Αρχιερατικό μνημόσυνο για την 70η επέτειο
του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών της  Ιεράπετρας

        Σε κλίμα εθνικής συγκίνησης και περισυλλογής τελέσθηκε στη Ρίζα Ιεράπετρας το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το μνημόσυνο των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβριο του 1943 στα χωριά Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Παρσάς, Χριστός και Μάλλες Ιεράπετρας.
Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ρίζας μετά το πέρας της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προεξήρχε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Αρχιγραμματέας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.


Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 131 Εθνομαρτύρων των δυτικών χωριών της επαρχίας Ιεράπετρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο ενώπιον του Ηρώου των πεσόντων, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ναού.
Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας, προσκλητήριο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αρχών, τον Διοικητή του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων και άλλων φορέων, από τον εκπρόσωπο  του Πανελληνίου Δικτύου Νεολαίας Μαρτυρικών Δήμων και Χωριών και από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων των μαρτυρικών χωριών της Ιεράπετρας, καθώς και από τους συγγενείς των θυμάτων. Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.


Την 70η επέτειο του ολοκαυτώματος και τη μνήμη των εκτελεσθέντων από τα Ναζιστικά στρατεύματα στα δυτικά της Ιεράς Μητροπόλεώς μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, η νέα Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος  Ιεράπετρας κ. Εμμ. Κατρίνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου κ. Σήφης Μηλιός, οι Πρόεδροι και Μέλη των Τοπικών Κοινοτήτων των Μαρτυρικών Χωριών.