Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής  στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας

Αρχιερατική θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 τελέσθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας. Προηγήθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ενώ μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Κλήμης Φιλίππου και άλλοι Κληρικοί της περιοχής, ακολούθησε το καθιερωμένο μνημοσύνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων των εν Μικρά Ασία εκτελεσθέντων, σφαγιασθέντων και ολοκαυτωθέντων».


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος απένειμε το οφφίκιο του Σταυροφόρου Σακελλάριου στον Αιδεσιμώτατο Οικονόμο π. Γεώργιο π. Κων. Γιανναδάκη, Εφημέριο Βαϊνιάς, ως αναγνώριση της τριανταοκτώ έτη ιερατικής του διακονίας στην τοπική μας Εκκλησία. Επίσης απένειμε Δίπλωμα Τιμής στον συνταξιούχο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο π. Εμμ. Γιανναδάκη, πατέρα του π. Γεωργίου, για τα πενήντα έξι (56) έτη ιερατικής διακονίας, ευχόμενος σε αυτόν «υγεία κατ᾽ άμφω και απρόσκοπτον συνέχισιν της θεοφιλούς αυτού διακονίας μέχρι βαθυτάτου γήρατος, απολαμβάνων την Ιερατικήν αξίαν και την χριστομίμητον βιοτήν μετά της εντίμου οικογενείας αυτού, εν ευλογίαις Κυρίου».
Η ομιλία για τα 91 χρόνια από Μικρασιατική Καταστροφή έγινε από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, ο οποίος με λόγο γλαφυρό και περιεκτικό αναφέρθηκε στα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στον ξεριζωμό και της προσφυγιάς ενάμισυ εκατομμύριο Ελλήνων από την Ιωνική γη, τον Πόντο, την Πισιδία, την Καππαδοκία, την Θράκη και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες τους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «σήμερα στεκόμαστε με πολύ σεβασμό και τιμή και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μας μπροστά στις θυσίες, στα μαρτύρια και στις ταλαιπωρίες των Μικρασιατών … Σήμερα η Εκκλησία μας στρέφει τη μνήμη της στο μαρτύριο των Εθνοϊερομαρτύρων Μητροπολιτών Σμύρνης Χρυσοστόμου, Μοσχονησίων Αμβροσίου, Κυδωνιών Γρηγορίου και Ικονίου Προκοπίου, Επισκόπου Ζήλων Ευθυμίου καθώς επίσης και των λοιπών κληρικών και λαϊκών που υπέστησαν βίαιο και μαρτυρικό θάνατο κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι πρόγονοί μας, παίρνοντας τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς, πήραν μαζί τους την ψυχή τους και τα εικονίσματα τους. Πήραν και τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, της Ρεισδεριανής, το πολύτιμο αυτό κειμήλιο της πόλης μας. Κι έστησαν με κόπο και θυσίες τις νέες πατρίδες τους, αφήνοντας σ΄εμάς ως βαριά παρακαταθήκη να συνεχίσουμε, εμπνεόμενοι από τις αξίες που αυτοί διατήρησαν και ανέδειξαν. Και κυρίως να μη ξεχνάμε, γιατί ‘‘είναι αμαρτία να ξεχνάς’’, όπως μάς έλεγε η αείμνηστη Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγέλα Παπάζογλου. Η ιστορική μνήμη και η ιστορική αλήθεια επιβάλλουν να αποκρούσουμε απόψεις ‘‘στρογγυλέματος’’ και προκλητικής διαστρέβλωσης, που γίνονται στο όνομα της φιλίας των λαών, όπως αυτές περί ῾῾συνωστισμού’’ στην παραλία της Σμύρνης, που με φρίκη διαβάσαμε πριν από λίγα χρόνια σε σχολικά βιβλία, και δυστυχώς επαναλαμβάνονται και σήμερα από επίσημα πανεπιστημιακά και κοινοβουλευτικά χείλη. Σε κρίσιμες στιγμές εθνικής δοκιμασίας, όπως και η σημερινή, η ιστορική μνήμη είναι πολύτιμη. Για να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος και ενωμένοι να παίρνουμε αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, που ενώ την πονάμε όσο κανείς άλλος, συχνά την πληγώνουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο…Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γη της Ιωνίας, ο πολιτισμός που ανέπτυξε και οι αξίες που σφυρηλάτησε, μπορεί και σήμερα να εμπνέει τους επιγενουμένους, ιδιαίτερα στην σημερινή δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας».


Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχήθηκε να είναι άληστος η μνήμη «παντων των εν τη Μικρά Ασία απωλεσθέντων, εκτελεσθέντων και  σφαγιασθέντων πατέρων και αδελφών ημών» και η θυσία τους στα ματωμένα και αγιασμένα μικρασιατικά χώματα πάντοτε να μιλούν στην ψυχή  μας, για να μή σβήσει η φλόγα της θύμησης από τη λήθη και τη λησμονιά. Επίσης, πρόσφερε αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης στον Πανοσιολ. Αρχιμ. π.  Κλήμεντα Φιλίππου, Προϊστάμενο του Ιερό Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης Κολωνού Αττικής, Πνευματικού του π. Γεωργίου Γανναδάκη και πρώην συνεφημερίου του π. Κων/νου Γαννιαδάκη. Ο π. Κλήμης αντιφώνησε κατάλληλα τον Σεβασμιώτατο εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του αλλά και την ιερή συγκίνησή του ως Μικρασιάτης καταγόμενος από της Αττάλεια.


Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο, που τελέσθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης,  ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, η Πρόεδρος Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη, το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών, άλλοι εκπροσώποι τοπικών φορέων και σωματείων, οι Μικρασιάτες της πόλεως και πλήθος πιστών.