Η Κυριακή του Θωμά στην Ιερά Μονή Αγιασμένου Ιεράπετρας


 
Με την αναστάσιμη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) 12 Μαΐου η Ιερά Μονή Αγιασμένου Ιεράπετρας. Είναι παλαιά και συνεχίζεται έως τις μέρες μας η παράδοση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας να τιμούν την ημέρα των λαμπρών Εγκαινίων του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Αγιασμένου που τελέσθηκαν με πάνδημη συμμετοχή την Κυριακή του Θωμά του έτους 1890 από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεροσητείας Αμβρόσιο Σφακιανάκη, ο οποίος και μετέφερε στον Αγιασμένο την έδρα της Επισκοπής.


Το απόγευμα του Σαββάτου της Διακαινισίμου Εβδομάδος 11/5 τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος και ευλόγησε τους άρτους. 


Ανήμερα της Κυριακής του Θωμά 12 Μαΐου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία  του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και τους δύο Ιεροδιακόνους. Αντί κηρύγματος, όπως σε όλες τις Ενορίες και Μονές της Μητροπόλεως, αναγνώσθηκε από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη η Πατριαρχική Απόδειξις της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επί τω Αγίῳ Πάσχα.