Η Παγκρήτια Θεολογική Διημερίδα για τα 1.700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτη

Την Παρασκευή 22 Nοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος παρέστη με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και άλλους Σεβ. Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Παγκρήτιας Θεολογικής Διημερίδας με θέμα: «1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων: Η σημασία του στην εποχή μας».


Η διημερίδα διοργανώθηκε το διήμερο 22 και 23/11 από τον Παγκρήτιο Θεολογικό Σύνδεσμο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και απευθυνόταν σε όλο το θεολογικό δυναμικό της Μεγαλονήσου.
Τους συνέδρους υποδέχθηκε αρχικά η Διεθύντρια της Ο.Α.Κ. κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, ενώ στη συνέχεια αναγνώσθηκε το Μύνημα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί που απηύθυναν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηνάιος, ο οικείος Ιεράρχης Σεβ Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνδέσμου, Σχολ. Σύμβουλος των Θεολόγων Κρήτης Δρ. κ. Γεώργ. Στριλιγκάς.


Εμπεριστατωμένες εισηγήσεις έγιναν από τους Δρ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα: «Θρησκεία, πολιτική και κοινωνία», Δρ. κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, θεολόγο-κοινωνιολόγο με θέμα: «Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων», Δρ. κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος Υ.ΠΑΙ.Θ., Προϊστάμενο Γραφείου Α΄ του Ι.Ε.Π. με θέμα: «Η έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας και το μάθημα των Θρησκευτικών», Δρ. κ. Γεώργιο Στριλιγκά, Σχολ. Σύμβουλο Θεολόγων, με θέμα: «Ο τρόπος της διδασκαλίας ως ζήτημα ελευθερίας στα Θρησκευτικά»., Δρ. κ. Παναγιώτη Ασημακόπουλο, θεολόγο εκπαιδευτικό με θέμα: «Η ελευθερία στο μάθημα των Θρησκευτικών επί πίνακι» και τον Δρ. κ. Γεώργιο Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκ/των με θέμα: «Η θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα του σήμερα».