Η εορτή των Αγ. Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας

Με μεγάλη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Τρίτη 21 Μαΐου, μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο φερώνυμος Ναός της Ενορίας Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, έλαβαν μέρος Εφημέριοι της περιοχής και προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα το θείο λόγο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο και την αγιότητα των δύο ενδόξων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μητέρας του αγίας Ελένης. 
Ανημέρα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, συμπαραστατούμενος από Εφημερίους των όμορων Ενοριών και τους δύο Διακόνους.


Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε επίκαιρα στο πλήθος του κόσμου που κατέκλυσε τον Ναό τονίζοντας ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος έσωσε εκατομμύρια ζωές ανθρώπων που θα είχαν πεθάνει από τα βάναυσα μαρτύρια των ειδωλολατρών και έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας να γνωρίσουν το Χριστό και να οδηγηθούν στην αλήθεια του Ευαγγελίου και στη σωτηρία τους, γι᾽ αυτό και έλαβε την επωνυμία του Ισαποστόλου, κάνοντας όσα και οι άγιοι Απόστολοι σε πλήθος σεσωσμένων.
Όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της εμπνευσμένης ομιλίας του η καθοριστική για το μέλλον του Χριστιανισμού υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ., με το οποίο θεσπίστηκε η αρχή της ανεξιθρησκείας και που σήμανε την οριστική λήξη των διωγμών ήταν αποτέλεσμα της Χριστοφάνειας που δέχθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκδηλώσεις που οργανώνει το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή τόν εορτασμό 1700 χρόνων από την υπογραφή του Διατάγματος και την πρόσφατη μετάβαση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Μιλάνο, αλλά και την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων στην Παναγία στο Βαλουκλή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για τον εορτασμό του σημαντικού αυτού γεγονότος. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «το γεγονός ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος έγινε αιτία σωτηρίας εκατομμυρίων ανθρώπων, όταν σταμάτησε τους διωγμούς τριών αιώνων που υπέστησαν οι Χριστιανοί από τους προκατόχους του ειδωλολάτρες αυτοκράτορες, η ίδρυση της Χριστιανικής πρωτεύουσας της Κων/πολης που ιδεατά εικονίζεται να προσφέρει ως κτήτορας στον Χριστό, η βάπτισή του, η υποδειγματική  μετανοία του, η γεμάτη αυταπάρνηση κι αυτομεμψία ζωή του, η μυροβλυσία του μετά το θάνατό του είναι απτές αποδείξεις της αγιότητάς του».
Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. κ. Σήφης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερ. Σύμβουλοι της Περιφ. Ενότητας Λασιθίου κ. Ν. Παπαβασιλείου και Γ. Γουλιδάκης  και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.