Ζωντάνεψαν οι μνήμες
για τα Θυρανοίξια και τα Εγκαίνια 
του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Με εκδήλωση αφιερωμένη στα Θυρανοίξια και τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής της Σαμαρείτιδος 2 Ιουνίου οι τριήμερες λατρευτικές και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις της  πανηγύρεως του Ναού.


Προηγήθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός, κατα τον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ανέγνωσε τους Χαιρετισμούς των Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου και τέλεσε κτητορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Φιλοθέου του Β´, κτήτορος του Ναού και των αοιδίμων ευεργετών και δωρητών του Ιερού Ναού.


Ακολούθησε η αναχώρηση της τιμίας Κάρας του Οσίου Παρθενίου, την οποία μετά την τριήμερη παραμονή της στον πανηγυρίζοντα Ναό παρέλαβε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουδουμά Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, προκειμένου να μεταφερθεί και να τεθεί προς προσκύνηση στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας για ενίσχυση και αγιασμό των πιστών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής. 

 

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, μίλησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος Ναού Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «με τη χάρη του Θεού συμπληρώνονται  20 χρόνια συνεχούς  ποιμαντικής διακονίας και λατρείας του Ι. Κ. Ναού της Αγίας Φωτεινής. Είθισται να εορτάζονται οι επέτειοι μεγάλων και σημαντικών γεγονότων. Είναι μια πανάρχαια συνήθεια στην παράδοσή μας που ξεκινά από τα χρόνια της Π.Δ. και τους αρχαίους πολιτισμούς. Εξ άλλου όλες οι εορτές της Εκκλησίας μας είναι επέτειοι αναμνήσεων μεγάλων γεγονότων. Ο λόγος είναι ένας και τον αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος σ´ ένα λόγο του την Κυριακή του Πάσχα. Αναφέρει ότι εορτάζουμε τις επετείους ῾῾για να μη ξεχαστούν τα καλά και σβήσουν με τα χρόνια και για να μη χαθούν μέσα στης λησμονιάς τον βυθό’’. Το σπουδαιότερο και ιερώτερο κτίριο που ορθώνεται πάνω στη γη είναι ο ορθόδοξος χριστιανικός ναός, γιατί μέσα σ᾽ αυτόν επιτελείται η ωραιότερη, μυσταγωγικότερη και πνευματικότερη λατρεία του αληθινού Θεού. Μέσα στον Ιερό Ναό κάθε πιστός Χριστιανός συναντά τον δημιουργό του, ενώνεται μαζί Του, εξαγιάζεται, αναγεννάται, τρέφεται με τον ουράνιο άρτο, καλλιεργείται και αναπτύσσεται πνευματικά, γαληνεύει και ηρεμεί η ψυχή του από τον καύσωνα της καθημερινότητας, επουλώνει τις πληγές που του δημιουργεί ο μισόκαλλος διάβολος, ζει τη σταύρωση και την Ανάσταση του Λυτρωτού του. Ζει τις πιο ιερές προσωπικές στιγμές της ζωής του και προγεύεται από τούτη τη ζωή τη μακαριότητα της Βασιλείας του Θεού.
Στο ναό όλοι μαζί ως σώμα Χριστού ῾῾εν ενι στόματι και μιά καρδία’’ να βιώνουμε καλύτερα την παρουσία του Θεού, σύμφωνα με το λόγο: ῾῾Ου γαρ εισι δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκει ειμί εν μέσω αυτών’’.  Έχοντας κατά νουν την ανάγκη  ενός τέτοιου ιερού  χώρου ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Φιλόθεος οραματίσθηκε  και υλοποίησε την ανέγερση του ιερού τούτου Ναού. Στις 30 Νοεμβρίου του έτους 1969 έθεσε θεμέλιο λίθο για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ναού της Αγίας Φωτεινής, αγωνιώντας και φροντίζοντας καθημερινά για την αποπεράτωσή του. Στο έργο αυτό σημαντική υπήρξε η συμβολή όλων των Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας. Ιδιαίτερα μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους Ιερείς που διηκόνησαν ως Εφημέριοι την εικοσαετία που πέρασε, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαδάκη, τον Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέα Χατζάκη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Δαμασκηνό Καζανάκη, νυν Μητροπολίτη Βελεστίνου, τον Αιδεσιμολ. Οικονόμο Γεώργιο Χατζάκη, τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννη Νεστοράκη και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεο Δοργιάκη».
Ο π. Πορφύριος αναφέρθηκε στο χρονικό της ανέγερσης του περικαλλούς Ναού της Αγίας Φωτεινής σημειώνοντας ότι «στις 24 Ιανουαρίου του 1982 εγκαινιάζεται ο Ναός του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, στις 12 Νοεμβρίου 1993 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολή μας, πραγματοποίησε τα Θυρανοίξια και την  επόμενη χρονιά, στις 2 Μαΐου 1993, ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Φιλόθεος, λίγους μήνες πριν τον αδόκητο θάνατό του αξιωθηκε να τελέσει τα Εγκαίνια».
Η ομιλία του π. Πορφυρίου κατέκλησε με την ευχή «ο Ακρογωνιαίος λίθος της Εκκλησίας μας, ο Ιησούς Χριστός, να στερεώνει τον Άγιο Οίκο τούτο, ώστε καθημερινά όλοι εμείς, Ιερείς και πιστοί Χριστιανοί, να αντλούμε το ύδωρ το ζων».


Ακολούθησε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, όπου η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας υπό τη διεύθυνση του Mουσικοδιδασκάλου και Πρωτοψάλτου κ. Ιω. Αρώνη και με τη συμμετοχή Ιεροψαλτών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, απέδωσε σμυρναίικα και άλλα μικρασιατικά τραγούδια με τη συνοδεία των μουσικών Βαγγέλη Βαρδάκη (βιολί), Γιάννη Γενειατάκη (κιθάρα) και Μανώλη Λιαπάκη (λαγούτο).


Στη συνέχεια προβλήθηκε ταινία με τα σημαντικότερα στιγμιότυπα από  τα  λαμπρά Θυρανοίξια του ναού στις 12 Νοεμβρίου 1992 από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο και από τη Θεία Λειτουργία των Ιερών Εγκαινίων που τελέσθηκαν στις 2 Μαΐου 1993 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο Β´ με τη συμμετοχή του μακαριστού σήμερα Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κυρού Κυρίλλου και του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας κ. Νεκταρίου.


Την συγκινητική εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ευχαριστίας στον Δομήτορα της Εκκλησίας Κύριο μας Ιησού Χριστού που μας αξίωσε αυτές τις εκδηλώσεις ανάμνησης των ιερών Εγκαινίων του Ναού, με τις οποίες συνειδητοποιήσαμε ότι η πορεία της Εκκλησίας δεν σταματά και το έργο του Θεού συνεχίζεται. Όπως υπογράμμισε «θα μνημονεύουμε με σεβασμό τον μακαριστό προκάτοχό μας Μητροπολίτη κυρό Φιλόθεο και όλους τους ευεργέτες του Ναού για την ανέγερση ενός τέτοιου μεγαλειώδους και υπέρκαλλου Ιερού Ναού».


Τέλος συνεχάρη τον χοράρχη και τα μέλη της εκλεκτής Χορωδίας του Συλλόγου  Μικρασιατών Ιεράπετρας και τους οργανοπαίκτες, στους οποίους επέδωσε από μία επετειακή εικόνα της Αγίας Φωτεινής. Όπως σημείωσε τα τραγούδια αυτά μας δίνουν το μήνυμα ότι ο Έλληνας τραγουδεί τον πόνο του και συνεχίζει τον αγώνα του για ξεπερνά τις συμπληγάδες πέτρες των καθημερινών δυσκολιών με εφόδιο τη δύναμη της πίστεως, που δίνει έμπνευση και ψυχική αντοχή, και είναι η καλύτερη κληρονομιά για τα παιδιά μας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Ν. Χριστοφακάκης και Μ. Μυγιάκης, ο Περιφ. Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου κ. Ν. Παπαβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου  Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Μαρία Δραγασάκη και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.