Συνοδική Θεία Λειτουργία
στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου
για τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης
με τη μητέρα Ελλάδα

Με Συνοδική Θεία Λειτουργία των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Τίτου πόλεως Ηρακλείου εορτάσθηκαν την Κυριακή 25 Αυγούστου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Επισκόπου Γορτύνης και πάτρωνα της Εκκλησίας Κρήτης, τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.   


      Με τη Συνοδική αυτή Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της εορτής του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, η Εκκλησία Κρήτης, συμμετείχε στις διοργανούμενες σε ολόκληρη την Κρήτη εκδηλώσεις, για την επέτειο της συμπληρώσεως εκατό ετών από την ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα και τίμησε τη μνήμη των εκατοντάδων σφαγιασθέντων στην πόλη του Ηρακλείου από τους Τούρκους την 25η Αυγούστου 1898.


      Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ακολούθησε η Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
      Προ της απολύσεως, ο Σεβ. Κ. Ειρηναίος ανακοίνωσε στον πιστό λαό την απόφασή του να ανακηρυχθεί ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, όπου φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Αγίου, σε Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.


      Στο τέλος της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον αύλιο χω´ρο του ναού για τους σφαγιασθέντες από τους Τούρκους κατακτητές την 25η Αυγούστου 1898, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό σημείο για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού στην Κρήτη.


Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ὁ Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του ΔΗμοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Καραντζάνης, ως εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου, Βουλευτές, οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών αρχών καθώς και πλήθος πιστών του τόπου.