Η εορτή των Αγίων Πάντων


Με μεγάλη λαμπρότητα και πολυπληθής συμμετοχή πιστών εορτάσθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου η εορτή των Αγίων Πάντων που φέτος συνέπεσε με την εορτή της Συνάξεως των Δώδεκα Αποστολων.
Την παραμονή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και άλλους Κληρικούς και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και ευχόμενος στο πολυάριθμο εκκλησίασμα τη βοήθεια και τη χάρη πάντων Αγίων και  των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων.


Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής.
 Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε στο εκκλησίασμα για την αγιότητα και την κοινή μνήμη όλων των αγίων, σημειώνοντας ότι είναι αναρίμητοι και πολλοί περισσότεροι από όσους είναι καταγεγραμμένοι στα συναξάρια και στα μηναία, των οποίων δεν είναι γνωστά σε εμάς ούτε η ημέρα της τελευτής τους, ούτε ακόμη και τα ονόματά τους. Αφού αναφέρθηκε στους θεολογικούς λόγους καθιέρωσης της εορτής των Αγίων Πάντων, υπογράμμισε ότι εκτός από τους καθ᾽ ημέραν τιμωμένους αγίους, αναρίθμητα άλλα πλήθη πιστών έλαβαν πλούσια τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος και αγίασαν και από τα δύο φύλα, από όλα τα έθνη, από όλες τις εποχές, από όλα τα επαγγέλματα, από όλες τις κοινωνικές τάξεις και από όλες τις ηλικίες.


Τέλος ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι με την  κοινή τιμή όλων των Αγίων που «κατά Χριστὸν επολιτεύσαντο» σε διάφορα σημεία της οικουμένης και σε διαφορετικές εποχές, αγωνιζόμενοι για τον κοινό σκοπό της αρετής, της πνευματικής τελείωσης και του αγιασμού,  παρακινούμαστε και εμείς να παραδειγματιστούμε και να ακολουθήσουμε την ουρανοδρόμο επίγεια πορεία τους.
Στην πανήγυρη συμμετείχε πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής, οι κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.