Λαμπρή και πάνδημη η πανήγυρη
της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκε στην τοπική μας Εκκλησία την Πέμπτη 15 Αυγούστου η κορυφαία Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με επίκεντρο την ιερά και ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Γουρνιών Ιεράπετρας, η οποία αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της πατροπαράδοτης πίστης του λαού μας αλλά και της τοπικής μας ιστορίας. 


Καθ᾽ όλη τη διάρκεια του Δεκαπενταυγούστου, εκτός από τους εκατό περίπου μόνιμους «δεκαπενταριστές» που με νηστεία, προσευχή και περισυλλογή βίωσαν την ιερή αυτή περίοδο συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του νυχθημέρου, στους χώρους της Μονής συνέρευσαν εκατοντάδες προσκυνητές κυρίως από τις επαρχίες Μεραμβέλλου και Ιεράπετρας. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου κορυφώθηκε κατά την παραμονή και ανήμερα της πανηγύρεως της Μονής, στη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο. Άλλοι για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα τους, άλλοι για να ευχαριστήσουν τη Δέσποινα του κόσμου για κάποια φανερή ή μη ευεργεσία Της, άλλοι για να αποθέσουν τις προσωπικές αγωνίες στη Μητέρα του κόσμου και να ζητήσουν τις θεομητορικές πρεσβείες Της, προσήλθαν ομοθυμαδόν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Κυράς Φανερωμένης. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και φέτος η μεγάλη προσέλευση νέων, οι περισσότεροι από τους οποίους ανηφόρησαν με τα πόδια τον δρόμο προς το Μοναστήρι, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να απολαύσουν το σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο της Μονής και να αγναντεύουν τη μοναδική θεά προς τον κόλπο του Μεραμπέλλου και το Κρητικό πέλαγος.


Το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 14 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες προσκυνητές από όλο τον Νομό Λασιθίου. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον αύλιο χώρο του σπηλαιώδους ναού, ενώ την Ποιμαντορική εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για την εορτή της Κοιμήσεως ανέγνωσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης.


Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος πρόσφερε μία εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης και ευχαρίστησε τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη της Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την παρουσία του στην πανήγυρη και για το προσωπικό ενδιαφέρον του για τη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη των συμαντικών εκκλησιαστικών μνημείων της Μεγαλονήσου, όπως είναι η παλαιά και ιστορική Ιερά Μονή Παναγία Φανερωμένης Γουρνιών Ιεράπετρας, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευλάβεια και τον σεβασμό των απανταχού Λασιθιωτών προς την Κυρά Φανερωμένη, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα του Νομού Λασιθίου και ισχυρό πόλο προσέλκυσης των ντόπιων και ξένων προσκυνητών. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος τα αναρίθμητα θαύματα της Παναγίας της Φανερωμένης, η τεράστια συνεισφορά της Μονής σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στη διάσωση και διαφύλαξη της βαριάς εκκλησιαστικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου μας, έχουν καταστήσει το μοναστήρι  παλλασιθιώτικο σημείο αναφοράς και το θρησκευτικό καύχημα ολόκληρης της Ανατολικής Κρήτης. Ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για το εγκάρδιο καλοσώρισμά του και με τη σειρά του ευχήθηκε στο περιεστώτα λαό και σε όλους τους Λασιθιώτες και Λασιθιώτισσες χρονιά πολλά.


Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 15 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κατά τη οποία πλήθος πιστών κοινώνησαν των αχράντων Μυστηρίων.


Αντί κηρύγματος του θείου λόγου αναγνώσθηκε, όπως και στις υπόλοιπες Ιερές Μονές και τους Ενοριακούς Ναούς, η Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου για την εορτή της Κοιμήσεως. Στο εμπνευσμένο μήνυμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναχικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «η ένδοξη Κοίμηση και η εις ουρανούς θαυμαστή μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία νίκησε της φύσεως τους όρους ήταν, όπως αναφέρουν οι Πατέρες, «το τελευταίο επ᾽ Αυτήν μυστήριο, όταν άφησε στα χέρια του Υιού Της τη μακαρία ψυχή Της» και τέλος ευχήθηκε «να κρατήσουμε ως ιερά και πολύτιμη παρακατάθηκη και να την παρακαλέσουμε ως Μητέρα του Θεού και δική μας Μητέρα να σώζει αεί την κληρονομία της και να προστατεύει τα παιδιά της».


Εκατοντάδες πιστοί όλων των ηλικιών συμμετείχαν της πανηγύρεως στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, οι περισσότεροι απο τους οποίους κατά την ημέρα της πανηγύρεως της Ιεράς Μονής μεταλαβάνοντας των Αχράντων Μυστηρίων.


Την κορυφαία Θεομητορική εορτή και πανήγυρη του μοναστηριού τίμησαν με την παρουσία τους αφ εσπέρας, εκτός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Λασιθίου κ. Νικ. Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχιος κ. Εμμ. Κατρίνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου και Γ. Γουλιδάκης, ο πολιτευτής κ. Ι. Κουνενός και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ενώ ανήμερα της πανηγύρεως ο Διοικητής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Κων. Περάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και Αρχών του Νομού Λασιθίου.