Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος
στο μνημόσυνο και τις λοιπές εκδηλώσεις για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ύδρας κυρό Ιερόθεο

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση διακοσίων ετών (1813-2013) από την εγκατάσταση του μακαρίου Γέροντος Ιεροθέου στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ύδρας και για την πέμπτη επέτειο (2008-2013) από τη μακαρία κοίμηση του αοιδίμου Γέροντος Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Ιεροθέου έλαβαν χώρα το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης, στις οποίες έλαβε μέρος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 10/8 με ημερίδα στη Συνεδριακή Αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας παρουσία Σεβ.  Αρχιερέων, πολλών  κληρικών, των τοπικών αρχών και κατοίκων του νησιού. Οι εισηγήσεις έγιναν από τον κ. Χρήστο Αραμπατζή, Αναπλ. Καθηγητή Α.Π.Θ. με θέμα «Μυστηριακή ζωή και θεολογία στους Κολλυβάδες», κ. Συμεών Πασχαλίδη, Αναπλ,  Καθηγητή Α.Π.Θ. με θέμα «Η Φιλοκαλική παράδοση των Κολλυβάδων και η σχέση του Φιλοκαλισμού με την Ύδρα», κ. Αχιλλέα  Χαλδαιάκη, Αναπλ. Καθηγητή Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Διακοσιοστή επέτειος (1813-2013) της εγκαταστάσεως του μακαρίου Γέροντος Ιεροθέου στην Ι. Μ. Προφήτου Ηλιού Ύδρας» ενώ ακολούθησε συζήτηση.


Στην απογευματινή συνεδρία, που ήταν αφιερωμένη στην εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα του αοιδίμου Μητροπολίτου Ύδρας Κυρού Ιεροθέου, μίλησαν για την «παίδευση του λαού κατά τους Κολλυβάδες τον 18ον αιώνα» ο κ. Κων. Μανάφης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., για τον «Ύδρας Ιερόθεο, ως τον παραδοσιακό, φιλομόναχο και φιλάγιο Ιεράρχη» ο κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, Ιστορικός-Συγγραφέας, γιά την «προσφορά του Υδρας Ιεροθέου εις την πατερικήν γραμματείαν, την θείαν λατρείαν και η συμβολή του εις την τοπικήν αγιολογίαν» ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.


Ακολούθησε συζήτηση, εξαγωγή συμπερασμάτων, και καταληκτήριος  ευχαριστήριος προσλαλιά από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος  προσέφερε στους εισηγητές το αναμνηστικό της ημερίδας και σε όλους τους  παρισταμένους το αφιερωματικό «λεύκωμα»: «ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΣ  (1967-2000) ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΦΩΤΕΙΝΗΣ  ΠΟΡΕΙΑΣ»


Την Κυριακή 11 Αυγούστου τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, Παροναξίας κ. Καλλίνικος και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.


Ακολούθησε το μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως του  του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Ιεροθέου καθώς και των αοιδίμων ευεργετών της νήσου. Μετά την τέλεση του πολυαρχιερατικού μνημοσύνου ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της περιτέχνου προτομής του αοιδίμου Γέροντος Μητροπολίτου Ύδρας Κυρού Ιεροθέου στην είσοδον του Κουλουρείου Νοσοκομείου.


Την προτομήν φιλοτέχνησε ο Τήνιος Γλύπτης κ. Πραξιτέλης Τζανουλίνος με δαπάνη του Κουλουρείου Νοσοκομείου, του οποίου ιδρυτής και εμπνευστής υπήρξε ο μακαριστός Κυρός Ιερόθεος.
Μετά την τέλεση του Αρχιερατικού Τρισαγίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και μίλησαν κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και εκ μέρους του υδραϊκού λαού ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ: «Ο Ύδρας Ιερόθεος υπήρξε υπόδειγμα αρχιερατικού ήθους, ηθικής ακεραιότητος, αφιλοχρηματίας, πλήρης φόβου Θεου, πίστεως, ελπίδος και αγάπης και εγκρατέστατος του έλληνος λόγου, πολυτάλαντος και χαρισματούχος οτρηρός εργάτης του Ευαγγελίου και πεπυρωμένος λειτουργός των Μυστηρίων».

οι φωτογραφίες από πηγή

http://www.romfea.gr/