Η πανήγυρη του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Κυρίου πόλεως Ιεράπετρας


Με μεγάλη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Τρίτη 6 Αυγούστου, εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο φερώνυμος Ενοριακός Ναός στην Κάτω Μερά (παλαιά πόλη) της Ιεράπετρας.
Την παραμονή της πανηγύρεως, Δευτέρα 5 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από πλειάδα Κληρικών, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.


Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ναό αναφέρθηκε στο θεολογικά μηνύματα της εορτής, σημειώνοντας ότι η Μεταμόρφωση του Κυρίου θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες του εορτολογικού κύκλου των Δεσποτικών εορτών, καθώς πέρα από τη φανέρωση της επί γης δόξας του Κυρίου, μας διδάσκει τον σκοπό της πνευματικής πορείας, που είναι η πνευματική τελείωση, η εσωτερική μεταμόρφωση, ο αγιασμός και η κατά χάριν θέωση του ανθρώπου. Όπως σημείωσε, η μεταμόρφωση του Κυρίου ενώπιον των τριών προκρίτων μαθητών Του ήταν ουσιαστικά η μεταμόρφωση του εσωτερικού κόσμου τους που κατάφεραν να δουν με τα χοϊκά τους μάτια την προοπτική της μεταμόρφωσης και τη δυνατότητα σωτηρίας της ανθρώπινης φύσης. Τέλος, ευχήθηκε τος φως της θείας Μεταμορφώσεως να φωτιζει την πορεία και να οδηγήσει και στην προσωπική μεταμόρφωση μας με τη μεταστροφή του νου και της καρδιάς μας, ώστε όλοι να αξιωθούμε να ανέβουμε προς το όρος Θαβώρ και να συναντήσουμε τη θεϊκή δόξα του Κυρίου μας.


Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανήγυρη του Ναού του Αφέντη Χριστού, ανάμεσα στον οποίο ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαβασιλείου και εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ανήμερα της εορτής, Τρίτη  6 Αυγούστου, στον ίδιο Ναό τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο επισημαίνοντας τα θεολογικά νοήματα της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου.