Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στη Σητεία
για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου πόλεως Σητείας, στην περιοχή «Λειβάδια», το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, αφού, ως γνωστόν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 304/2001 οι εκδηλώσεις μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής πραγματοποιούνται την Κυριακή μετά του Τιμίου Σταυρού.


Το πρωί τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και ακολούθησε η Αρχιερατική θεία Λειτουργία, το επίκαιρο κήρυγμα του θείου λόγου από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την ανάγκη ολοκληρωτικής αφοσίωσης και ακολουθίας του δια σταυρού θυσιασθέντος για τη σωτηρία του κόσμου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και η τέλεση του μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων των εν Μικρά Ασία, Πόντω και Αρμενία εκτελεσθέντων, σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθέντων».
Ακολούθησε επιμνημόνυση δέηση ενώπιον της προτομής του μακαριστού εθνοϊερομάρτυρος Σητειακού Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Αρχατζικάκη και στη συνέχεια εκφωνήθηκε η ομιλία για τα 91 χρόνια από την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κ. Γεώργιο Αλεβίζο με θέμα: «Συνθήκη Σεβρών, Ανακωχή Μουδανιών, Συνθήκη Λοζάνης». Ο κ. Αλεβίζος αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα που προηγήθηκαν και επακολούθησαν μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιαστικής Καταστροφής υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των εθνομαρτύρων κατά τη Μικρασιατική καταστροφή  και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα ιδανικά, τις αξίες και τις αρετές της φυλής μας.  
Τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής τον Σεπτέμβριο του 1922 τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Σητειακοί, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος κ. Θεόδ. Πατεράκης και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σητείας, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμανδίου κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, εκπρόσωπος του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, η Πρόεδρος κ. Ευθυμία Αμυγδαλιού και στελέχη της Ε.Δ.Ε.Α.Κ. Σητείας και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων.