Η εορτή της Πεντηκοστής

 

Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε την Κυριακή 23 Ιουνίου η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, στους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Το εσπέρας του Σαββάτου 22/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και τον Εφημέριο της Ενορίας χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βασιλικής Ιεράπετρας.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε επίκαιρα για τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, υπογραμμίζοντας ότι εορτάζομε την εκπλήρωση της υπόσχεσης του εν δόξη αναληφθέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού περί της επιδημίας του Παρακλήτου. Επίσης, αναφερόμενος στην υπέροχη υμνολογία της εορτής τόνισε ότι ο κτιστός άνθρωπος μέσω των δωρεών και το χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος μπορεί να γίνει δοχείο της θείας Χάριτος και περνώντας διαδοχικά από τα στάδια της κάθαρσης, του αγιασμού και του φωτισμού να φθάσει στη θέωση που αποτελεί τον υψηλό σκοπό και τον προορισμό του σ᾽ αυτή τη ζωή.
Στον Εσπερινό της εορτής, κατά τον οποίο έψαλε μελωδικότατα πολυμελής χορός ιεροψαλτών της περιοχής,  συμμετείχαν οι Ενορίτες και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας και νυν Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ν. Χριστοφακάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης.