Με την παρουσία της τιμίας Κάρας του Οσίου Παρθενίου
ο Εσπερινός της πανηγύρεως του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

 

Με τον πανηγυρικό Εσπερινό και με την παρουσία της τιμίας Κάρας του Οσίου Παρθενίου, κτήτορος της Ιεράς Μονής Κουδουμά, συνεχίστηκαν τo Σάββατο 1 Ιουνίου οι λατρευτικές και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις για την πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, η οποία φέτος συμπίπτει με τον εορτασμό των είκοσι χρόνων από τα ιερά Εγκαίνια του Ναού.


Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος  ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Κουδουμά Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης και Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περράκης και πλειάδα Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ έψαλαν πολυμελείς χοροί ιεροψαλτών.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο εκκλησιάσμα που ασφυκτικά κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα ναό. Όπως σημείωσε στην εμπνευσμένη ομιλία του, «σήμερα πανηγυρίζουμε Κλήρος και λαός της Τοπικής Εκκλησίας, εκτός από την κατ᾽ έτος πανήγυρη και τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας του Ιερού και μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, τόπο λατρείας του Θεού, αγιασμού και ευλογίας για τον ευσεβή λαό μας».
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Ιερός Ναός είναι στενά συνδεδεμένος με τη ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα με το κατ᾽ εξοχήν μυστήριο της ευχαριστιακής σύναξης. Ο ορθόδοξος ναός με τα τρία μέρη του είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος κόσμου, ορατού και αοράτου και ένα ορατό σύμβολο εκείνου που δεν μπορούν να δουν τα ανθρώπινα μάτια. Ο τρούλος συμβολίζει τον ουρανό, γι᾽ αυτό και εικονίζεται σ᾽ αυτόν ο Παντοκράτωρ Χριστός, κάτω από τη σκέπη και το βλέμμα του Οποίου είμαστε όλοι, αρκεί να επιδιώκουμε τη Θεοκοινωνία, την οντολογική και προσωπική σχέση μαζί Του.   


Επίσης, παρότρυνε τους πιστούς να μην μένουν έξω από τον Ναό ως απλοί θεατές αλλά να συμμετέχουν ως μύστες στα ιερά Μυστήρια και στις διάφορες αγιαστικές τελετές και ακολουθίες. Τέλος, αναφέρθηκε στη μεταφορά και παρουσία της τιμίας Κάρας του Οσίου Παρθενίου από την Ιερά Μονή Κουδουμά, προκειμένου να λαμπρύνει τις φετεινές λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος προς αγιασμό, ευλογία και ενίσχυση των πιστών του τόπου μας. 
Την ακολουθία του Μεγ. Εσπερινού παρέστησαν  ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος και νυν Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου  κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Περιφ. Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου κ. Ν. Παπαβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης και συμμετείχε πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής.