Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης
και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάσθηκε τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940. Η επίσημη δοξολογία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη και των Κληρικών της πόλεως και με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και των Δημοσίων Υπηρεσιών.


Προηγήθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό, κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, κάνοντας ιδαίτερη αναφορά στη σωτήρια σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, Υπέρμαχου Στρατηγού του Γένους μας, σημειώνοντας την ακράδαντη πίστη και την παραδειγματική ενότητα που υπέδειξαν οι Έλληνες την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, αλλά κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή προς Ηρώο της πόλεως, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως και τους τοπικούς άρχοντες, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκη, τον εκπρόσωπο του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Ματθαίο Μοζάκη, Φρούραρχο Ν. Λασιθίου, τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  Σύμβουλο της Περιφερ. Ενότητας Λασιθίου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Ν. Λασιθίου κ. Κων. Δερμιτζάκη, τον Δ/ντή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Κων. Περάκη, τον Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης κ. Παναγ. Καράμπελα και τους εκπρόσωπους των θυμάτων πολέμου και των Αντιστασιακών Οργανώσεων.


Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι προσκοπικές ομάδες, οι Εθελοντές Σαμαρείτες και οι Νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αθλητικά Σωματεία, Σχολές κρητικών χορών και μοτοσυκλετιστές της ομάδας «ΔΙΑΣ».