Η εορτή της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μονή Καψά

 

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Πέμπτη 29 Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας.
Το εσπέρας της Τετάρτης 28 Αυγούστου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος περιστοιχούμενος από τον τους Ιερομονάχους της Μονής και πλειάδας Εφημερίων της περιοχής.


       Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το πλήθος των πιστών από όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια που κατέκλυσαν τους χώρους του μοναστηριού, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μαρτυρικό τέλος του Τιμίου Προδρόμου, τονίζοντας ότι ο τιμώμενος Άγιος, σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου του Κυρίου, «είναι ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών». Υπήρξε ο τελευταίος Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος όχι μόνο ως ανήγγειλε την έλευση του Ιησού Χριστού κηρύσσοντας «βάπτισμα μετανοίας εις άφεσιν αμαρτιών», αλλά υπήρξε αυτήκοος και αυτόποτης μάρτυρας του Κυρίου, ο Βαπτιστής Του και Μάρτυρας του Κυρίου. Υπήρξε ο σεβασμιώτερος των Προφητών, καθώς το προδρομικό του έργο στον κόσμο προανάγγειλε ακόμα και ο Προφήτης Ησαΐας αναφέροντας ότι: «φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού».


       Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής συμμετείχαν εκατοντάδες πιστοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος ως επικεφαλής αγήματος  της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Αυγουστινάκης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λεύκης κ. Ιωάννης Δρακάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Εμμ. Κατρίνης και κ. Γεώργιος Κουγιουμτζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Σητείας (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.) κ. Θεόδωρος Πετρουλάκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.