Αρχιερατική θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο
για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα


Με τη δέουσα λαμπρότητα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου εορτάσθηκε στην Ιεράπετρα η εκατοστή επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας.
Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους θυσιασθέντες στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωσή της με την Ελλάδα.


Τον επετειακό λόγο εκφώνησε ο Φιλόλογος Καθηγητής και πρώην Λυκειάρχης κ. Εμμανουήλ Κουρμουλάκης, ο οποίος στάθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς των αγώνων των Κρητών για την ελευθερία και την ένωση με τον εθνικό κορμό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική ιστορία και τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Ιεράπετρας από τον τουρκικό ζυγό.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αίθουσα του ναού, όπου προσφέρθηκαν καφές και κεράσματα που ετοίμασαν οι κυρίες της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας.


Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Κων. Περάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαμαντόπουλος, Ελεθοντές Σαμαρείτες και Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ε.Ε.Σ., η Πρόεδρος και τα Μέλη της Περιηγητικής Λέσχης και αρκετός κόσμος.


Το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη συνεδριακή αίθουσα του Δήμου Ιεράπετρας «Μελίνα Μερκούρη», με ομιλητή τον συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «100 χρόνια από την Ένωση», ενώ επαιτειακά τραγούδια απέδωσαν οι Τζένη Φραγκούλη, Νίκος Ασπραδάκης και Λένα Φραγκούλη με τη συνοδεία της Στέλλας Μαστοράκη στο πιάνο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκης και πολύς κόσμος.