Ο Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2013-2014


Με την τελετή του μικρού Αγιασμού και την ευλογία του Θεού ξεκίνησε και φέτος η νέα σχολική χρονιά την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο παραλιακό σχολικό συγκρότημα της Ιεράπετρας, όπου στεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠ.ΑΛ.), στα δύο Γενικά Λύκεια της πόλεως (1ο και 2ο) που συστεγάζονται στο δυτικό σχολικό συγκρότημα και στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας.


Στο βαρυσήμαντο μήνυμά του ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες η νέα σχολική χρονιά σχολική χρονιά να είναι xαρούμενη, ευλογημένη και εποικοδομητική, υπογραμμίζοντας ότι το Σχολείο είναι το εργαστήρι της μάθησης, το οποίο μαζί με το νου καλλιεργεί και διαπλάθει την ψυχή και το σώμα των μαθητών. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η εκπαίδευση δεν αποσκοπεί μόνο στην πολυμάθεια με την απομνημόνευση μιας σειράς γνώσεων, αλλά επιδιώκει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και τον εμπλουτισμό του ψυχικού κόσμου του παιδιού και του εφήβου με ουσιαστικές και χρήσιμες εμπειρίες. Έτσι διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών και συμβάλλει στη δημιουργία ώριμων και ελεύθερων πολιτών, σύμφωνα και με τον λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ῾γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς’’ (Ιω. 8,32). Σταθερός στόχος όλων όσοι ασχολούνται με την εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με υψηλά ιδανικά και με τις αξίες της Ελληνορθόδοξης Παιδείας μας. Μιας Παιδείας ανθρωποπλαστικής και όχι διανοητικής, που αναπτύσσει πολύπλευρα και αρμονικά τις πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις των μαθητών και διαμορφώνει υπεύθυνους και ευσυνείδητους πολίτες με ήθος, κοινωνικότητα και συνεργατικότητα. Η σχολική ζωή είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και τους μηχανισμούς κατάκτησής τους, αλλά κυρίως γιατί καλλιεργεί το αίσθημα της συλλογικής-κοινωνικής και της ατομικής ευθύνης». 


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, που ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στους Διευθυντές και τους Καθηγητές των παραπάνω σχολικών μονάδων, σημείωσε απευθυνόμενος προς τους μαθητές ότι «σ᾽ αυτή τη νέα πορεία σας για τη μόρφωση, την κατάκτηση της γνώσης και την καλλιέργεια των ιδιαίτερων δεξιοτήτων σας μέσα στο Σχολείο έχετε συμπαραστάτες τους αξιόλογους Δασκάλους και τους Καθηγητές σας, αλλά και τους ακούραστους γονείς σας, που σας στηρίζουν και σας ενθαρρύνουν συνεχώς. Έχετε, επίσης, και τις προσευχές και ευλογίες της τοπικής μας Εκκλησίας και εμένα προσωπικά, του Ποιμενάρχη σας, για υγεία, πρόοδο και προκοπή. Εσείς δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα αρκεί να απαιτήσετε πρώτα από τους εαυτούς σας συνέπεια, εργατικότητα, προσπάθεια, υψηλούς στόχους, ποιότητα και ήθος ζωής. Γιατί πρέπει να ξέρετε, ότι όποιος αποφασίζει να θέσει στόχους και να λάβει με υπευθυνότητα σοβαρές αποφάσεις, την ίδια ώρα του ανοίγει το δρόμο και τον βοηθά ο ίδιος ο Θεός. Αυτός εύχομαι να φωτίζει και να οδηγεί τα βήματά σας στην πρόοδο και την αρετή».


Στην ακολουθία του Αγιασμού που συμμείχαν και οι Εφημέριοι των οικείων Ενοριών, παρέστησαν εκτός από τους Καθηγητές και τα υπόλοιπα μέλη της εκπαιδευτικής Κοινότητας, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Βουλευτής Νομού Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Εμμ Ζαφειράκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ν. Παπαβασιλείου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιω. Σταμέλος, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και πολλοί γονείς.