Εκδήλωση αφιερωμένη στο ποιητικό έργο
του Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ στη Σητεία

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμενή στο ποιητικό έργο του Σητειακής καταγωγής Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Αντ. Χαρκιολάκη), διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας το βράδυ της Πέμπτη 27 Ιουνίου.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου.


Όπως επεσήμανε ο π. Κύριλλος, διαβιβάζοντας τις σεπτές πατριαρχικές και πατρικές ευχές και τα συγχαρητήρια του Παναγιωτάτου προς τον ποιητή Σεβ. Μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ, όσο και προς τους συντελεστές της τιμητικής αυτής βραδιάς, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδωρο Πατεράκη και τους συνεργάτες του, «ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, υπέρτιμος και έξαρχος Προποντίδος, είναι επίλεκτο Μέλος της Ιεραρχίας του Θρόνου, πιστός και αφοσιωμένος συγκυρηναίος και συμπαραστάτης του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του αίροντος αόκνως τον Σταυρό του μαρτυρίου και της οικουμενικής μαρτυρίας της Μητρός Εκκλησίας, του πολύπαθου, πονεμένου και μαρτυρικού, πλην όμως αειλαμπούς και την Οικουμένην αενάως καταυγάζοντος και ειρηνεύοντος Φαναρίου. Ο Σεβ. κ. Ιωσήφ, εκ των πλεον λογίων Ιεραρχών, είναι πολυγραφώτατος καί γλαφυρός συγγραφέας πολλών πονημάτων και μονογραφιών, γνήσιος υπηρέτης των θεολογικών γραμμάτων, του γραπτού και προφορικού λόγου, του πολιτισμού και των τεχνών. Αποτελεί εκλεκτό γόνο του τόπου μας, της όμορφης  Σητείας, της αρχαιοτάτης αυτής εστίας του μινωϊκού πολιτισμού, της γης του αρχαίου σοφού Μύσωνα και του μεγάλου ποιητού Βιτσέντζου Κορνάρου, κοσμούμενος με σπουδαίο ποιητικό τάλαντο και προικισμένος με μοναδικό λογοτεχνικό χάρισμα. Τους εύχυμους καρπούς της οξυτάτης ποιητικής γραφίδος του Σεβ. κ. Ιωσήφ, στην ποιητική συλλογή ‘‘Μετά βαθυτάτης υποκλίσεως’’, θα γευθούμε απόψε, ανακαλύπτοντες τη λεπτότητα των λογισμών και την αγαπώσαν καρδίαν του, κατά την προσφιλή έκφραση λογίου Γέροντος».


Στον θερμό χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος εξέφρασε τα συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ, ο οποίος είναι γόνος της Σητείας και διακονεί το Πάνσεπτοο Κέντρο της Ορθοδοξίας, το  Οικουμενικό μας Πατριαρχείο Κων/πόλεως ως συνοδίτης του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχόμενος σύντομα να γευθούμε και άλλους πνευματικούς, συγγραφικούς και ποιητικούς καρπούς του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Προικοννήσου.  Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας σημείωσε ότι σε τούτη την όμορφη εκδήλωση όλοι μας στρέφομε τη σκέψη και τον νουν μας προς το μαρτυρικό Φανάρι και την Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και τον Ποδηγέτην Αυτού, την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που αποτελεί το ορατό κέντρο ενότητας και συνεργασίας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Ακολούθησε η ανάγνωση σύντομου βιογραφικού του Μητροπολίτη Ιωσήφ από την εκπαιδευτικό και δημοτικό σύμβουλο κ. Αικατερίνα π. Γ. Γουλιέλμου.


Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το ποιητικό έργου του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ από τον Φιλόλογο κ. Μιλτιάδη Παπαδάκη με εμβόλιμη απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων από μέλη της Θεατρικής Ομάδος Σητείας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο για την παρουσία και τον εγκάρδιο χαιρετισμό του, τον Δήμαρχο κ. Θ. Πατεράκη και συνολικά το Δήμο Σητείας για τη διοργάνωση της συγκινητικής αυτής εκδήλωσης, καθώς και όλους τους παρευρεθέντες.
Ανάμεσα στο πολυάριθμο ακρωατήριο που παρακολούθησε την εκδήλωση ήταν Ιερείς της περιοχής, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας και εκπρόσωποι τοπικών σωματείων και φορέων.