Η πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού
Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τησυμμετοχή πλήθους πιστών πανηγύρισε τήν Πέμπτη 21 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχου και προστάτιδος της πόλης των Χανίων.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Στη συνέχεια τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφανίων κ. Ειρηναίος και έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οικείος Ιεράρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρουντί και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος.


Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του σημείωσε ότι: «Εισόδια εορτάζουμε σήμερα γιατί ήδη βρισκόμαστε στην είσοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, της προσωπικής και συλλογικής προετοιμασίας και περισυλλογής μας. Είναι μία περίοδος που έχει ιδιαίτερη σημασία για την πνευματική μας ζωή, αλλά και μια όμορφη περίοδος, γιατί μας υπενθυμίζει, όπως θέλει η εκκλησιαστική μας παράδοση, όλη την προετοιμασία που έκανε ο Θεός στους ανθρώπους, προκειμένου να δεχθούν τον Ιησού Χριστό, ως Λυτρωτή και Σωτήρα. Να έχουν τις προϋποθέσεις για να δεχθούν τον Ιησού Χριστό όταν θα ερχόταν στον κόσμο. Γι᾿ αυτό άλλωστε έχει τοποθετηθεί περίπου στην αρχή αυτής της περιόδου και η εορτή των Εισοδίων, αφού κορυφώνεται η προετοιμασία για τον ερχομό του Χριστού όταν προσφέρεται πια άνθρωπος η Θεοτόκος στο Θεό, η Παναγία, για να γίνει η πύλη δια της ὁποίας θα εισέλθει ο Θεός ως άνθρωπος στην ιστορία του ανθρώπου και στον κόσμο. Η είσοδος λοιπόν της Θεοτόκου στο Ναό του Θεού πρέπει να υπενθυμίζει και τη δική μας πνευματική πορεία, τη δική μας είσοδο στην πνευματική ζωή».


Ακολούθησε ηκαθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ενώ στρατιωτικά τμήματα και η φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσαν τιμές και οι πιστοί έραιναν με ροδοπέταλα την εικόνα της Θεοτόκου, προστάτιδος της πόλης των Χανίων.


Μετά το τέλος της λιτάνευσης της ιερής εικόνας ακολούθησε Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης για τους πεσόντες υπέρ της πατρίδας και κατάθεση στεφάνων.
Στην πανήγυρη παρέστησαν σύσσωμες οι Αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χανίων κ. Εμμαν. Σκουλάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον βουλευτή του Νομού Χανίων κ. Κ. Βιρβιδάκη, τον Αστυν. Διευθυντή Κρήτης κ. Εμμ. Παραβολιδάκη και άλλους εκπροσώπους των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και φορέων.