Χειροτονία Πρεσβυτέρου
στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Σητείας


Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους οικείους Εφημερίους της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο π. Εμμανουήλ Χαρ. Μπελιμπασάκη στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην περιοχή «Λιβάδια».


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος στην εμπνευσμένη ομιλία του σημείωσε ότι «Ήλθομεν σήμερον ῾῾προσδεχόμενοι την επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που έσωσεν ημάς δια λουτρού παλλιγενεσίας και  ανακενώσεως Πνεύματος Αγίου, ου εξέχειν ημάς πλουσίως’’… Μας αξιώνει η θεία Πρόνοια και η θεϊκή αγάπη να επιτελούμε τη δεύτερη χειροτονία σου, την εις Πρεσβύτερον. Προτίμησα αυτή την αγία ημέρα της εορτής του Τιμίου Προδρόμου, μία ημέρα μετά τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, για να σηματοδοτεί και να καθηγηγεί τη ζωή σου το «Πανάγιον Πνεύμα», το οποίο ως ολόλευκο περιστέρι κάθισε πάνω στον βαπτιζόμενο από τον Τίμιο Πρόδρομο Ιησού Χριστό και συγχρόνως ακούστηκε η φωνή του Ουρανίου Πατρός λέγουσα: ‘‘Ούτος εστίν ο υιός μου  ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα’’. Αυτό συντελείται και σήμερα. Το ίδιο θαύμα, η ίδια χάρη, η χάρη του ενός και του αυτού Τελεταρχικού αγίου Πνεύματος, που κατέρχεται την ώρα της χειροτονίας, όταν γονατιστοί και με πίστη δυνατή το επικαλούμαστε. Το  Πανάγιο Πνεύμα κατήλθε σήμερα με τη μορφή περιστεράς, τότε με τη μορφή πυρίνων γλωσσών και κάθισε στους Μαθητές του Χριστού την ημέρας της Πεντηκοστής. Και επειδή τους χειροτόνησε, ἐλαβαν φώτιση και αγιασμό και βάπτισαν τους πρώτους χριστιανούς και τους μετέδωσαν το Άγιο Πνεύμα. Απόδειξη ήταν ότι οι Άγιοι Απόστολοι μιλούσαν και κἠρυτταν και ο καθένας καταλάβαινε στην  δική του γλώσσα. Όλοι κατάλαβαν, φωτίστηκαν, αγιάστηκαν και έτσι συστήθηκε η πρώτη Εκκλησία του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη την οικουμένη. Και εσύ σήμερα ζεις τη δική σου Πεντηκοστή, αφού η Ιερωσύνη είναι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος».


Και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος κατέληξε στρεφόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα Ιερέα τονίζοντας: «Μείνε ως ο Τίμιος Πρόδρομος, τίμιος στην προσωπική και κοινωνική σου ζωή. Μείνε Ιερέας του Θεού, της Εκκλησίας Του και των δοκιμαζομένων σήμερα πιστών, που σύ καλείσαι να εκκλησιάσεις…Εἴσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου, γιατί γιά σένα και σήμερον «Επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις δια της χειροτονίας σου, ίνα … σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς ζήσης τω νυν αιώνι και τη Εκείνου Χάριτι κληρονόμος γένη κατ᾽ ελπίδα ζωής αιωνίου» (Τίτ. 3,4).       

  
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου συμμετείχαν οι οικείοι του χειροτονηθέντος και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.