Η πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, ιερή κατάνυξη και πάνδημη συμμετοχή του ευσεβούς λαού εορτάσθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως της Ιεράπετρας.
Το απόγευμα της Παρασκευής 13/9 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στους πολυάριθμους πιστούς που κατέκλυσαν τους χώρους του πανηγυρίζοντος Ναού.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο  Σεβ. κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στις προτυπώσεις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας στην Παλαιά Διαθήκη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «αήττητον τρόπαιον» των χριστιανών, ως το κατ᾽ εξοχήν σύμβολο θυσίας και προσφοράς.


Ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, η τελετή της Υψώσεως και η Θεία Λειτουργία.
Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ο οποίος στη συνέχεια προέστη στην τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και ακολούθως ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, συμπαραστατούμενος από τους δύο Εφημερίους του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού.


Ο Σεβασμιώτατος με λόγο θεολογικό και παραστατικό αναφέρθηκε στο πολίτευμα του Σταυρού που χαρακτηρίζει τον αληθινό χριστιανό, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη σημασία της άρσης του προσωπικού σταυρού του χριστιανού και της μίμησης της θυσιαστικής αγάπης και προσφοράς του Σταυρωθέντος Κυρίου μας στην καθημερινή του ζωή. Όπως τόνισε με τη δύναμη του «όπλου της ειρήνης» του ζωηφόρου Τιμίου Σταυρού οι δοκιμασίες, οι θλίψεις και οι δυσκολίες της ζωής μεταποιούνται σε ευλογία και η ανθρώπινη αδυναμία σε υπερβολή της δυνάμεως του Θεού.


Στην πανήγυρη του Ναού συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, οι Αντιδημάρχοι  Ιεράπετρας κ. Εμμ. Κατρίνης και Γεώργιος Κουγιουμτζάκης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.