίλα, ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Καλού Χωριού Μεραμβέλλου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Σητείας.

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουλίου τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος


Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου εορτάσθηκε η μνήμη της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου . Το απόγευμα της Τετάρτης 27/7 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από αρκετούς Εφημερίους της ευρύτερης περιοχής,

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Με μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής, των τοπικών αρχόντων πιστών και πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή πανηγύρισε την Τετάρτη 27 Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός στην περιοχή «Μαύρος Κόλυμπος» της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΣΙΟΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Τρίτη 26 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από πολλούς Εφημερίους της ευρύτερης περιοχής Σητείας, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Αγίας Παρασκευής στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) Σητείας,

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΕΡΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Την Κυριακή 24 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος , χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μνήμης του μακαριστού Ιερέως π. Φωτίου Διακάκη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ
Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος, κατόπιν προσκλήσεως της Καθηγουμένης Θεοδώρας Μοναχής και σεπτής αδείας του Σεβ. Αρχιεπικσκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ιερούργησε στο φερώνυμο πανηγυρίζον β κλίτος του Καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου.

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών εορτάστηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου σε πολλά παρεκκλήσια και εξωκκλήσια της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας που είναι αφιερωμένα στον Μεγάλο Προφήτη και Θεόπτη Ηλία.

ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΛΟΥ
Αθώους έκρινε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων τους οχτώ κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής Τοπλού. Την απαλλαγή των κατηγορουμένων, του ηγούμενου και των πραγματογνωμόνων, πρότεινε και η εισαγγελέας έδρας που αναγνώρισε ότι ιδιοκτήτης της επίδικης έκτασης είναι η Μονή.

Με αρκετά μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ανοικτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νοσοκομείο Σητείας. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και δόθηκε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η τοπική κοινωνία είναι ανυποχώρητη στην εξής θέση: «Το Νοσοκομείο Σητείας να λειτουργεί με ανεξάρτητη διοίκηση, ανεπτυγμένο πλήρως σύμφωνα με τον οργανισμό του».


Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Κυριακή 17 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρίνης, ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Καλογέρων Ιεράπετρας. Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής έλαβαν μέρος πολλοί Εφημέριοι της περιοχής και προεξήρχε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσε τους χώρους του πανηγυρίζοντος εξωκκλησίου.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΣΚΛΑΒΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με μεγάλη συμμετοχή των Ενοριτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Κυριακή 17 Ιουλίου ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης στους Σκάβους της Ενορίας Παπαγιαννάδων Σητείας. Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από πολλούς Εφημερίους των όμορων Ενοριών

Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΡΥΩΜΕΝΟΥ (5-16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011)

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος η κατασκηνωτική περίοδος των Κατηχητικών συνάξεων της Ενορίας Κάτω Χωριού στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας. Από τις 5 έως και τις 16 Ιουλίου, 36 συνολικά αγόρια και κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, αλλά και από άλλες Ενορίες της Μητροπολιτικής περιφέρειάς μας φιλοξενήθηκαν στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον της Μονής, με ψυχαγωγικό και διδακτικό πρόγραμμα.


Ο ΣΕΒ. κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΤΑ ΙΖ΄ ΠΑΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
Κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Εὐγένιος μετεῖχε ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἱ. Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης στά ΙΖ´ Παύλεια. Τήν Κυριακή 26/6 ἔλαβε μέρος στό Διορθόδοξο Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο πού τελέσθηκε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ναούσης

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Από την Τετάρτη 15/6 έως το Σάββατο 18/6 2011 όλα τα παιδιά της Κατηχητικής Συντροφιάς Καλού Χωριού είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια διαφορετική καθημερινότητα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Χάρη στον πατέρα Φιλάρετο, φιλοξενηθήκαμε στο Μοναστήρι αυτό το τριήμερο και απολαύσαμε ένα οργανωμένο και πλήρες πρόγραμμα.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου η εορτή των Αγίων Πάντων. Την παραμονή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας, όπου την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.


ΕΞΕΔΗΜΗΣΕΝ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ π.ΦΩΤΙΟΣ ΔΙΑΚΑΚΗΣ
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης 15 Ιουνίου στο Γ. Ν. Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του, εξεδήμησεν εις Κύριον, σε ηλικία 75 ετών, ο Αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Φώτιος Διακάκης, συνταξιούχος Εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Η εξόδιος ακολουθία του μεταστάντος Ιερέως τελέσθηκε το πρωί της Πέμπτης 16 Ιουνίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Με μεγάλη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ιεράπετρας. Αφ εσπέρας τέλεσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΟΥΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής 12 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής του Αγίου Πνεύματος και εκήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος της Ενορίας Αρμένων Σητείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
Με εξέχουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 12 Ιουνίου η εορτή της Πεντηκοστής στους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως. Το εσπέρας της παραμονής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα στο πλήθος των πιστών κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βασιλικής Ιεράπετρας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Με μεγάλη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Παρασκευή 10 Ιουνίου, εορτή της Παναγίας της Θεοτόκου της Ελεούσης και Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδη, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.Η πανήγυρη του φερωνύμου Ναού μεταφέρθηκε φέρος μία ημέρα νωρίτερα για να μη συμπέσει με το Ψυχοσάββατο.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ
Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Καλλιόπης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους των όμορων Ενοριών, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Μυρσίνης Σητείας στην περιοχή του Μόχλου.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΕΝΟΡΙΑ ΜΕΣΕΛΕΡΩΝ
Την Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου 5 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε και το εξάμηνο μνημόσυνο της μακαριστής Ευαγγελίας Κοντοπόδη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μεσελέρων.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΟΥΔΟΥΡΑ
Την Πέμπτη της Αναλήψεως 2 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Γούδουρα Σητείας. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος παρουσίασε στους Ενορίτες τον νέο Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Γούδουρα Αιδεσιμώτατο Πρεσβύτερο π. Νικόλαο Παθιάκη.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΟΝ "ΠΑΠΑΔΙΟΚΑΜΠΟ" ΣΗΤΕΙΑΣ
Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Χαμαιζίου στον «Παπαδιόκαμπο» Σητείας. Στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής, το απόγευμα της Τετάρτης 1 Ιουνίου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από πολλούς Εφημερίους της περιοχής.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 558 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Με επίκαιρη ομιλία, θρήνους και παραδοσιακά τραγούδια της Αλώσεως, η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας, τίμησαν την Κυριακή 29 Μαΐου την 558η επέτειο από την Άλωση της Πόλεως.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Κ.ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Την Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ιερούργησε και τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μάρκου Πετράκη και το ετήσιο μνημόσυνο του Ευσταθίου Καραλάκη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Την Πέμπτη 26 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο και τους Εφημερίους της ευρύτερης περιοχής, συμμετείχε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας έξω από το Δημαρχείο της πόλης με θέμα την υπολειτουργία και τη κυοφορούμενη υποβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος του τόπου.

ΛΑΜΠΡΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της πασχαλινής περιόδου και με την παρουσία της τιμίας κάρας του τοπικού μας Αγίου, Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 22 Μαΐου ο μεγαλοπρεπής και περικαλλής Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑ-ΛΥΓΙΑ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε το Σάββατο 21 Μαΐου, μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο φερώνυμος Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας. Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής, στον οποίο έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι της περιοχής, προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ.Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα,

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατάτην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως Σητείας.

ΛΗΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Με επιτυχία στέφθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας, η οποία ήταν αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μακαριστού Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη. Η εκδήλωση περιελάμβανε την προβολή DVD , το οποίο επιμελήθηκαν οι μαθητές του Ανώτερου Κατηχητικού Σχολείου και αφορούσε το βίο και τη δράση του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Ιάκωβου Τσαλίκη (1920-1991), Καθηγουμένου της Ι. Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τον αδιάλειπτο πνευματικό αγώνα και την σταυρική επίγεια πορεία του χαρισματικού Γέροντα των ημερών μας.

ΕΞΕΔΗΜΗΣΕΝ Ο ΠΑΤΗΡ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

Την Παρασκευή 13 Μαϊου εξεδήμησεν εις Κύριον, σε ηλικία 83 ετών, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Σταματάκης, συνταξιούχος Εφημέριος και εκπαιδευτικός. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Ρούσσας Εκκλησίας προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, και με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη, του Πανοσ. Ηγουμένου της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλοθέου Σπανουδάκη και σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, καθώς και Εφημερίων από την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο.


Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κατάνυξης τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαΐου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας ειδική Ιερά Παράκληση για τους διαγωνιζομένους μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις και στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων και των Λυκείων. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, έλαβε μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι οι Εφημέριοι του Ναού.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΧΕΙΑΣ ΑΜΜΟΥ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγύρισε τ η Δευτέρα 9 Μαΐου πανηγύρισε ο περικαλλής Ιερός Ναός Αγίου Χριστοφόρου Παχείας Άμμου. Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαΐου, μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της πασχαλινής περιόδου εόρτασε την Πέμπτη 5 Μαΐου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Κουτσουρά.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΖΑΚΡΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Τετάρτη 4 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ στον φερώνυμο εξωκκλήσιο της Ενορίας Ζάκρου Σητείας.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Κυριακή του Αντίπασχα (Θωμά) 1 Μαΐου Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας. Όπως είναι γνωστό, εκτός από την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Αγιασμένος πανηγυρίζει τη συγκεκριμένη ημέρα από παλαιά παράδοση των Γεραπετριτών

ΤΑ ΙΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με την αναστάσιμη λαμπρότητα της Διακαινησίμου εβδομάδος και με μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Σητείας τελέσθηκαν τo Σάββατο της Διακαινησίμου 30 Απριλίου τα Ιερά Εγκαίνια των παρεκκλησίων που βρίσκονται κάτω από τον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως Σητείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 29 Απριλίου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα για την πρώτη Θεομητορική εορτή μετά την Ανάσταση του Κυρίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Επισκοπής Ιεράπετρας.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 27 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα στην Ιερά και ιστορική Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.

Το απόγευμα της Δευτέρας της Διακαινησίμου 25/4, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα στο πυκνό εκκλησίασμα κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη θέση «Λειβάδια» Ιεράπετρας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με χειροτονία Πρεσβυτέρου και αναστάσιμη λαμπρότητα πανηγύρισε τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 25 Απριλίου ο πολιούχος Ιεράπετρας, Ιερός και ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου. Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής προέστη και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πανοσιολ . Αρχιμ . ΚύριλλοςΔιαμαντκης,Πρωτοσύγκελλοςτης Ιεράς Μητρο πόλεως Ιεραπύτνης, και έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως.


Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑ

Το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας. Το βράδυ προέστη στην τελετή της Αναστάσεως και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.


ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ, ΤΟΥ ΝΙΠΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ

η Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε την τελευταία Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας. Το εσπέρας ο Σεβ. κ. Ευγένιος προέστη κατά την ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου και στη συνέχεια χοροστάτησε στην ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας .


ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Τo βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 18 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού πόλεως Ιεράπετρας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης ευχήθηκε καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στο εκκλησίασμα, ανάμεσα στο οποίο ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης.

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ
Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων 17 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια στην πρώτη ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σητείας,

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ
Την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τα Βαΐα και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας. Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο,

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου 16 Απριλίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στη Σητεία ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και του Αγίου Πάσχα.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
Τo Σάββατο του Λαζάρου 16 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και πολλούς Εφημερίους, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ευγένιος χειροτόνησε σε Διάκονο τον κ. Ελευθέριο Δαργάκη του Γεωργίου, πτυχιούχο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Ε-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ:ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ
Με επίκαιρη ομιλία από τον Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Κενανίδη ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 10 Απριλίου (της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας ο κύκλος ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΦΑΚΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Ε´ Κυριακή των Νηστειών (της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας), 10 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Σφάκας Σητείας.

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 8 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας και μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα για την Αειπαρθένο Μαρία ως τη γέφυρα που συνέδεσε το κτιστό και το άκτιστο με την άσπορη σύλληψη και την υπερφυσική κύηση του Θεανθρώπου.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ"

Με απολύτη επιτυχία και με κεντρικό o μιλητή τ o ν Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Γκίκα, Καθηγητή Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας η καθιερωμένη Ιερατική Σύναξη όλων των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατα την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το απόγευμα της Δ´ Κυριακής των Νηστειών 3 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον κατάμεστο Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, παρουσία του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ιεράπετρα από το φερώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη.

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια η πόλη της Ιεράπετρας υποδέχθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου (του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος) το ιερό λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Η Δ΄ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗ Ν. ΠΡΑΙΣΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 1 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα κατά την Δ´ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στο εκκλησίασμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Πραισσού Σητείας.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:"ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ" ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

Το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας και στη συνέχεια μίλησε στο εκκλησίασμα με θέμα: «Ορθοδοξία και Θρησκεία».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της θρησκείας, και βασιζόμενος σε σχετικά κείμενα του μακαριστού καθηγητή π. Ιωάννου Ρωμανίδη, κατέδειξε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μία θρησκεία, αλλά «Σώμα Χριστού»


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
Με επίκαιρη ομιλία για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελο Παχυγιαννάκη συνεχίστηκαν οι ομιλίες της περιόδου της Μεγ. Τεσσαρακοστής το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαρτίου στον κατάμεστο Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
Την Γ´ Κυριακή των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως),27Μαρτίου,οΣεβ.Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, κήρυξε τον θείο λόγο επίκαιρα και τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Κωνσταντίνου Κονταξάκη

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η Γ΄ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ
Το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της Αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού και της Γ´ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας.

Mε εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Παρασκευή 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο φερώνυμος καλλιμάρμαρος και μεγαλοπρεπής Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας. Στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της παραμονής χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος μίλησε επίκαιρα για το χαρμόσυνο ά γγελμα προς τη Θεοτόκο

Η ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛ. ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΟΥΣΗΣ κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ
Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 19ης Μαρτίου, ἐν συγχοροστασίᾳ μετά τοῦ ἄρτι χειροτονηθέντος Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ἱεράρχαι ἐντεῦθεν τε καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, ὅμιλοι μαθητῶν καί ἄλλοι προσκυνηταί. Ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἐδέσσης καί Πέλλης κ. Ἰωήλ καί ὁ Πατριάρχης, ὁ Ὁποῖος καί καλωσώρισε διά πατρικῶν λόγων τούς προσελθόντας μαθητάς καί λοιπούς πιστούς.

O ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ Β΄ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Με μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού συνεχίστηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου (Β´ Κυριακή των Νηστειών) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο καθιερωμένος κύκλος ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, κατά την περίοδο της Μεγ. Τεσσαρακοστής.


Η Β΄ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατάτην ακολουθία της Β´ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας, περιστοιχιζόμενος από τους Εφημερίους της Ενορίας.

O ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ Α΄ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
Το απόγευμα της Α´ Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας), 13 Μαρτίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ξεκίνησε ο καθιερωμένος κύκλος των ομιλιών που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς των Κυριακών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Την Α´ Κυριακή των Νηστειών, 13 Μαρτίου, εορτάσθηκε σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εορτή της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των ιερών εικόνων.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
Τό Σάββατο 12 Μαρτίου, εορτή το υ δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, ιερούργησε στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων

Η Α΄ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Ι.Μ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Το απόγευμα της Παρασκευής 11 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα κατά την Α´ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιόν Εστι Ιεράπετρας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, εορτή της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, τέλεσε τη Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Την Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους δύο Εφημερίους της Ενορίας, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιεράπετρας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο Μ. ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
Μητροπολίτες εξελέγησαν, το μεσημέρι, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου ο Mέγας Πρωτοσύγκελλος του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Στέφανος και ο Αρχιγραμματέας της Aρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος. Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Στέφανος εξελέγη Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, ενώ ο Αρχιγραμματεύς Ελπιδοφόρος εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Την Κυριακή του Ασώτου, 20 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, περιστοιχιζόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, και τον Εφημέριο της Ενορίας π. Παντελεήμονα Καββουσανό, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Χριστού Ιεράπετρας.

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Το βράδυ της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Συλλόγου Ξενοδόχων Ιεράπετρας, παρουσία του Δημάρχου κ. Σήφη Αναστασάκη και άλλων εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.

ΕΞΕΔΗΜΗΣΕΝ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ Ο ΙΕΡΕΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου κοιμήθηκε εν Κυρίω ο Αιδεσιμώτατος Εφημέριος της Ενορίας Μεσελέρων Ιεράπετρας π. Νικόλαος Ζαχαράκης, έχοντας συμπληρώσει 68 χρόνια ζωής και περισσότερα από 26 συναπτά έτη ιερατικής διακονίας. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το μεσημέρι του Σαββάτου 12/2 στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεσελέρων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της επαρχίας Ιεράπετρας


Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής στον κατάμεστο από πιστούς φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Αχλαδίων Σητείας, περιστοιχιζόμενος από Εφημερίους της ευρύτερης περιοχής.

Το μεσημέρι της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα της Iεράς Mονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχήθηκε στην αδελφότητα και στους συνεργάτες της Ιεράς και ιστορικής Μονής υγιές και καρποφόρο το νέο έτος 2011.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Την Κυριακή ΙΖ´ Ματθαίου 6 Φεβρουαρίου 2011, μνήμη του Πατριάρχου Φωτίου και Αγ. Βουκόλου Επισκόπου Σμύρνης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕ.Θ.Ε.Α ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου ο Σεβ. κ. Ευγένιος, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Καββουσίου Αιδεσ. Πρωτ. Στυλιανό Πετεράκη, ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) Λασιθίου στον «Πλάτανο» Καββουσίου Ιεράπετρας και ευχήθηκε υγεία και πλήρη αποδέσμευση απο τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Mε μεγάλη ικανοποίηση δέχθηκε η μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου Κουτσουρά, του Λυκείου Μακρύ Γιαλού και του Γυμνασίου Τουρλωτής τα ημερολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως για το 2011 που διένειμε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.


Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιο Γουλιέλμο, τέλεσε στο Δημαρχείο Σητείας τον Αγιασμό

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Mε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 1/2, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής στον κατάμεστο από πιστούς φερώνυμο Ιερό Ναό της Σητείας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Mε έκδηλη χαρά οι μαθητές και οι καθηγητές υποδέχθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στις αρχές κάθε νέου έτους σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στην πόλη της Ιεράπετρας. Είχε προηγηθεί ανάλογη επίσκεψη στα δύο Γυμνάσια και τα Λύκεια (Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) της πόλεως Σητείας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ
Το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως Ιεράπετρας, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Τρύφωνος στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής, στην περιοχή «Λιβάδια» Ιεράπετρας.
 

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Το εσπέρας της Κυριακής 30 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου Πολυτέκνων Σητείας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ίτανος»

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας, περιστοιχούμενος από τον Παν/το Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού π. Φιλόθεο Σπανουδάκη και τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νικόλαο Αλεξάκη.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Τη Δευτέρα 24/1 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος παρέδωσε στον εκπρόσωπο της Επιτροπής των Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού κ. Λ. Κουδουμογιαννάκη, τις καταστάσεις με τις 3110 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στις Ενορίες μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής 16/1 σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Καλαμαύκας Ιεράπετρας.


Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιανουαρίου στον κατάμεστο Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Χανδρά εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού βυζαντινού Ιερού Ναού του Μεταμορφώσεως του Σωτήρος -Αφέντη Χριστού στο Παντέλι της Ενορίας Χανδρά.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ 2011 ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

Mε μεγάλη χαρά οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Σητείας έλαβαν την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο το συνοπτικό ημερολόγιο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη και για το 2011.


Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΞΑΚΟΥΣΤΗΣ ΜΑΛΛΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Τοπικής Εκκλησίας, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, εορτάσθηκαν την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου τα Άγια Θεοφάνεια.


Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύνης και Σητείας απένειμε χρηματικά βραβεία στους καλύτερους μαθητές που αποφοίτησαν το περασμένο σχολικό έτος 2009-2010 από τα Λύκεια της Μητροπολιτικής περιφέρειας, καθώς και στους πρώτους ιεροσπουδαστές της Κρήτης.

Το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011, εορτή της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου και μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε τό μήνυμά του για τη νέα χρονιά.

 

Mέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγινε η τελετή κοπής της Bασιλόπιτας της Iεράς Mητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.