Ημερίδα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα και την επανακομιδήςτης τιμίας κάρας του Αγίου Τίτου στην Κρήτη


Ημερίδα αφιερωμένη στα ιστορικά γεγονότα της συμπλήρωσης  50 ετών από την επίσκεψη του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου  Αθηναγόρου στην Κρήτη και της 47ης Επετείου από την επανακομιδή της τιμίας κάρας του Πρώτου Επισκόπου και Ιδρυτού της Εκκλησίας Κρήτης Αγίου Αποστόλου Τίτου στη Μεγαλόνησο διοργάνωσε το Σάββατο 18 Μαΐου η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Τίτου Ηρακλείου.


Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής για την Ημερίδα, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και ακολούθησε το βαρυσήμαντο μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Εκπρόσωπό του Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ.κ. Αθανάσιο, ενώ την Ημερίδα χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.


Στην πρώτη συνεδρία, το πρωί του Σαββάτου 18/5, που είχε ως γενικό θέμα: «Πατριάρχης Αθηναγόρας-Κρήτη-Θεολογικοί Διάλογοι», εισηγητές ήταν οι κ. Ιω. Τσερεβελάκης, Θεολόγος-Φιλόλογος που μίλησε με θέμα «Η επίσκεψη του Πατριάρχου Αθηναγόρου στην Κρήτη», ο κ. Γεώργιος Μαρτζέλος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Θεολογικοί Διάλογοι σήμερα-το μήνυμα, η αξία και η προοπτική τους», ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Τσέτης που ανέπτυξε το θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο-Πατριάρχης Αθηναγόρας-Θεολογικός Διάλογος» και ο κ. Αριστ. Πανωτής, Άρχων Μ. Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο οποίος παρουσίασε φωτογραφικό υλικό για τον Πατριάρχη Αθηναγόρα από το προσωπικό του Αρχείο.


Στην απογευματική συνεδρία, που είχε ως γενικό θέμα: «Η επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου στην Κρήτη», εισηγητές ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Σωμαράκης με θέμα «Τα περί του ταξιδίου της επαναφοράς της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου στην Κρήτη», ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου Ηλίας Βολονάκης με θέμα «Το όλον πρόγραμμα και οι τελετές υποδοχής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου στο Ηράκλειο» και ο κ. Νικόλ. Κοπιδάκης, Θεολόγος, με θέμα: «Έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού σχετικού προς την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου».


Επίκαιρους ύμνους απέδωσε η Χορωδία της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Μ. Στρουμπάκη και τη συμμετοχή των διδασκόντων της Ακαδημίας κ.κ. Α. Γιακουμάκη, Α. Μποτονάκης, Ελ. Ηλιουπούλου και Στ. Μαζωνάκη.


Στην ημερίδα παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέροντας Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σύσσωμη η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ιω. Κουράκης  και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.