Λαμπρή η πανύγυρη
του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου πόλεως Ιεράπετρας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των πιστών πανηγύρισε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην παλαιά συνοικία της «Κάτω Μεράς» στην Ιεράπετρα.
Το εσπέρας της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της πόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος σημειώνοντας ότι ο Άγιος Νικόλαος κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των προστατών Αγίων, αφού δεν είναι προστάτης μόνο των ναυτικών, αλλά και των φτωχών, των ορφανών και των χηρών, τους οποίους ελεούσε, περιέθαλπτε και έδειχνε έμπρακτη αγάπη και στοργή σε όλη τη ζωή του. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις αρετές που κοσμούσαν τον άγιο Νικόλαο, που υπάκουσε στο θέλημα του Θεού και αποδέχθηκε τη θέση του Επισκόπου των Μύρων της Λυκίας στην οποία εξελέγη με θαυμαστό τρόπο αποτελώντας «κανόνα πίστεως, εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλο». Ο Σεβ. υπογράμμισε την υψοποιό ταπείνωση του αγίου, η οποία ελκύει τη θεία χάρη και μας διδάσκει την ανάγκη καταλλαγής και αποδοχής του άλλου με τα όποια ελαττώματά του.
Επίσης, ο Σεβ. κ. Ευγένιος μετέφερε την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τη Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κων/πόλεως, στην οποία συμμετείχε ως επικεφαλής Συνοδικής Αντιπροσωπίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Όπως τόνισε, η Θρονική εορτή της Μητρός Εκκλησίας συνδυάστηκε με την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την αγιοκατάταξη του γνωστού Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Τέλος παρότρυνε όλοι να μιμηθούμε τη θυσιαστική και ανιδιοτελή αγάπη του Αγίου και ευχήθηκε τη συνεχή βοήθεια και προστασία του Αγίου Νικολάου στους ψαράδες, τους ναυτικούς αλλά και στο Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό μας, οι οποίοι τον έχουν προστάτη.
Την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και ιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, επισημαίνοντας ότι ο τιμώμενος Άγιος αποτελεί την προσωποποίηση της ανθρώπινης ευσπλαχνίας και την ενσάρκωση της ελεημοσύνης και αληθινής φιλανθρωπίας προς τους εμπερίστατους και δοκιμαζόμενους αδελφούς.
Στον Εσπερινό της εορτής παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, ο Λιμενάρχης του Υπολιμεναρχείου Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης και πλήθος πιστών.