Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή
πανηγύρισε ο Ι. Ναός Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας

Με αναστάσιμη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού πανηγύρισε την Τρίτη 11 Ιουνίου, εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου εν τω Άδειν, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε και κήρυξε επίκαιρα κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής, στην οποία έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα που ασφυκτικά κατέκλυσε τους χώρους του πανηγυρίζοντος ναού αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου υπογραμμίζοντας ότι η Παναγία είναι «χαράς δοχείον, δι᾽ ης της προμήτορος αρά λυθήσεται», η της «χαράς αιτία» και «η της χαράς δεξαμένη το πλήρωμα». Είναι Εκείνη, μέσω της οποίας «η χαρά εκλάμψει» και «δι ᾽ ης χαράς πληρούμεθα και ζωήν κληρονομούμεν». Η πνευματική χαρά που Εκείνη διοχετεύει στον κόσμο πλημμυρίζει την ύπαρξή μας, γιατί η χαρά αυτή έχει προέλευση ουράνια, προορίζεται για την αιωνιότητα και καταυγάζεται από το Φως και την ανέσπερη Χαρά της Ανάστασης. Μέσω αυτής ο Θεός, που είναι η χαρά μας, κάνει κατοικητήριο την ψυχή μας και μας χειραγωγεί στη σωτηρία, στη μακαριότητα του Ουρανού. Οι διάφορες άλλες χαρές της καθημερινότητας, τις οποίες υπαγορεύει το κοσμικό φρόνημα, είναι αναμφίβολα τραγικά εφήμερες, διότι περιορίζονται μόνο στη γη και θάβονται άδοξα στο χώμα. Η πραγματική χαρά λείπει σήμερα από τον κόσμο επειδή επικρατεί η ακαταστασία, η αυτονόμηση και η απογοήτευση. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε όλοι να προσπέσουμε στην εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας και να παρακαλέσουμε την πηγή του θείου ελέους, της αιωνίου χαράς και της ατελεύτητης μητρικής πρεσβείας να μας παρέχει τή χαρά, το έλεος, τη βοήθεια και την προστασία της.


Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν  μέρος Εφημέριοι της πόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θαυμαστό γεγονός της αποκάλυψης του αγγελικού ύμνου του Άξιον Εστι το 980 μ.Χ. σε Κελλί του λάκκου της Καψάλας, κοντά στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, καθώς και στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊζδεριανής, που αποτελεί πιστό αντίγραφο της γνωστής εικόνας του Άξιον Εστιν.


Όπως σημείωσε ο Σεβ. κ. Ευγένιος «η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊζντεριανής αποτελεί πηγή δυνάμεως, θείου ελέους και αγάπης της Θεοτόκου προς όλους τους πιστούς, ιδιαιτέρως όμως προς τους Μικρασιάτες αδελφούς μας, που στα δίσεκτα εκείνα χρόνια της καταστροφής και του ξεριζωμού έφεραν το ιερό αυτό κειμήλιο από τις πατρογονικές τους εστίες, επειδή είχαν πίστη στον πολύτιμο Θησαυρό, ευλάβεια στη στοργική μάνα, τιμή στην ‘‘αειμακάριστον και παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών’’, αγάπη στην Παναγία την Ελεούσα».
Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο πρ. Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργ. Κουγιουμτζάκης, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι καί πλήθος κόσμου.