Χειροτονία Πρεσβυτέρου
κατά την πανήγυρη του Ι. Ναού Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας


Με μεγάλη λαμπρότητα και σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κανάνυξης πανηγύρισε πάνδημα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, μνήμη του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», το φερώνυμο παρεκκλήσιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Ο Σεβασμιώτατος στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στον άρρηκτο σύνδεσμο της Κρήτης με τον τιμώμενο Άγιο, ο οποίος ως άλλος Πρόδρομος, κήρυξε μετάνοια και πίστη στον μόνο αληθινό Θεό κατά την περίοδο όπου ο Νικηφόρος Φωκάς μετά από οκταετή πολιαρκία τού Χάνδακα πέτυχε το 961 μ.Χ. την απελευθέρωση της Αραβοκρατούμενης Κρήτης. Επίσης, ο Σεβ. κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως στο Ναύπλιο και το Άργος, απ᾿ όπου διήλθε μετά την Κρήτη ο Όσιος Νίκων και κατέληξε στην Σπάρτη. Εκεί ανοικοδόμησε πριν την οσιακή κοίμησή του στις 26 Νοεμβρίου 998 μ.Χ. τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον οποίο μεταγενέστερα προστέθηκε το κλίτος του Οσίου Νίκωνος, που φυλάσσεται το ιερό λείψανο του Αγίου και όπου σε παλαιότερη προσκυνηματική εκδρομή αξιώθηκε και ο ίδιος να ιερουργήσει. 


Ανήμερα της εορτής του Οσίου Νίκωνος και του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος τελέσθηκε στον παραπάνω πανηγυρίζοντα Ναό η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και πλειάδα Κληρικών της ευρύτερης περιοχής.


Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ευγένιος χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας π. Εμμανουήλ Προϊστάκη του Γεωργίου, απόφοιτο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
Ο χειροτονηθείς σε Πρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Προϊστάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο εκφράζοντας την έκδηλη συγκίνησή του, καθώς προσέρχεται να λάβει το αξίωμα της δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης και τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς το Σεβ. Ποιμενάρχη του και την Αγία Εκκλησία, υποσχόμενος ότι θα αναλώσει όλες τους τις δυνάμεις στη διακονία τού ποιμνίου και στη λατρεία του Τριαδικού Θεού.  Τέλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στοργή και καθοδήγησή του, τους δύο Εφημερίους και τους συνεργάτες της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, καθώς και τους οικείους του για την έμπρακτη στήριξη, αναφέρθηκε στη συναίσθηση της ευθύνης που επωμίζεται αυτή την ιερά ώρα. Αφού ζήτησε συγγνώμη από όλους όσους τυχόν έχει πικράνει αιτήθηκε την προσευχή όλων για την άνωθεν ενίσχυσή του στην υψηλή αποστολή του με τη Θεία Χάρη που «τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί», καθώς έχει πλήρη συναίσθηση της υψηλής ευθύνης του αξιώματος που αναλαμβάνει καθώς καθίσταται υπουργός των Μυστηρίων του Θεού και οικονόμος της Θείας Χάριτος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος απευθυνόμενος στο νέο Πρεσβύτερο της Τοπικής Εκκλησίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «αγαπητέ π. Εμμανουήλ με τη σημερινή σε Πρεσβύτερο χειροτονία σου, εισέρχεσαι ως άλλος Ιερεύς Ζαχαρίας στα Άγια των Αγίων όχι απλώς να ιερουργείς αλλά να κοινωνείς του Άρτου της Ζωής, τον Ιησού Χριστό. Θα συλλειτουργούν τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ, που θα σε επισκιάζουν, θα σε ενισχύουν μαζί με τους Αγίους που εορτάζεις και μνημονεύεις. Γι᾿ αυτό προσπάθησε με όλη τη δύναμη της ψυχής σου και της πίστεώς σου να υπηρετείς πιστά, γνήσια, αφοσιωμένα το μέγα της ευσεβείας μυστήριον. Την Εκκλησία του Χριστού, το σώμα του Ζώντος Θεού, που είναι στύλος και εδραίωμα της αληθείας. Βίωσε την ιερωσύνη σου ως ιερουργία της ζωής σου... Όταν ιερουργείς τον Άρτον της Ζωής ύψωσε τα χέρια σου και προσευχήσου υπέρ της ειρήνης και της σωτηρίας του κόσμου όλου. Είσαι ο Λειτουργός του Θεού του Υψίστου, που η δύναμη της Ιερωσύνης σε ενδυναμώνει, σε φωτίζει, σε καθοδηγεί. Έτσι κατορθώνεις να κατεβάσεις τον Θεό στη γη, να κοινωνήσει με τους ανθρώπους, να κατοικήσει μέσα τους ως ο αιώνιος Λυτρωτής και Δεσπότης. Η κάθε ιερουργία σου είναι και μία νέα είσοδος και κάθοδος του Χριστού στη γή προσωπικά δική σου και διά σου στο ποίμνιό σου»


Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος, αφού αναφέρθηκε στην υψηλή αποστολή του Κληρικού στο σύγχρονο κόσμο, προέτρεψε τον νεοχειροτονηθέντα «να μη συσχηματίζεσαι με τον αιώνα τούτο, αλλά με τον μέλλοντα και αληθινό και να μείνει πιστός και ταπεινός εργάτης του Θεού, καθώς και η ευκοσμία και η ευταξία να χαρακτηρίζει τη ζωή και την ιερουργία του, χωρίς να αποκτήσει τον πειρασμό της εξοικειώσης, δηλ. το θάρρος και την απρέπεια, που οδηγεί στην ασέβεια και αταξία.  Ως επικύρωση όλων αυτών στο τέλος της χειροτονίας ο Αρχιερεύς παραδίδει στον νέο Ιερέα την αγία ιερά παρακαταθήκη, δηλ. τον Άγιο Άρτο, που θα φυλάξει στην καρδιά και σ’ όλη του τη ζωή για να τον μεταδίδει στους πιστούς και να αγιάζονται».


Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό και ευχήθηκαν στο νεοχειροτονηθέντα κατά τη διανομή του αντιδώρου, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί ιεροψάλτες και συνεργάτες του εκκλησιαστικού έργου, κάτοικοι από τη γενέτειρα του χειροτονηθέντος Πρεσβυτέρου, τη Βαϊνιά Ιεράπετρας, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου και άλλου εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Ακολούθησε καφές και πλούσιο κέρασμα στην αίθουσα της Ενορίας για όλους τους συμμετέχοντες πιστούς.