Λαμπρή και πάνδημη η πανήγυρη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου η μνήμη του πολιούχου και προστάτη του Ηρακλείου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Επίσης στη Θεία Λειτουργία έλαβε μέρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρος, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο καταγόμενος από το Ηράκλειο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος με λόγο μεστό και θεολογικό κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Μεγαλομάρτυρα, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος προστάτης του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα είναι ο στρατιωτικός Άγιος Μηνάς που μοιάζει με τους κρητικούς στη γεναιότητα της ψυχής τους και στο υψηλό αγωνιστικό φρόνημά τους.


Μετά το τέλος της πανηγυρκής Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη λιτανεία του ιερού λειψάνου και της σεπτής εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.
Στην πανήγυρη παρέστησαν οι τοπικές αρχές, πλήθος πιστών που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό αλλά και τους γύρω από αυτόν χώρους.