Ο Σεβ Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στην ενθρόνιση της Α.Θ.Μ. τοῦ Πατριάρχου Ἀντιοχείας κ.κ. Ιωάννου

Με μεγαλοπρέπεια και ξεχωριστή λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. κ. Ιωάννου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Βηρυττό του Λιβάνου, όπου τελέστηκε Πατριαρχικό Συλλείτουργο. Στη Θεία Λειτουργία προέστη ο Μακ. Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης και έλαβαν μέρος οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ. Χρυσόστομος και Τσεχίας κ. Χριστοφόρος, Σεβ. Αρχιερείς του Εκρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, Αρχιερείς εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Αρχιερείς του Πατριαρχείου της Αντιόχειας.


Στην Ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Μακ. Προκαθημένου του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Θελογική Σχολής του Α.Π.Θ. Τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο συνόδευε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Αλεξάκης. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε τα δέοντα στον Μακ. Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη και ιδιαιτέρως υγεία, μακροημέρευση και θεία ενίσχυση στο δύσκολο έργο της προάσπισης της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης στην ευρύτερη περιοχή της δοκιμαζομένης Συρίας.


Ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη βαρυσήμαντη ομιλία του εξέφρασε την ευχή να επικρατήσει η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή που τον τελευταίο καιρο δοκιμάζεται σκληρά. Επίσης, μεταξυ άλλων, ανέφερε ότι πρέπει να χτιστούν προς αυτή την κατεύθυνση γέφυρες αγάπης, ώστε σύντομα στον τόπο να επιστρέψει η ειρήνη. Επίσης ο νέος Πατριάρχης, υπογράμμισε ότι ο Λίβανος είναι χώρος ελευθερίας και διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι είναι το έθνος όλων, παρά τις όποιες διαφορές.
Στην ενθρόνιση, εκτός από την Συνοδική Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία αποτελείτο απο τους Σεβ. Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ καί Προύσσης κ. Ελπιδοφόρο, παρέστησαν αντιπροσωπείες Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, πολλοί Ιεράρχες, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Ριγιάντ Χιτζάμπ, βουλευτές, διπλωμάτες, πολιτικοί και οι τοπικές αρχές.