Αρχιερατικός Εσπερινός
Στην Ιερά Μονή Αγίας Σοφίας Αρμένων

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου πανηγύρισε η πάλαι ποτε διαλάμψασα Ιερά Μονή Αγίας Σοφίας που σήμερα υπάγεται στην Ενορία Αρμένων Σητείας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου τέλεσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ναό χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, με τη συμμετοχή Εφημερίων της περιοχής. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, που ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό, αναφερόμενος στην ομολογία της πίστεως και το μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, της Πίστεως, της Ελπίδας και της Αγάπης.


Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος οι τρεις μικρές σε ηλικία θυγατέρες της Αγίας Σοφίας που μαρτύρησαν για την αγάπη του Χριστού  πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνί δέ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τά τρία ταῦτα· μείζων δέ τούτων ἡ ἀγάπη» ( Α´ Κορ. 13,13), καθώς η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη αποτελούν το τρίπτυχο της χριστιανικής διδασκαλίας και χαρακτηρίζουν τον αληθινό χριστιανό.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής συμμετείχε πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γουλιδάκης.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία.